87. minutil oivalise šansi luhanud Albaania ründaja Shkelzen Gashi hoiab kahe käega peast kinni. Šveitsi kaitsja Johan Djorou vaatab pealt.Foto: DENIS CHARLET
Jalgpalli EMi uudised
11. juuni 2016, 18:00

7 VÕTIT | Vähemusse jäänud Albaania väärinuks viiki, Albaania – Šveits 0:1

Jalgpalli Euroopa meistrivõistluse A-alagrupi teises kohtumises alistas Šveits tänu Fabian Schäri 5. minuti väravale 37. minutist kapteni Lorik Cana eemaldamise tõttu vähemuses mänginud Albaania meeskonna.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Väravavahid. Šveits asus juhtima, sest Albaania puurivaht Etrit Berisha, kes hiljem tegi mitmeid häid tõrjeid, hüppas 5. minutil tsenderdusest lootusetult mööda. Albaania kosus ja tekitas 31. minutil võrratu šansi, kui Elseid Hysaj sööt vabastas Armando Sadiku üks-üks olukorda. Šveitsi puurivaht Yann Sommer tegi väga hea jalatõrje. 87. minutil säras Sommer veelgi vägevamalt, kui peatas temaga silmitsi pääsenud Shkelzen Gashi löögi. Üks puurivaht eksis, teine hiilgas.

Etrit Berisha eksib nurgalööki õngitsedes ning Fabian Schär viib Šveitsi 1:0 juhtima. Foto: FRANCOIS LO PRESTI

2. Kes neljast A-alagrupi meeskonnast on valmistanud suurima pettumuse?

Šveits. Kui esimene poolaeg oli kahe aasta eest MMil 1/8-finaali jõudnud meeskonnalt lihtsalt ebamäärane, siis teine kehv. Arvulise ülekaaluga ei suudetud midagi peale hakata, veenvus puudus. Ennustusvõistlustel Šveitsile head turniiri prognoosinute tuju pole ilmselt kiita.

"Ütlesin enne turniiri, et Prantsusmaad ei oota A-alagrupis mitte ükski lihtne mäng ja nüüd on see ilmekalt tõestatud. Albaania avaldas mulle rohkem muljet, aga Šveits võitis," sõnas mängu järel BBC ekspertkommentaator Thierry Henry.

Fabian Schär (paremal) tähistab Fabian Freiga juhtväravat. Foto: DENIS CHARLET

3. Milliseks kujunes vendade duell?

Professionaalseks. Töö on töö ja kui tuleb mängida venna vastu, siis las käia. Just nõnda Xhaka-vennad täna platsil käitusid. Võidu sai noorem vend Granit, kelle söödud tekitasid Šveitsile mitu head väravavõimalust, aga ega vanem veli Taulant pahasti esinenud. Tema rebitud nurga- ja karistuslöögid vasakult äärelt olid esimesel poolajal head, ent Albaania ei suutnud neid trahvikastis piisavalt otsustavalt rünnata. Granit valiti UEFA poolt mängu parimaks:

Granit ja Taulant Xhaka pärast mängu. Foto: Darren Staples

4. Aga kes oli tegelikult platsi parim mees?

Yann Sommer. Eelpool kirjeldatud kaks tõrjet olid mõlemad suurepärased ja tähtsad. Ilma nendeta Šveits võitu saanud ei oleks.

Šveitsi väravavaht Yann Sommer jäi kõigis albaanlastega peetud duellides võitjaks. Avapoolajal nurjas ta üks-üks olukorras Armando Sadiku. Foto: PHILIPPE HUGUEN

5. Mida peaksid meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Šveitsi ründaja Haris Seferovic pääses kolm korda soodsalt või väga soodsalt positsioonilt löögile, ent ei suutnud kordagi Albaania puurivahti Etrit Berishat üle mängida. Resultatiivse ründajata EMil väga kaugele ei purjeta. Kas Rumeenia vastu saab võimaluse täna vahetusest sekkunud Breel Embolo?

Šveitsi ründaja Haris Seferovic pidi mitu korda peast kinni hoidma. Foto: Carl Recine

Albaania ei tohi lubada fännide elevusel ja ärevusel meeskonnani jõuda. Cana punane kaart tuli kahest kollasest, mis mõlemad tingitud lapsikust liigsest tahtmisest. Suurepäraste fännide toetus tuleb kanaliseerida positiivseks energiaks, mitte takistajaks.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Siia lisame peagi mängijate ja treenerite kommentaarid.

7. Mis saab edasi?

Meeskonnad tulevad uuesti väljakule kolmapäeval, kui Albaania kohtub Marseille’s Prantsusmaaga ning Šveits Pariisis, Parc des Princes staadionil Rumeeniaga. Albaania peab läbi ajama võistluskeelu all oleva kapteni Canata.