Video: Teet Malsroos
Inimesed
8. juuni 2016, 06:00

ÕHTULEHE VIDEO | "Maailm on jäänud tühjemaks, aga mälestus Erist täidab selle lünga." (7)

"Südames on suur kurbus, samas on tulnud hinge mingi rahu, sest ma usun, et ka Eri oleks sellise väikese mälestusteenistusega rahule jäänud.

Selleks ma seda kõike korraldasingi ja see oli tõesti väga ilus õnnistatud hetk," ütles Ariel Klas Õhtulehele peale seda, kui eile Rahumäel juudi kalmistul maestro 77. sünniaastapäeval avati maestro Eri haual, ema Anna Klasi haua kõrval, Eesti mustast ja hallist graniidist hauakivi ja väike pronksist skulptuur.

"7. juuni on olnud meie jaoks alati rõõmus päev, see oli päikeselise inimese Eri Klasi sünnipäev," avab tseremoonia Eri Klasi raamatu "Mälestuste portfelli" toimetaja Ivo Parbus. Kalmistu mändide kohal kõrgubki päike.

KIVI AVANEB: Tauno Kangro ja Ariel Klas avavad Eesti mustast ja hallist graniidist hauamonumendi. Foto: Teet Malsroos

"Esimest korda oleme sel päeval ilma temata. Maailm on jäänud tühjemaks, aga ometi on Eri teinud elus nii palju, et tema tehtu ja see helge mälestus, mis meil temast on, täidab selle lünga. Täna avame siin Eri viimases rahupaigas hauatähise, mis meenutab teda kui dirigenti, armastavat pereisa, inimest.

Oma raamatu "Mälestuste porfell", mida võib pidada Eri Klasi vaimseks testamendiks, lõpetab ta järgmiste sõnadega: "Usun oma rahvasse, usun sünnimaa tulevikku ja seda lootust ei saa minult keegi võtta. Armastan oma abikaasat, lapsi ja lapselapsi, sõpru ja häid kolleege, armastan elu."

Nendes sõnades väljendub selle helge inimese ja andeka kunstniku hingejõud ja suurus," lõpetab Parbus oma lühikese mälestuskõne, pärast mida palub ta Ariel Klasil ja skulptuuri autoril Tauno Kangrol eemaldada lina nii hauamonumendilt kui ka skulptuurilt, mis kujutab armastatud maestrot dirigeerimas. Heebreakeelse eestpalve loeb Eesti pearabi Shmuel Kot.

Rahvusooperi poistekoori esituses kõlavad Cyrillus Kreegi "Mu süda ärka üles" ja Gustav Ernesaksa "Mu isamaa on minu arm". On vägagi sümboolne, et dirigendi rollis on täna Hirvo Surva, sest just talle kinkis 2014. aasta üldlaulupeol "Aja puudutus, puudutuse aeg" Klas oma taktikepi.

MANTLIPÄRIJA: Eesti Rahvusooperi poistekoor Eri Klasi mantlipärijaks nimetatud Hirvo Surva juhtimisel tseremoonial. Foto: Teet Malsroos

"Minu käes on Gustav Ernesaksa taktikepp, mille ta kinkis mulle, kui ta sai 70aastaseks. Ma leian, et selle taktikepi pean ma üle andma tänaste ja eilse päeva fantastiliste elamuste eest Hirvo Survale," ütles tookord oma 75. juubelit tähistanud maestro Klas.

Esimesena asetavad lilled hauale Ariel ja Diana Klas, mitu Klasi juudi soost tuttavat, kes kombestiku kohaselt asetavad lisaks lilledele hauaplatsi äärisele ka väiksed kivid.

Arieli ja Diana Klasi kõrval on hauakivi avamise tseremooniale tulnud maestro sugulased, sõbrad, kolleegid, teiste hulgas Voldemar Kuslap, Olav Ehala, Leelo Tungal, Aivar Mägi, Arne Mikk. Kohal on ka Eri Klasi sõber Edgar Savisaar, põlvedel punane roosikimp, mille ta sekretär tseremoonia lõppedes hauale viib.

OMAS ELEMENDIS: Eri Klas on juhatanud elu jooksul sadu maailmakuulsaid orkestreid. Nüüd teeb ta seda pilvede peal. Maiselt on selle hetke jäädvustanud skulptor Tauno Kangro. Foto: Teet Malsroos

Veel kord võtab Rahvusooperi poistekoor üles Kreegi "Mu süda, ärka üles". Tunnipikkune tseremoonia on lõppemas ja rahvas hakkab kalmistult vaikselt lahkuma.