TÄIES ELUJÕUS: Võimas šõumees ja ehtne energiapomm Freddie Mercury 1984. aastal Londonis Wembley staadionil. Foto: Vida Press
Inimesed
2. juuni 2016, 06:00

Freddie Mercury: "Te peate mõistma, et mul on surmatõbi. Ma suren." (18)

Kus on Queeni solisti viimne puhkepaik, teab vaid üksainus inimene.

"Mu süda on sisimas murdumas, mu grimm võib küll mureneda, aga mu naeratus püsib," laulis aidsist räsitud Freddie Mercury oma viimase plaadi viimases loos. Salapärase naeratusega sfinksiks jäi ta lõpuni ja on seda isegi haua taga. Oma haigust tunnistas Queeni solist avalikkusele alles päev enne surma. Seda, kus puhkavad maailma ühe meisterlikuma poplaulja ja säravama šõumehe maised jäänused, teab väidetavalt üksainus inimene. Ja temagi on andnud vaikimisvande.

25 aastat tagasi, 23. novembril 1991 andis Queeni laulja Freddie Mercury välja pressiteate: "Pärast viimase kahe nädala jooksul ajakirjanduses tehtud määratuid oletusi tahan kinnitada, et mind on tunnistatud HIV-positiivseks ja mul on aids. Seni pidasin õigeks selle informatsiooni enda teada jätta, kaitsmaks lähedasi.

Ent nüüd on saabunud aeg, et mu sõbrad ja fännid kogu maailmast saaksid teada tõe. Ma loodan, et kõik liituvad mi­nu ja kogu maailma arstidega võitluses selle kohutava haiguse vastu.

Ma olen alati privaatsust kõr­gelt hinnanud ja olen tuntud kui intervjuude andmisest keelduja. Palun mõistke, et see taktika jätkub." Veidi rohkem kui 24 tundi pärast avalduse ilmumist, 24. novembri õhtul suri 45aastane Mercury oma kodus aidsi põhjustatud bronhiaalsesse kopsupõletikku.

Freddie aidsist ei teadnud ema-isagi

Mercury viimase kuue eluaasta partner Jim Hutton kirjutas hiljem raamatus "Mercury ja mina", et Freddie’l diagnoositi HI-viirus juba 1987. aasta lihavõttepühade järel. Vapustava neljaoktavilise häälega superstaari nähti Londoni HIV- ja aidsikliinikus juba aasta varem.

Umbes siis, kui Freddie diagnoosi sai, väitis ta ühes intervjuus, et tema HIV-test oli negatiivne. Kuid järgnevate aastate jooksul levisid kuuldused tema surmahaigusest, sest Mercury jäi üha kõhnemaks ja kaamemaks.

Kõlakatele andsid hoogu nii staari endiste armukeste paljastused ajakirjanduses kui ka tõsiasi, et Queen ei andnud enam kontserte.

18. veebruaril 1990 käis silmanähtavalt põdur Freddie koos ansamblikaaslastega Londonis Dominioni teatris vastu võtmas elutöö Brit Awardi. See jäi tema viimseks lavaesinemiseks.

VIIMAST KORDA LAVAL: Kui Freddie koos teiste Queeni liikmetega 1990. aastal Briti muusikaauhindade jagamisel elutööpreemiat vastu võtma käis, oli tema samm reibas, kuid palged olid sisse vajunud ning laialõikeline ülikond varjas kõhnunud keha. Foto: Vida Press

Ehkki paparatsod tabasid Freddie’t üha kehvemas seisus ning kõmulehed pasundasid tema tõsisest haigusest, püsisid laulja ja tema sisering vait. Freddie kaitses oma eraelu nii raevukalt, et tema homoseksuaalsusest ning lähenevast aidsisurmast ei teadnud isegi ema-isa, teistest pereliikmetest rääkimata.

"Ühiskond oli teistsugune," ütles Freddie ema Jer kümne aasta taguses intervjuus ja lisas, et tänapäeval oleks Freddie olnud ilmselt avameelsem.

Mercury õde Kashmira ja õemees Roger Cooke rääkisid hiljem, et olid kahtlustanud Freddie’l mingit haigust, kuid neil polnud selle tõsidusest aimugi. Kuid 1990 nägi abielupaar Mercury jalal reetlikku märki.

See oli aidsihaigetel levinud pahaloomuline sidekoekasvaja Kaposi sarkoom. "Te peate mõisma, et mul on surmatõbi. Ma suren," oli õemehe sõnul kõik, mis Freddie ütles. Sõna "aids" ta välja ei öelnud.

Keeldus elu lõpus ravimeid võtmast

1991. aasta mais filmis Queen oma singli "These Are the Days of Our Lives" video. Oma elu parimatest päevadest laulev Freddie on ülikõhn. Need olid tema viimased stseenid kaamera ees. Suve hakul taandus staar juba oma koduseinte vahele.

Elu lõpus kaotas ta silmanägemise ega jaksanud voodistki välja tulla. Abiks käis talle endine kallim Mary Austin. Halveneva seisundi tõttu otsustas Mercury ravimitest loobuda, et surm kiiremini tuleks. Ta nõustus võtma vaid valuvaigisteid.

Kui Freddie hinge heitis, oli tema voodi kõrval valvekorras parajasti lähedane sõber Dave Clark ansamblist Dave Clark Five. 27. novembril saatsid pereliikmed ja 35 lähimat sõpra, nende seas Queeni liikmed ja Elton John, Mercury viimsele teele.

Tema kirst kanti kirikusse gospellaulu "Võta mu käsi, kallis issand" ja Aretha Franklini hiti "You’ve Got a Friend" saatel.

Suurema osa oma varandusest, kaasa arvatud maja väärikas Kensingtoni linnajaos ja autoritasud, jättis Mercury Mary Austinile.

Majas elab naine oma perega väidetavalt tänini. Ülejäänu pärisid Freddie vanemad ja õde. Elukaaslane Jim Hutton sai sama palju kui Freddie kokk ja assistent – 500 000 naela.

Kus on Freddie viimne puhkepaik?

Mercury tuhastati Lääne-Londonis Kensal Greeni kalmistul. Laulja soovi kohaselt võttis puust urni põrmuga oma valdusesse tema endine kallim Mary Austin.

SALADUSE HOIDJA: Freddie soovi kohaselt anti tema põrm ta kunagise kallima Mary Austoni kätte (pildil 1984. aastal laulja 38. sünnipäeval). Foto: Vida Press

Väidetavalt on Austin ainus inimene maailmas, kes teab, kuhu Freddie on maetud. Kuid tema on öelnud, et ei paljasta seda iial. Mercury kauase assistendi Peter Freestone’i kinnitusel pelgas laulja, et vagatsejad võivad tema viimse puhkepaiga rüvetada.

"Ta kartis lausa, et tema põrm võidakse üles kaevata," ütles Freestone Daily Maili reporterile.

Freddie põrmust on saanud tulihingelisimate Queeni fännide Püha Graal. Pole neil ju erinevalt Elvise ja John Lennoni austajatest paika, kus oma ebajumalat kummardamas käia. Kolm aastat tagasi hakkasid ringlema jutud, et Mercury on siiski sängitatud Kensal Greeni kalmistule.

Seal tuli lagedale mälestusplaadike laulja pärisnimega Farrokh Bulsara. "Olla alati sinu lähedal. Kogu mu armastusega M," kõlas prantsuskeelne tekst. Kas M tähendas Mary Austinit?

Sõprade sõnul ei valda too prantsuse keelt. Ent kui sajad Mercury fännid surnuaiale kogunema hakkasid, võtsid kalmistu töötajad plaadi maha.

Kus siis ikkagi on Mercury viimne puhkepaik? Mõned on veendunud, et Austin mattis põrmu Freddie koju lauljale armsasse jaapani aeda. Teise teooria kohaselt on tuhk puistatud Šveitsi järve Montreux’ lähistel, kus laulja käis show-elust närve puhkamas. Pole võimatu, et Mercury lasi oma tuha toimetada sünnimaale Zanzibari, praegusesse Tansaaniasse.

Kuid lõppude lõpuks pole see tähtis. "Meie, kes me Freddie’t tõeliselt armastasime, ei vaja urni, mille järgi teda mäletada," ütles Freestone Daily Mailile. "Ta elab edasi oma muusikas."