UUS KANGELANNA: Filmidest «Imeline Ämblikmees 2» ja «Kõiksuse teooria» tuntud Inglise näitlejanna Felicity Jones kehastab «Tähesõdade» loos «Rogue One» mässajat Jin Ersot, kes saab ülesandeks varastada impeeriumilt nende kohutava uue relva, Surmatähe plaanid.Foto: Vida Press
Inimesed
11. juuni 2016, 06:00

Nutikas naisvaras asub Darth Vaderit ja impeeriumi üle kavaldama (4)

"Tähesõdade" maailm on pärast Disney kätte sattumist alustanud äärmiselt tempokalt uuenduskuuri. Peale põhiliste triloogiate on nüüd tegemisel ka terve rida spin-off- ehk sõsarfilme, mis kaevuvad süviti erinevate tegelaste ja sündmuste lugudesse. Nende linastumine on plaanitud kolmanda põhitriloogia filmide ehk 7.–9. osa vahele, seega on fännidel põhjust rõõmustada, sest mõneks ajaks on igal aastal oodata uut "Tähesõdade" filmi.
NAASEB KINOLINALE: Darth Vader 1977. aasta filmis «Tähtede sõda; Osa IV – Uus lootus». Siis kehastas Vaderit David Prowse, nüüd kuuldavasti Spencer Wilding. Hääle annab tegelasele kõlakate põhjal taas James Earl Jones. Foto: Vida Press

Esimene eraldiseisev "Tähesõdade" linalugu "Rogue One" jõuab kinodesse selle aasta detsembris ning seda peetakse juba praegu ainsaks tänavuseks filmiks, mis suudab konkurentsi pakkuda koomiksikangelaste seiklusmärulile "Kapten Ameerika: Kodusõda".

Filmi tegevus leiab aset kahe George Lucase käe all valminud triloogia ehk 3. ja 4. osa vahel – ajal, mille sündmuste kohta isegi andunud fännid kuigi palju ei tea. Lugu räägib kurikuulsa Surmatähe plaanide varastamisest.

MÄSSAJAD: «Rogue One’i» keskmes on Galaktrilise Impeeriumi vastaste mässajate liit. Fotol tormavad teiste seas tegudele Jyn Erso (Felicity Jones) ja Cassain Willix (Diego Luna). Foto: Vida Press

See on "Tähesõdade" saaga jaoks ajalooline sündmus, sest just sellest sai 1977. aastal kogu filmisari alguse.

"Rogue One" tõotab tulla senistega võrreldes täiesti teisest puust "Tähesõdade" film, kuna esimest korda ei keerle lugu jedide, jõu ega ka galaktika tasakaalu ümber. Stoori keskmes on lihtsõdurid ja mässajad. Värskelt on üles ehitatud Galaktiline Impeerium ja on tekkinud selle vastane mässajate liit.

Valgusmõõkade asemel pommid

Filmi režissööriks palgatud Gareth Edwards ("Godzilla"), keda teatakse aukartust äratavate kaadrinurkade poolest, mis panevad inimesed tunduma väikse ja armetuna, ning operaator Graig Frazer ("Zero Dark Thirty"), kes on tuntud oma realistlike lahingustseenide jäädvustajana, on kindlasti pädev tandem sellist sõjaperioodi vaataja ette tooma.

Mis tähendab, et valgussaableid ei pruugi me selles linateoses näha. Selle asemel on aga hulgaliselt pomme, plahvatusi ning sissisõda. Nagu režissöör ise Cinema Blendile kommenteeris: "Tähesõjad on alati olnud küllaltki mustvalge lugu. See film on aga pigem hall."

Nagu mullu kinodesse jõudnud uue triloogia esimeses jaos "Jõud tärkab", on ka "Rogue One’i" kandvaim tegelane naissoost. Peaosatäitja Felicity Jones ("Kõiksuse teooria") kehastab kriminaalse taustaga mässajat Jyn Ersot, kellel lasub kohustus vaenlase surmarelvaplaanid koju tuua – kaalul on palju, sest Surmatäht suudab hetkega hävitada terveid planeete.

Erso tiimikaaslasi mängivad Diego Luna ("Elüüsium") ja Riz Ahmed ("Öö kutse") ning pahalasi Ben Mendelsohn ("Pimeduse rüütli taastulek") ja Mads Mikkelsen ("007: Casino Royale").

Fänne erutab ehk enim see, et pärast 11aastast pausi on taas suurele ekraanile oodata Darth Vaderit, keda nägi viimati "Tähesõdade" kolmandas osas "Sithi kättemaks".

Naaseb algne Vaderi häälenäitleja?

Kuigi selle kohta pole muud ametlikku kinnitust kui filmitegijate muiged, ei oleks võimalik seda lugu ilma ühe maailma kuulsama kurjamita jutustada. Ka aprillis välja tulnud filmitreileris näitab hetkeks selja tagant mustas keebis tegelast, keda võib Vaderiks pidada.

Pealegi on harjumuspäraste valges lahingurüüs impeeriumi sõdurite kõrval loosse sisse toodud mustad sõdurid, kes alluvad ainult Vaderile ega liigu ringi nõnda, et Sithi isand neist kaugel maas oleks.

Filmisaitidel vahendatud kuulduste järgi naaseb stuudiosse vanameister James Earl Jones , kes omal ajal Darth Vaderile hääle andis, ning esialgse Vaderi maski ja turvise tahunud skulptor Brian Muir aitab tegelaskujule samasugust välimust anda.

James Earl Jones Foto: Vida Press

Kostüümi pugevat aga Walesi näitleja Spencer Wilding, kes on tuntud tulnukate ja koletiste kehastajana, näiteks "Galaktika valvuritest", "Doctor Whost" ja "Harry Potteri" filmidest.

Oma filmi saavad Han Solo ja Boba Fett

Peale "Rogue One’i" on Disneyl ja Lucasfilmil kavas veel tervelt kolm samast ajavahemikust rääkivat sõsarfilmi.

Film, mis on siiani tekitanud pigem muret kui põnevust, on lugu noorest Han Solost, kuna kavala kelmi rolli on valitud küllaltki tundmatu 26aastane Alden Ehrenreich ("Ole tervitatud, Caesar!").

VANA JA UUS SOLO: Han Solo roll tõi Harrison Fordile 70ndatel ülemaailmse kuulsuse, pisut nooremat Solot asub nüüd kehastama veel suhteliselt tundmatu Alden Ehrenreich. Foto: Vida Press

Teda soovitasid aga nii Francis Ford Coppola kui ka Steven Spielberg, kel on Lucasfilmiga alati head suhted olnud.

Lavastajateks on kinnitatud Phil Lord ("21 Jump Street") ja Christopher Miller ("22 Jump Street") ning stsenaristideks Lawrence Kasdan, kes osalenud "Tähesõdade" saaga viienda, kuuenda ja seitsmenda osa kirjutamises, ja tema poeg Jon Kasdan (seriaal "Californication").

VANA JA UUS SOLO: Han Solo roll tõi Harrison Fordile 70ndatel ülemaailmse kuulsuse, pisut nooremat Solot asub nüüd kehastama veel suhteliselt tundmatu Alden Ehrenreich. Foto: Vida Press

Järelikult teavad filmistuudio ja produtsent Kathleen Kennedy siiski, mis vastutus neil on fännide ees, kes ootavad hinge kinni hoides, mis suuna Solo soolo võtab. Kennedy on Entertainment Weeklyle öelnud, et kuna Solo on kuulus oma hea huumorisoone poolet, maksab oodata seikluslikku komöödiat.

Põnevusega oodatakse ka pearahakütt Boba Fetti taustalugu. Pearolli kandidaatidena on läbi lipsanud nimed, nagu Michael Fassbender, Tom Hardy ja Michael B. Jordan. Lucasfilm on võtnud seisukoha, et täpsemaid detaile veel ei avaldata.

"Tähesõdade" sõpradele tuli mõni aeg tagasi meeldiva üllatusena, kui Ewan McGregor tunnistas filmiuudiste veebilehele collider.com, et naaseks meelsasti Obi-Wan Kenobi rolli, kui temast soololinateos tehtaks.

Ehkki keegi midagi kinnitatud ei ole, on Lucasfilm öelnud, et Kenobi lugu väärib kindlasti rääkimist. Seega on tõenäoline, et just Kenobi on see, kes pärast Boba Fetti kolmandana ette võetakse.

Han Solo film peaks esilinastuma 25. mail 2018 ja Boba Fetti film 2020. aastal. Kogu selle põnevuse vahel saab nautida ka klassikalise saaga jätku: "Tähesõdade" kaheksas osa jõuab vaatajate ette 15. detsembril 2017 ning üheksas osa 2019. aastal.