"Olen vabandanud ja veel kord vabandanud, aga ilmselgelt sellest ei piisa."Foto: Rauno Volmar / Ekspress Meedia
Inimesed
17. juuni 2016, 06:00

"Olen vabandanud ja veel kord vabandanud, aga ilmselgelt sellest ei piisa." (61)

Tiit Ojasoo lahkub Teatri NO99 kunstilise juhi kohalt.

"Minu veast alguse saanud protsess on hävitamas unikaalset kooslust, Teatrit NO99," kirjutas Tiit Ojasoo oma teatrile eile hommikul. "Olen oma eksimust kahetsenud, vabandanud, vabandanud ja veel kord vabandanud, kuid ilmselgelt sellest ei piisa. Selleks, et säilitada seda kooslust, võimaldada neil erakordsetel inimestel edasi töötada, on ainuke väljapääs tekkinud olukorrast, et ma taandun."

Veel üleeile õhtul polnud keegi teadlik, et oma kolleegi ja endise lavakunstikooli õpilase kallal vägivallatsenud Tiit Ojasoo teatrist jäävalt lahkuda otsustab.

Sihtasutuse Teater NO99 nõukogu kogunes kolmapäeval, et kümne riigikogu liikme nõudmisel ja kultuuriminister Indrek Saare palvel Ojasoo jätkamise küsimust arutada. Pikk koosolek jäi vastuseta.

Vastuse tõi järgmine hommik, kui Ojasoo teatas, et on otsustanud teatripere säästmiseks ameti maha panna. "Kahetsesin oma viga ja vabandasin asjaosaliste ees juba ammu enne meedia huviorbiiti sattumist.

Etteheited, mis on tänaseks juurdunud, nagu oleksin ma püüdnud juhtumit pisendada, said alguse väärtõlgendusest, sest püüdsin oma esimestes avalikes pöördumistes öelda kõige olulisemat: vea tegin mina üksi, Teatri NO99 kollektiiv ei ole sellega seotud," kirjutas ta oma pöördumises ühtlasi.

Näitlejad soovinuks Ojasoo jätkamist

Teatri NO99 näitlejad saatsid seepeale eile õhtul laiali pika avaliku kirja, milles avaldasid nördimust halastamatu lahmimise üle, mis teatrijuhi lahkumisotsuseni viis. "Me oleme kurvad silmakirjalikkuse pärast. Selle pärast, et on olemas karistuse mõiste, kuid mitte andestuse.

Et on olemas nime poolest sõltumatud nõukogud ja iseseisvad kunstirühmitused, kuid tegelikult kontrollitakse neid poliitikute poolt," ütlevad allakirjutanud Rasmus Kaljujärv, Eva Koldits, Rea Lest, Jörgen Liik, Helena Pruuli, Gert Raudsep, Jarmo Reha, Simeoni Sundja, Ragnar Uustal ja Marika Vaarik.

Trupp lisab väga konkreetselt: "Poliitiline surve on muutnud sõltumatud nõukogud marionettideks. Et me oleme riik, kus inimesed teevad ränkasid vigu, kuid neile ei anta võimalust ennast ühiskonna silmis parandada.

Meil on tunne, et Eesti kaotas täna mitte ainult Teater NO99 kunstilise juhi. Mis seal ikka. See on tõesti vaid üks teater ja selle kunstiline juht. Aga meil on tunne, et Eesti kaotas täna veel midagi olulist."

Uus juht selgub järgmisel nädalal

Endine teatrijuht ja nüüdne parlamendisaadik Jaak Allik rõhutas Teatri NO99 nõukogu koosoleku eel kultuuriminister Indrek Saarele saadetud pöördumises: "Ilma Tiit Ojasoota pole NO-teatrit."

"Teater pole ministeerium ega ajaleht, kus võib juhti vahetada," lausus Allik Õhtulehele samal ajal, kui sihtasutuse nõukogu tunde Ojasoo jätkamise või mittejätkamise üle arutles.

"Teatrijuht on pea ja kui pea maha võtta, siis teatrit enam ei ole – see on ajaloos ikka nii olnud." Nagu Teatri NO99 näitlejad, kahtlustab Allikki, et poliitikud soovisid viimastel aastatel kõigile erakondadele valusalt ja ausalt koha kätte näidanud Ojasoost lahti saada.

Kultuuriminister Indrek Saar ütles Ojasoo avaldust kommenteerides, et teatrijuhi otsust tuleb austada: "Tiit Ojasoo on teinud avalduse ja taandanud ennast NO99st. Tema otsust tuleb aktsepteerida.

Teatri nõukogul on ülesanne kiiremas korras kinnitada uus juht ja tagada, et teater saaks tööd jätkata."

Teater NO99 sihtasutuse nõukogu juht Tõnis Arro möönab, et Ojasoo lahkumine on teatrile suur põnts.

"Kuidas saaks 11 aastat teatrit juhtinu lahkumine olla kerge teema?" küsib ta retooriliselt ning lisab, et uue juhi otsingutega jätkab nõukogu tuleval esmaspäeval.