Prantslane: õpin tantsupeoks samme harjutades ka eesti keelt.Foto: Anatoli Makarevitš
Inimesed
11. juuni 2016, 06:00

Prantslane: õpin tantsupeoks samme harjutades ka eesti keelt

II Eesti naiste tantsupeol, mis tuleb juba sel pühapäeval Jõgeval, lööb kaasa prantsuse härra Bernard Vantorre. Mees õppis tantsud selgeks hoolimata sellest, et ta ei oska eriti eesti keelt. Treeneriga suhtlemiseks pidi ta appi võtma kehakeele.

Pajusi segarühmas tantsiv Bernard elab juba teist aastat Eestis ning loomulikult teab ta ka veidi eestikeelseid sõnu. Ent tantsutrennis ja mujalgi neist ei piisa, mistõttu räägib ta Eesti inimestega eelkõige inglise keeles.

Bernard seletab, et hakkas rahvatantsu tantsima septembris. Prantsusmaal on ta õppinud latiinotantsu ja salsat.

"See on natuke keeruline, aga ma saan hakkama, sest nad näitavad mulle ette ja ma proovin järele teha," räägib Bernard. Tantsimisel aitab teda ühtlasi abikaasa Kaare Põder, kellega ta treenib koos.

Lisaks räägib treener inglise keelt ning loomulikult on tantsu puhul abi samuti kehakeelest.

Bernard tõdeb, et on saanud tantsutrenni käigus selgeks uusi eestikeelseid sõnu. "Natukese haaval õpin, aga rääkimine pole nii lihtne," nendib mees.

Bernard seletab, et vahel selgub poodi minnes, et müüjad ei räägi inglise keelt. Siis paneb prantslane oma eesti keele oskuse proovile ning on siiamaani hakkama saanud. "Muidugi tulevad grammatikavead, aga vähemalt me saame üksteisest aru."

Eestlaste rahvatantsutraditsioon on Bernardi meelest tore. "See pole lihtsalt tantsimine, iga tantsu sees on lugu ja mõte peidus," avaldab ta, lisades, et peab eesti rahvatantse toredateks.

Prantsusmaal Bernardi sõnul nii palju rahvatantse ei tantsita. "Prantsusmaa on väga suur riik. Meil on rahvatantsu, aga mitte kogu Prantsusmaal. Põhja-Prantsusmaal on seda eriti vähe."