PrinceFoto: David Brewster / Vida Press
Inimesed
4. juuni 2016, 06:00

Lahang: superstaar Prince’i tappis "valge hiinlane" (11)

Lahang näitas, et maailmakuulus poptäht Prince suri 21. aprillil oma kodumaja liftis fentanüüli üledoosi tagajärjel. Eestis "valge hiinlasena" tuntud ja ohtralt üledoose põhjustav sünteetiline opioid on heroiinist kuni 50 ja morfiinist kuni 100 korda kangem.

Lahangutulemus kinnitab ammust kahtlust, et 57aastase Prince’i ootamatus surmas oli oma roll opioididel, seisab Associated Pressi artiklis, mille üks kaasautor on väliseesti ajakirjanik Michael (Mihkel) Tarm. Surmava doosi süstis Prince endale ise. Raportis nimetatakse tema surma õnnetuseks, mitte enesetapuks.

Vähemalt ühe sõbra kinnitusel kannatas laulja ägedate põlve- ja puusavalude all, mille põhjuseks peetakse aastakümnete pikkust temperamentset esinemist kõrge kontsaga kingades.

Oma põlvkonna ühel mõjukamal muusikul oli pikkust vaid 157 cm ja tal oli kombeks kõrgetel kontsadel lavaastmetelt alla hüpata. Kuuldavasti keeldus ta puusaliigeste väljavahetamisest, kuna kuulus Jehoova tunnistajate hulka, kes ei nõustu usuliste veendumuste tõttu vereülekannetega. Jehoova tunnistajate sõnul on nii Vanas kui ka Uues Testamendis selge käsk hoiduda verest.

Fentanüülisõltuvus tekib väga kiiresti

Nädal enne surma oli Prince’i eralennuk teinud teel Atlantast koju Minneapolisse ootamatu vahepeatuse – laulja vajas arstiabi ning viidi kiirkorras haiglasse. Ehkki superstaari esindaja väitis toona, et tegu oli gripiga, levisid kuuldused üledoosist. Need süvenesid pärast laulja surma.

Käisid jutud, et krooniliste valude käes kannatav Prince oli kogemata Percoceti-nimelist kanget valuvaigistit üle doseerinud. Nüüd aga ilmneb, et lauljale sai saatuslikuks veelgi võimsam meelemürk.

Staari lähikond tõrjus narkomaaniasüüdistusi isegi siis, kui mainekas Los Angelese sõltuvusarst kinnitas, et oli päev enne Prince’i surma tema alluvatelt paanilise appikutse saanud ning saatnud oma poja superstaari Minneapolisest Californiasse võõrutusravile toimetama.

Poeg saabus Prince’i koju 21. aprilli hommikul ning oli üks inimestest, kes staari surnukeha liftist avastasid.

Prince’i sõbrad ja pereliikmed kinnitasid ajakirjandusele, et laulja vältis nii alkoholi kui ka uimasteid ning tema eluviis oli tervislik. Kuid fentanüül on väga tugev narkootikum, millest tekib väga kiiresti sõltuvus.

Ravimina kirjutatakse teda välja väga harva, näiteks surija vähihaige piinade leevendamiseks. Aju ja keha vaheliste sõnumite kiirust aeglustav narkootikum leevendab patsiendi kannatusi ning võib tekitada äärmise lõõgastuse ja eufooria seisundi, kirjutab New York Times.

Fentanüül on morfiinist kuni 100 ning heroiinist 30-50 korda võimsam. Surma võib tuua juba väike kogus. Üledoos võib kaasa tuua hingamise eluohtliku aeglustumise või seiskumise.

Seetõttu peaks arst patsienti hoolikalt jälgima. Dooside kontrollimiseks saab manustada fentanüüli ka plaastrina.

Pole teada, kas Prince’il oli narkootikumi hankimiseks retsept ning kui ei, siis kuidas ta fentanüüli oli saanud. Kui Prince hankis "valget hiinlast" ebaseaduslikult, võib selle müüjat oodata kriminaalkaristus. Ilmselt võtavad võimud luubi alla nii Prince’i arstid (uurimise käigus on Associated Pressi teatel selgunud vähemalt kahe arsti nimi) kui lähikonna.

Vaevalt et maailmakuulus superstaar pimedatel kõrvaltänavatel ise narkoärikatega kohtumas käis. Tänavadiilerite kinninabimine on aga keeruline, seletas mitmete uimastisüüdistustega tegelnud Chicago advokaat Gal Pissetzky Associated Pressile.

"Need mehed ei kirjuta kviitungeid välja ja vahetavad alailma telefoni."

USA seaduste järgi on surmava fentanüülidoosi varustajale miinimumkaristus 20 aastat vabadusekaotust. Minnesota seaduste järgi võib sama tegu tuua süüdistuse kolmanda astme mõrvas ja kuni 25 aastat trellide taga.