Noma DumezweniFoto: Vida Press
Inimesed
7. juuni 2016, 06:00

Rowling: kus ma ütlesin, et Hermione peab olema valge? (26)

Harry Potteri looja J. K. Rowling annab turmtuld nende pihta, kes ei talu, et uues Potteri-näidendis on Hermione kehastaja mustanahaline. "Rassistide kamp," kurjustab šoti menukirjanik. "Idioodid ajavad oma idiootlikku jura!"

Värskes kaheosalises näidendis "Harry Potter ja neetud laps" on võlurpoisist saanud pereisa, kellel on kolm kooliealist last ja kes töötab võlukunsti ministeeriumis.

KES ÜTLES, ET HERMIONE ON VALGE? Potteri-filmides mängis Hermionet Emma Watson (üleval). Kirjanik J. K. Rowling kaitseb täiskasvanud Hermione rolli valitud Noma Dumezwenit (paremal) ja toonitab: tema pole kuskil väitnud, et Hermione on valgenahaline. Foto: Vida Press

Süžee keskmes on Harry noorim laps, poeg Albus. Harry endist koolikaaslast Hermionet kehastab tõmmu Noma Dumezweni. Ehkki näidendi ideed on pärit Rowlingilt, kirjutas loo kokku tunnustatud stsenarist Jack Thorne.

Kuigi 24 tunniga müüdi maha 175 000 piletit ning "Neetud lapsest" tõotab tulla Londoni tänavune teatrisensatsioon, leidub neid, kelle meelest on Dumezweni valimine Sigatüüka võlukunstikooli lõpetanud Hermione rolli täielik möödalask.

Kehastas ju Harry Potteri filmisaagas tüdrukut valgenahaline Emma Watson. Kuid lavastaja John Tiffany leidis, et täiskasvanud Hermioneks sobib kõige paremini just Dumezweni – 1969. aastal sündinud briti näitlejanna, kes kümme aastat tagasi võitis oma rolliga lavastuses "Rosin päikese käes" prestiižse Olivier’ auhinna.

"Mõistsin, arvestades oma kogemust sotsiaalmeediaga, et idioodid hakkavad nagunii oma idiootlikku jura ajama," ütles Rowling The Observeri intervjuus. "Aga mis sa ikka ütled? Maailm kord juba on selline. Noma valiti, kuna ta oli selleks tööks kõige sobilikum näitlejanna."

"Üks rassistide kamp ütles mulle, et kuna Hermione läks näost valgeks – see tähendab, läks šoki järel näost kaameks –, siis ta peab olema valgenahaline naine. Seda on mul väga raske mõista," rääkis Rowling lehele.

Üheski Potteri raamatus pole Hermione nahavärvi tegelikult mainitud. Fännide loodud kunstiteostes on seda hakkajat tüdrukut tihtipeale tõmmuna kujutatud.

"Otsustasin mitte närvi minna ja lihtsalt selge sõnaga öelda, et Hermione võib olla mustanahaline naine," lisas Rowling. "Annan sellele oma täieliku õnnistuse ja olen elevil."

«Otsustasin mitte närvi minna ja lihtsalt selge sõnaga öelda, et Hermione võib olla mustanahaline naine. Annan sellele oma täieliku õnnistuse ja olen elevil.» J. K. Rowling mustanahalisest Hermionest Foto: Vida Press

Lavastaja Tiffany ütles lehele, et pole sotsiaalmeediaga ning ühtlasi selle pahupoolega kursis. "Aga mind šokeeris, et inimesed ei suuda loo kangelasena näha mittevalget inimest. Seega on suurepärane, et nii juhtus."

Kaheosalise lavastuse esimene osa jõuab Londonis Palace’i teatris ametlikult lavale juuli lõpus. Eelesietenduste publikul paluti tulla tund varem, et läbida kotikontroll.

The Observeri teatel olid selle ajendiks probleemid hiljutise menutüki "Hamletiga", kus Taani printsi kehastas "Sherlocki" nimiosatäitja Benedict Cumberbatch. Barbicani teatri turvamehed olid püsti hädas publikuga, kes üritas keelu kiuste lavastust filmida ja pildistada.

Cumberbatch oli sunnitud isiklikult oma fännide poole pöörduma ja paluma neil tema etteastet mitte jäädvustada.