TÄHTPÄEVALINE PLAAT: «Et Jaak on suvelaps, sai ta sünnipäev, 26. juuni, meile tähiseks. Valisime plaadi teljeks «Suve» ja «Suveöö»,» märkis plaadi koostaja Olavi Pihlamägi. Foto: Jörgen Norkroos
Inimesed
17. juuni 2016, 06:00

"Inimesed ei ole Jaaku unustanud ja vajavad tema laule." (8)

"Võime lauljast rääkida, kirjutada, vaadata temast telesaateid, aga kui ei kõla laulud, siis ei ole ju olemas lauljat," tõdeb Olavi Pihlamägi, rõõmustades selle üle, et Eesti muusika jaoks nii olulise suurkuju, Jaak Joala laulud lõpuks plaadile said.

Jaak Joala CD "Suveöö" on olnud müügilettidel vaid mõni päev, ent esimene tiraaž on juba läbi müüdud. "Ime, et see plaat on olemas," ütles üleeilsel plaadiesitlusel Jaak Joala kauaaegne sõber Olavi Pihlamägi, kes on ühtlasi ka kogumiku koostaja.

"Kui mitte muu ei tee seda asja eriliseks, siis see, et Jaak ei tahtnud oma eluajal plaati välja anda," märkis Pihlamägi. Ning tõepoolest – kõik eelmised Joala plaadid anti välja nõukogude ajal. Vinüülina.

"Nüüd küll on selgunud tõsiasi, et Jaak oleks lõpuks ikkagi väga tahtnud oma laule välja anda, aga ta ei usaldanud neid, kes pidid temaga koostööd tegema," ütles Pihlamägi.

"Kuid tal endal ei olnud enam jõudu." Joala fännide rõõmuks tegid pärijad otsuse, et ikooniks tõusnud laulja paremad laulud peavad siiski plaadile saama.

Lauljaga koosveedetud hetki oli plaadiesitlusele meenutama tulnud ka tema kolleeg ja sõber Reet Linna. "Meie puutepunktid Jaaguga on olnud erinevad – esmalt

backilauljana, siis teletöötajana ja lõpuks olime ju ka peretuttavad," rääkis Linna. "Jaak oli geenius,

ääretult musikaalne ja minu teada absoluutse kuulmisega," jätkas Linna. "Mõni ütleb, et ülbe. Ei olnud ülbe! Ta oli soe, sõbralik inimene, toreda naeratusega."

Sellesama kelmika, veidi viltuse naeratusega suutis Joala Reet Linna sõnul ära peita ka mõne väikse möödapaneku. "Mitte alati ei olnud Jaagul telesalvestusse tulles sõnad peas," meenutas Linna.

"Vahel oli tegemist ka otsesaatega ja siis me kirjutasime talle tapeedi peale teksti ette. Jaagu puhul ei saanud kunagi aru, et ta teksti maha loeb, ta oskas seda imehästi markeerida. Vastupidi näiteks Tarmo Pihlapile, kelle silmad käisid paremale-vasemale."

Esimese kogumikplaadi peal on 20 laulu aastatest 1969–1974 ning üks laul – "Käies öös" – 1991. aastast, Kollase Allveelaeva G projekti ajast. Poelettidel on "Suveöö" teine tiraaž.

"See näitab, et inimesed ei ole Jaaku unustanud ja vajavad tema laule," sõnas Olavi Pihlamägi, lisades, et esimene plaat ei jää kindlasti ainsaks ning oodata on ka teist ja kolmandat. "Laule, mida plaatidele panna, on küll ja küll," kinnitas ta.