Ingrid Peegi raamatuesitlusFoto: Alar Truu
Inimesed
14. juuni 2016, 12:45

GALERII | Ingrid Peek andis välja raamatu, mis paljastab õnne valemi (3)

Kuus aastat Raadio 2 saadet "Hallo, Kosmos" juhtinud Ingrid Peek esitles eile raamatut, mis koondab kokku kõigi aastate jooksul saadet külastanud inimeste vastused küsimusele "Mis on õnne valem?".

Eile Apollo kinos Solarises toimunud "Hallo, Kosmose" kuuendal sünnipäeval esitles Ingrid Peek raamatut "Hallo, Kosmos! Palju õnne". Lisaks toimus saate avalik salvestus, kus oma mõtteid õnnest avaldasid Tiina Jõgeda, Jan Uuspõld ja Alar Ojastu.

Peek räägib, et mõte audiorännakutel kuuldu põhjal saade teha mõlkus tal ammu mõtteis. Kuna Peek laseb iga saate lõpus kõigil külalistel vastata küsimusele, mis on õnne valem, otsustaski ta nende vastuste põhjal ühe inspireeriva raamatu kirja panna.

"Vastuste tuumolemus on üsna ühtne," tõdeb naine. Ideest teostuseni läks aega veidi üle aasta. Osa vastuseid trükkis Peek saatesalvestiste pealt osa ümber, appi tuli ka sõber. Toimetamine võttis samuti oma aja. Samuti saatis Peek kõigile saatekülalistele nende kunagised vastused ülevaatamiseks. "Sest üks asi on see, mida sa räägid audios ja teine asja on kirjapilt. See oli tore, sest ma sain kõigi saates käinud inimestega üsna väikese perioodi jooksul üsna intiimse taaskohtumise," märgib naine.

Poolnaljakana mõjub tõik, et Peegil läks raamatu trükkimise ajal arvuti katki. Nimelt on naisel harjumus kõvasti trükkida, nii et klaviatuur ei pidanud vastu. "Võibolla ma võiks aru saada sellest, et see, kui intensiivselt sa mõtled, ei pea kajasuma klaviatuuri toksimise jõulisuses," muigab Peek ja tõdeb, et klaviatuuri vahetamisel poleks mõtet olnud, kuna sama raha eest saab juba uue arvuti.

Paratamatult mõtles Peek raamatu koostamise ajal ka ise sellele, mis on õnn. "Ma arvan, et õnn ongi valem. Ta koosneb mitmetest teguritest. Seal on lähisuhted, perekond, armsad inimesed, loominguline eneseväljendus. Mul näiteks on vedanud, mul on fantastiline töö, kus ma saan rakendada oma loovust ja loomingulisust ja see pakub mulle põnevust. Ma arvan, et elu õnnelikkus ongi paljudest väiksematest õnnekübemetest moodustub suurem õnn ja sellest läheb tee loodetavasti õndsuseni," avaldab naine.

Kuigi Peek naljatab, et nad on ilmunud raamatut nimetanud õnne õpikuks, nendib ta, et igaühel on oma õnn. "Lugejad võiks seda võtta kui inspiratsiooniraamatut. Sellist asja, et keegi ütleb, et tee nii ja saad õnnelikus – selle peale küll mürki võtta ei tasu."