BRIAN MAY HOOS: Queeni kitarrist Brian May lubas varakult, et üritab publikut eesti keeles kõnetada ning teeb nendega koos selfi. Nii ka läks. Foto: Alar Truu
Inimesed
7. juuni 2016, 06:00

Brian May kontserdipublikule: "Olen eesti keelt terve päeva harjutanud!" (6)

"Tere õhtust! Kuidas teil läheb? Hästi?!" Just sääraste sõnadega tervitas Queeni liige Brian May pühapäeva õhtul eesti publikut Tallinna lauluväljakul. Kui publik teda meeletu aplausiga kiitis, lisas May tagasihoidlikult muheledes: "Olen eesti keelt ka terve päeva harjutanud!"

Lubaduse publikuga pisut eesti keeles suhelda andis May juba enne kontserti ja tuli lavale märkmik näpus, kust luges eestikeelsed väljendid vapralt maha. Ka lubas kitarrist publikuga selfi teha.

Vastu loo "Love Of My Life" saigi lubadus täidetud. May palus rahval telefonid vilkuma panna ja poseeris selfi tarvis hoogsalt selfipulgaga veheldes tuletäppidest koosneva lauluväljaku taustal.

"Ta jändas sellega ikka päris pikalt," mainib korraldusmeeskonda abistanud liige Hanna-Liisa Ruul, aga pilt, mis platsilt lava suunas avanes, oli ka tõepoolest võimas.

ROKIVAD RAJULT: Uus vokalist Adam Lambert (vasakul) ning vanad Queeni kalad, trummar Roger Meddows Taylor ja kitarrist Brian May andsid ligi kahetunnise kontserdi uskumatu energiga. Foto: Alar Truu

Pilt tehtud, viisid abilised kepi lavalt minema ja ulatasid mehele kitarri. Tõtt-öelda vilgutas jahedapoolset ilma trotsinud publik telefoniekraane ilma palumatagi kontserdi lõpuni edasi. Mitte üksnes seda – löödi tantsu ja lauldi innukalt kultusbändi hitte kaasa.

Taibukamad tulid talvejopes

Võimalik, et hoogsad tantsunumbrid olid ka karmivõitu ilmast tingitud, sest kuidagi pidi ju sooja saama.

Kogenumad kontserdil viibijad olid lisaks pleedidele ja kinnastele isegi talvemütsid kaasa võtnud. Kõnelemata siis sellest, et nad olid end teadlikult ligi kahetunniseks kontserdiks vatijopedesse rõivastanud.

Rahvast oli kohal nii ohtralt, et toidualad olid lausa ülerahvastatud. Pidi hoolega ette vaatama, et mõne vastutulija jala alla ei jääks või kõndides lihtsalt teistega kokku ei põrkaks. Kohal olid lapsed alates imikueast ning väärikas eas härrad-prouad. Nagu laulupidu.

KULLAVIHM: Kultusbändi kontserdi grande finale ajal sadas otse taevast kuldset vihma. Foto: Margo Meetua

Vastu kella 22, mil bänd pidi alustama, olid toidualad, kus enne looklesid hiigelpikad järjekorrad, peaaegu tühjaks valgunud.

Võimas lava, mil kõrgust üle 20 meetri ning mida ehitati üles päevade kaupa, ootab Queeni ja Adam Lambertit. Ligi 10 meetri pikkuse lavakeele ümber – fännitsooni – olid kogunenud Queeni kõige tulihingelisemad austajad, kes juba enne bändi tulekut vaikselt huilgasid.

"Korralikud staarid tulevad lavale 10 minutit hiljem!" arutles üks seltskond mäenõlval kindlameelselt ja kõvahäälselt. Hea, et omavahel kihlvedu ei sõlmitud. Kultusbänd astus lavale minutipealt õigel ajal. Fännitsooni vaimustuskiljed ei tahtnud seepeale kuidagimoodi vaibuda.

Queenil oli Eestis tihe kava

Laupäeval Helsingist Tallinna saabunud bändil oli erakordselt tihe päevaprogramm, mainib Hanna-Liisa Ruul, et muusikud endale hõlpu ei andnud.

VALGUSTÄPPIDE MERI: Säärane vaatepilt avanes pühapäeva õhtul laval rokkijaile, kui publik telefonid Brian May palvel mängu võttis. Foto: Margo Meetua

"Laupäeval käidi Tallinna vaateid nautimas nii teletornis kui ka vanalinnas. May tegi ka pilte, mida näeb tema Twitterist."

May kandis korra pühapäeva õhtul laval teletorni pildiga särkigi. Ning õhtul külastas Queen Saku suurhallis Austraaliast pärit pop-pungi bändi 5 Seconds of Summer maailmaturnee raames toimunud kontserti "Sounds Live Feels Live".

"Neil oli päris sisukas laupäev!" lisab Ruul naerdes. "Pärast pühapäevaõhtust kontserti läks bänd otsejoones puhkama, sest selja taga oli kaks intensiivset ja meeleolukat päeva."

SELFIDE AUSTAJA: Ka Tallinna teletorniga tegi Brian May lustliku selfi. Foto: Facebook

May kodulehekülg, Twitter ja Facebooki sein on igal juhul Tallinna kontserdi pilte täis. May ise kiidab Tallinnas rokkimist taevani. Nad rokkisidki. Sellise jõu ja soolodega, et publik oli võidetud vähem kui tunni ajaga.

Enne, kui Queen vägeva laser- ja videošõuga vürtsitatud kontserdi lõpetas, saabus ka grande finale. Otse taevast alla langeva tiheda kullavihma kujul.

Koit Toome: "Kihvt oli vaadata, kuidas vanaisad rokkisid laval."

"Kui keegi kahtles, et Adam Lamberti ja Queeni kontsert äge ei ole, siis ma küll imestan," leiab muusik Koit Toome.

Koit Toome: «Kihvt oli vaadata, kuidas vanaisad rokkisid laval.» Foto: Kalle Veesaar

"Väga äge oli – nagu ajalootund! Kihvt oli vaadata, kuidas vanaisad rokkisid laval. Oli tunne, nagu läheks tagasi lapsepõlve, sest mina tean neid Queeni viimase otsa lugusid. 1970. aastate Queeni kõiki laule ma nii hästi ei tea."

Et Queen valis endale vokalistiks Adam Lamberti, on Koidu meelest õige otsus.

"Ega väga palju neid lauljaid võtta olegi, kes ei jäljenda ega imiteeri Freddie Mercuryt, vaid on ikkagi tema ise. Kui hakkad kedagi järele tegema, oleks see väga hale ja odav tribüüt. Freddie on ikkagi nii suur legend ja siin ongi ainus võimalus, et jääd iseendaks."

Kohal oli Freddie laval siiski – videos. "See oli väga lahe, et nad videot kasutasid, ja vahepeal läks koguni meel kurvaks. Kõik oligi väga hea ning kui hitid tulid, läks rahvas ju kohe käima. Isegi kui sa fänn ei ole ega neid lugusid tea, siis näiteks "We Are the Champions" tõmbab sind vägisi käima!"

Liina Randpere: "Valgusšõu oli hästi tore."

"Jõudsin veidi hiljem kohale, aga kaks kolmandikku kontserdist nägin ära ja mulle väga meeldis," kiidab saatejuht Liina Randpere.

"Päike loojus taustal, hämardus ja Queeni kontserdi visuaal ja valgusšõu olid hästi toredad. Pean ütlema, et Adam Lambert on väga hea häälega ja teeb nendele lauludele au."

Liina poetab, et Queeni meestel on nostalgiajoon juures, mis inimestele emotsiooni annab.

Liina Randpere: «Valgusšõu oli hästi tore.» Foto: Teet Malsroos

"See, mida nad pillidega suutsid teha, oli väga äge, aga nende elustiil on jätnud nende häälele oma jälje. Ning Adam Lambert on, ma arvan, seepärast nende esinemistel ka väga vajalik. Kontserdielamus oli aga igal juhul väga hea."