Maailma rokiloo üks märgilisemaid bände Queen esineb pühapäeval Tallinnas koos Adam Lambertiga. Foto: Live Nation EestiFoto: Live Nation Eesti
Eesti uudised
2. juuni 2016, 18:30

Mikk Tammepõld: Queen on olnud minu üks suuremaid suunajaid

Laulja Mikk Tammepõld on üks paljudest Eesti popmuusikutest, kelle jaoks on pühapäeval lauluväljakul esinev Queen olnud muusikuks kasvamisel märgilise tähendusega.

„Minu jaoks on Queen olnud üks suuremaid suunajaid üldse. Kui olin 11–12-aastane, siis olin isegi Queeni rahvusvahelise fänniklubi liige. Minu laulude kirjutamise algus langes just samasse aega kui mul oli peal suur Queeni fanatism. Rokkmuusika ja üldse sellise briti bluusiroki vaimustus tekkiski mul Queeni kaudu. Ohh, seda võiks pikalt ja laialt arutada, aga Queen on lihtsalt metsikult kihvt bänd väga kihvtide lugudega,” räägib laulja. Tõsi, Tammepõld ise Tallinna kontserdile minna ei saa.

Küll aga on Dramamama laulja oma silmaga Queeni juba näinud, kui legendaarne bänd esines mõned aastad tagasi koos Paul Rogersiga Riias. „Ka Rogers on mu väga suur lemmik. See oli toona justkui kahe legendi nägemine,” meenutab Tammepõld.

Queeni originaalliikmetest astuvad Tallinnas lavale nii kitarrist Brian May kui ka trummar Roger Taylor. Nagu paljud teised, tõstatab ka Tammepõld küsimuse, et kas Freddie Mercuryta Queen justkui ei olekski Queen. „Aga kui sai Queeni Paul Rogersiga kuulamas käidud, siis see hetk, kui tulid Brian May kidrasaundid, tõusid ihukarvad küll kere peal püsti. Soovitan igal juhul kontserdile minna, et ehedalt ja elusalt seda bändi kuulata,” lisab laulja.

Brian Maygi on tunnistanud, et just show Adam Lambertiga on kõige lähedasem elamusele tõelisest Queenist.

Kui vahest U2 välja jätta, on praeguseks Eestis käinud esinemas kõik maailma suurimad popmuusikaikoonid. Kas Tammepõld paneks ka pühapäeval esineva Queeni suurnimedega ühte patta. „Absoluutselt. Ega muusika ei ole selles mõttes sport, et saaks teha mingi pingerea. Tõsi, kui seda küsimust oleks minu käest küsitud, kui ma olin 13- või 14-aastane, siis ma oleks raudselt öelnud, et Queen on number üks ja nad pole kunagi teinud ühtegi halba lugu,” vastab laulja.

Queeni kontserti korraldava Live Nation Eesti pressiesindaja Ilja Judeikin tunnistab, et Queeni Tallinna kontsert tuleb vägev. „Iga lauluväljaku kontserdi korraldamine on igale korraldajale, sealhulgas ka nii kogenud tegijale kui Live Nation Baltics, suur väljakutse. Muidugi on pärast selliseid üritusi nagu Madonna, Metallica, Red Hot Chili Peppers või Robbie Williams juba kogemusi nii palju, et asi sujub suhteliselt ilusasti. Kuid ikkagi pole nii mastaapse ürituse korraldamine lihtne, sest igal üritusel on igasugu nüansse piisavalt palju,” märgib Judeikin.

Tema sõnul on praeguseks kindel, et Queeni pühapäevasele Tallinna kontserdile tuleb palju rahvast. „Ootame kohale mitutkümmet tuhat inimest, kohapeal on fänne nii Eestist kui ka Lätist, Leedust ja isegi Soomest on tulemas arvestatav hulk inimesi, kuigi Queen koos Adam Lambertiga esineb ka Soomes. Ilmselt meeldib soomlastele meie Lauluväljakul kontsertidel käia,” tutvustab Live Nation Eesti esindaja.

---------------------

Vanad tuttavad

*Queen ja Adam Lambert astusid esimest korda ühiselt üles 2009. aastal saate „American Idol” finaalis. Järgnes esinemine auhinnatseremoonial MTV European Music Awards ning peagi oli Lambertist saanud Queeni kontsertidel püsiv vokalist.

*Aastad 2012 ja 2013 tõid endaga kaasa mitmeid suuri kontserte ja olulisi teleesinemisi ning 2014. aastal suunduti väljamüüdud tuurile USA-s. Queen ja Adam Lambert lõpetasid aasta suurejoonelise ülesastumisega Londonis, ikoonilise Big Beni vahetus läheduses.

*Eelmisel aastal tuuritas Queen koos Adam Lambertiga Ühendkuningriikides ja Euroopas ning sügisel Lõuna-Ameerikas. Sealhulgas anti ülimenukas kontsert Brasiilia festivalil „Rock in Rio”.