TEEL TÄNUJUMALATEENISTUSELE: Elizabeth II ja tema abikaasa 10. juunil Londonis St Pauli katedraalis.Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
11. juuni 2016, 06:00

Prints Philipi 95. sünnipäev jäi kuninganna Elizabethi juubeli varju

Prints Philip tähistas hiljutise tervisehäda kiuste 95. sünnipäeva, kuid tegi seda tagasihoidlikult, lastes särada kuningannast kaasal, kelle 90 aasta juubeli pidustused hõlmavad kogu nädalavahetuse.

Veebiväljaande Royal Central teatel palus Philip, et tema sünnipäeva ei tähtsustataks üle. Sel nädalavahetusel peab ju kogu tähelepanu koonduma tema abikaasa Elizabeth II 90 aasta juubeli tähistamisele.

Ehkki Ühendkuningriigi pikima valitsusajaga monarhil täitus üheksa elukümnendit juba 21. aprillil, on kuninganna sünnipäeva kombeks tähistada juuni algul, kui ilm on paraadi pidamiseks paslikum.

LIGI 70 AASTAT ABIELUS: Buckinghami palee avaldas Elizabeth II 90. sünnipäeva puhul tema ja prints Philipi portree, mille oli üles võtnud USA staarfotograaf Annie Leibovitz. Tulevane kuninganna laulatati Kreeka ja Taani printsina sündinud peiuga 20. novembril 1947. Foto: Reuters / Scanpix

Nüüdki algasid Elizabeth II juubelipidustused juba eile tänujumalateenistusega St Pauli katedraalis, kus osalesid peaminister David Cameron koos teiste ministritega, ekspeaminister Tony Blair ja ka Londoni värske linnapea Sadiq Khan.

"Philip tunneb end 40 aastat nooremana."

95aastane Philip oli tähelepanu keskmes oma sünnipäeva eelõhtul, neljapäeval, kui Windsori lossi lähedases golfiklubis tähistati galaõhtusöögiga Edinburghi hertsogi auhinna 60. sünnipäeva.

Golfiklubis, kus on vändatud legendaarse Bondi-filmi "Kuldsõrm" (1964) stseene, õnnitlesid Elizabeth II abikaasat Telegraphi teatel nii eks-Bond Sir Roger Moore kui ka agent 007 ülemuse M-i kauane osatäitja Judi Dench.

Kõrges eas Philip nägi välja sama rühikas nagu ikka, ehkki hiljuti keelasid arstid tal nõrga tervise tõttu ette võtta lennusõidu Esimese maailmasõja aegse Jüüti merelahingu 100. aastapäeva tähistamisele.

Nüüd paistis monarhi abikaasa jälle heas vormis olevat, ehkki ta on üle 20 aasta kannatanud südamehaiguse all. Kosumisest andis aimu ka Philipi hiljutine ilmumine Epsomi hobuste võiduajamisele.

Tütrepoeg Peter Phillips kinnitas, et tema vanaisa ainus häda on see, et ta peab end 40 aastat nooremaks, kui ta on.

"Sisimas tahab ta teha seda, mida ta 55aastaselt tegi," ütles Phillips Daily Mailile. "Ta juhib endiselt iga päev neljahobusekaarikut. Ta on võtnud sihiks edasi rühkida ning elada nii normaalset elu kui võimalik."

Eaka hertsogi sünnipäeva auks kõmises reede hommikul saluut nii Londoni kuninglikus Hyde Parkis kui ka Edinburghi lossis, ent edasised pidustused olid pühendatud Elizabeth II-le – jumalateenistusele järgnes Briti Rahvaste Ühenduse kindralkuberneride lõuna Buckinghami lossis.

Tänase sünnipäevaparaadiga kaasneb mürisev tervitus lennuväelt ning 50-laevase flotilli pidulik kulgemine mööda Thamesi jõge. Nädalavahetuse pidustused kulmineeruvad homme piknikuga 10 000 inimesele 612 organisatsioonist, mille patroonina kuninganna tegutseb.