Salme kultuurikeskus läkitab linna liikuva marionett-teatri.Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
1. juuni 2016, 06:00

Salme kultuurikeskus läkitab linna liikuva marionett-teatri

"Seda lava, mida saab viia ühest paigast teise, pole üldse võimalik rahasse panna," vaatab Salme kultuurikeskuse kunstiline juht Meelis Pai vastvalminud lava, mis on puhas käsitöö. "Selle lava väärtus ilmneks alles siis, kui see oksjonile panna. See on hindamatu ja sellele pole ühtegi alternatiivi."

Imelist lava, mis näeb kõigi kuldsete portaalidega välja nagu maailma kauneimate teatrite väike koopia, loodi pool aastat. "Need on erilised inimesed, kes selle tegid," kiidab Pai.

"See, mis on praegu valmis, on lihtsalt hindamatu!" Kõik on olemas – punasest sametist eesriided ja kuldsed portaalid. Samas ei usuks keegi, et sesse kasti mahuks lavaruum, mis oleks tugev ja turvaline.

Paremal Meelis Pai Foto: Teet Malsroos

Kõrgust on sel kaadervärgil viis meetrit, laiust kümme ja kui lava lahti lüüakse, siis on see juba kaksteist meetrit pikk. Mis peamine: selle lava liigutamiseks ühte või teise kanti on vaja lihtsalt üht autot.

Seni pole Salme kultuurikeskuse marionett-teater naljalt majast väljas mängimas käinud. Nüüd proovivad. "See on minu panus nukukunsti arengusse Eestis," on Pai elevil. "Olen nüüd Ferdinand Veikele lubatu ära teinud.

Nukuteater sai tema soovil välismaal koolitatud näitlejad, nukumuuseumi ja uue maja. Harri Vasara pärandina Salme kultuurikeskuses hoitud marionett-teater, mille sarnaseid on praegu maailmas väga vähe, saab Tallinna lasteteatri liikuva marionett-teatri lavaga uue hingamise.

Niisamuti soovin anda uue hingamise Tallinna linnahallile, et kolme aasta pärast saaks sellest täiusliku lavatehnika ja loomuliku akustikaga saal, millest saaks üks Põhja- ja Ida-Euroopa regiooni paremaid kultuuri-ja konverentsikeskusi."

Seniks annab marionett-teater tasuta etendusi lavastusega "Kaval-Ants ja Vanapagan" üle Tallinna – alates tänasest.