ROKILEGENDID KOHTU ALL: Led Zeppelini laulja Robert Plant ja kitarrist Jimmy Page (paremal).Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
16. juuni 2016, 06:00

Led Zeppelini liikmed ­eitasid laulu varastamist (1)

Led Zeppelini liikmed Robert Plant ja Jimmy Page kinnitasid Los Angelese kohtus, et nad pole oma 1971. aasta megahiti "Stairway To Heaven" algust teisest laulust varastanud. Plagiaadi­süüdistuse esitaja nõuab ­legendaarsetelt rokkaritelt 40 miljoni dollari ringis ­hüvitist.

Briti rokkareid süüdistatakse USA ansambli Spirit instrumentaalpala "Taurus" plagieerimises. Bänd andis loo välja 1968. aasta jaanuaris.

Led Zeppelini legendid kaebas kohtusse Spiriti kitarristi ja helilooja Randy Wolfe’i esindaja Michael Skidmore. Randy Californiana tuntud Wolfe uppus 1997. aastal 45aastasena, päästes oma 12aastase poja elu.

Istungi algul mängiti vandekohtule ette mõlema pala mitu versiooni. Hageja advokaat Francis Malofiy ütles, et "Tauruse" looja panust Led Zeppelini hiti valmimisel tuleb tunnustada ning vastavalt ka hüvitada – BBC Newsi teatel 40 miljoni dollari ringis oleva summaga.

Tema sõnul on Page ja Plant mõlemad vapustavad artistid ja muusikud.

"Aga nad kaverdasid teiste inimeste muusikat ja üritasid seda enda omana näidata," vahendab BBC News Malofiy sõnu. 2008. aasta seisuga oli "Stairway to Heaven" sisse toonud 562 miljonit dollarit.

67aastase laulja Planti ja temast viis aastat vanema kitarristi Page’i advokaat omalt poolt väitis, et mehed olid oma laulu "Stairway to Heaven" täiesti iseseisvalt loonud. Muusikaline tandem kinnitab, et kirjutas oma meistriteose Walesis üksildases maahütis.

Skidmore’i väitel võis Led Zeppelini kitarrist Page saada lauluks inspiratsiooni kahe bändi ühistelt esinemistelt aastatel 1968 ja 1969. Kuid Zeppelini tandemi advokaat Robert Anderson väitis, et pole tõendeid, et mehed oleksid "Taurust" kuulnud enne kui mitukümmend aastat pärast oma hiti loomist.

Andersoni sõnul pole tüliõunaks olev kromaatiline langus "Led Zeppelini" hitis mitte midagi erilist. Sellist lihtlabast muusikalist võtet, mis on sajandeid vana, esineb advokaadi sõnul paljudes lauludes.

Kuna see pole autoriõigusega kaitstud, ei saa ka hageja selle eest raha nõuda.

BBC Newsi teatel paistsid Plant ja Page kohtusaalis rahulikud ja tähelepanelikud. Kohtuprotsess võib kesta neli-viis päeva.