HUKKA MÕISTETUD: Nii riigikogu liikmed kui ka kultuuriminister mõistavad Teatri NO99 juhi Tiit Ojasoo vägi­vallatsemise noore naissoost alluva kallal hukka. Teatrijuhina jätkamise otsustab teatri nõukogu.Foto: Tairo Lutter
Eesti uudised
15. juuni 2016, 06:00

Riigikogulased soovivad näitlejannat peksnud Tiit Ojasoo ametist lahkumist (23)

Eile saatsid kõigi erakondade fraktsioonide esindajad kultuuriministrile Indrek Saarele ja Teatri NO99 nõukogule ühisavalduse, milles leiavad, et näitlejannat peksnud teatrijuht Tiit Ojasoo tuleks ametist vabastada. Minister mõistab vastuskirjas vägivaldse käitumise üheselt hukka, kuid rõhutab, et ametis jätkamine jääb siiski nõukogu otsustada.

Ühel selle aasta jaanuari õhtul peksis Teatri NO99 juht Tiit Ojasoo teatri siseõues noort näitlejannat, oma alluvat. Juhtumi kohta algatati samal kuul kriminaalmenetlus.

"See ei ole kuidagi seotud minu tööga," kommenteeris Ojasoo juhtumit mõni aeg tagasi meediale. See olevat olnud eraeluline asi, mis eskaleerus.

"Vägivallale ei ole õigustust," rõhutavad parlamendierakondade fraktsioonide esindajad eilses ühisavalduses, kus näevad mõeldamatuna Ojasoo jätkamist teatrijuhina.

"Avaliku asutuse juhi käitumine on ühiskonnas eeskujuks, norme kujundav ja ühiskonna arengut juhtiv. Seetõttu ei ole pärast toimunut võimalik teatrijuhi jätkamine," kirjutavad oma pöördumises riigikogu liikmed Yoko Alender, Andres Anvelt, Krista Aru, Viktoria Ladõnskaja, Marianne Mikko, Mart Helme, Martin Helme, Laine Randjärv, Priit Sibul ja Märt Sults.

"Samuti on kadunud usaldus, et eeskujulikult ja laitmatult tegutseb teatri nõukogu, mille esimees on leidnud ja avalikult arvamust avaldanud, et juhtum ei ole teatri tööga seotud ja seega ei kuulu nõukogu arutluse alla ning on pidanud õigeks teatrijuhi jätkamist," seisab avalduses.

Kultuuriminister Indrek Saar teatas eile õhtul oma vastuskirjas, et vägivald ei ole mingil tingimusel tolereeritav.

"Sellele pole ühtki õigustust, selline käitumine tuleb üheselt hukka mõista. Tiit Ojasoo vägivallatsemisest sain teada eelmisel nädalal meedia vahendusel ja see uudis oli mulle äärmiselt häiriv," kirjutab ta.

Saar ütleb, et kõik, mis puudutab juhi töölepingut ja jätkamist, on siiski nõukogu otsustada, kes peab otsust avalikkusele põhjalikult põhjendama.

Minister palus teatri nõukogu esimehel kutsuda kokku nõukogu uus erakorraline koosolek, et arutada Tiit Ojasoo küsimust riigikogulaste pöördumise valguses. Sihtasutuse NO99 nõukogu koguneb erakorraliseks koosolekuks täna.

Nõukogu arutas esimest korda sama küsimust 10. juunil ja otsustas tookord pärast Tiit Ojasoo selgituste ärakuulamist, et teatrijuht võib ametis jätkata – tingimusel, et ta läbib poole aasta jooksul lepitusmenetluses ette nähtud tegevused ja psühholoogilise nõustamise programmi.

Nõukogu esimees Tõnis Arro selgitas tookord ERRi uudisteportaalile, et nõukogu tuli alles neli kuud hiljem pärast juhtunut esimest korda kokku seetõttu, et oodati kriminaalasja lahendust.

Alles nüüd, kui selgus, et kannatanu oli olnud nõus ettepanekuga kriminaalmenetlus lõpetada ja alustada lepitusmenetlust, pidi juhtumit eraldi arutama.

Eesti Päevaleht vahendas nädalapäevad tagasi, et Tiit Ojasoo vägivald jäi teatri turvakaamera lindile ööl vastu 14. jaanuari. Sealt on näha, kuidas ta läheb näitlejannale kallale, tekib rüselus ja Tiit Ojasoo tõukab naist nii, et too kukub lumehange.

Pärast seda jookseb mees sündmuspaigalt minema. On teada, et näitlejanna helistas seejärel politseisse. Õnneks ei saanud ta nii suuri vigastusi, et oleks pidanud kiirabisse minema.

Eesti Päevaleht märkis, et kuna juhtunu jäi kaameralindile, pidi vägivallatsemine teatrile kindlasti teada olema, aga asi vaikiti maha. Teatri juhtkond põhjendas hiljem, et Tiit Ojasoo vägivallatsemine näitlejanna kallal on eraasi, millele nad ei peagi reageerima.

Eilne Eesti Päevaleht kirjutab, et nad on saanud mitmest allikast kinnitust selle kohta, et Tiit Ojasoo ei löönud naist mitte ühe korra, vaid peksis intensiivselt jalgade ja kätega.

Menetlusega tuvastati, et Tiit Ojasoo tõukas kannatanut käega ja lõi teda kahel korral jalaga, teatas eile prokuratuur Delfi vahendusel.