ALUSTAS 70 AASTA EEST: Ellen Niidu esimesed luuletused ilmusid ajakirjanduses 1945. aastal. Foto: Tiina Kõrtsini
Inimesed
31. mai 2016, 06:00

„Ellen Niit mitte ei paistnud igavesena, vaid ta ongi igavene." (4)

Eile suri lastekirjanik ja luuletaja Ellen Niit (13. juuli 1928 – 30. mai 2016).

„Ellen Niit mitte ei paistnud igavesena, vaid ta ongi igavene," meenutab lahkunud kolleegi poetess Leelo Tungal. "Minu jaoks oli ja on Ellen igavene. Juba Krõlli-lugudest paistab, et tegemist oli helge inimesega. Tema lapsed on elusad – nii kirjanduses kui ka elus."

Leelo Tungal jätkab: "Seni, kuni veel leidub lapsi, kes eesti keeles luuletusi loevad ja laulavad kas või "Rongisõitu", seni püsib Elleni looming.

Mul on hea meel, et meil on ikka rõõmsat klassikat ka, mitte ainult tõsimeelset ja moraalilugevat, kuigi Elleni lastevärssides oli alati väike moraaliiva sees – ikkagi ema luuletused!"

Leelo Tungal mõtleb korra veel ja ohkab: "Ellen Niit oli keelerikas ja hingerikast ja lasterikas ja armastuserikas inimene. Omaette osa oli tal ikkagi Jaan Krossi kõrval seismine ja tema toetamine. See oli üks rikas kooslus meie kirjanduses: Ellen Niit ja Jaan Kross."

Ellen Niit sündis 13. juulil 1928. aastal Tallinnas, käis koolis Tapal ja Tallinnas. Ta lõpetas Tallinna 4. keskkooli 1947. ja Tartu Riikliku Ülikooli eesti filoloogina 1952. aastal, pärast seda jätkas õpinguid aspirantuuris eesti lastekirjanduse alal.

Ta töötas alates 1963. aastast Kirjanike Liidu luulekonsultandina ja televisioonis toimetajana. Kirjanike Liidu liige alates 1954. aastast.

Tema esimesed luuletused ilmusid ajakirjanduses 1945. aastal, esimene raamat 1954. aastal (värsslugu "Kuidas leiti nääripuu"), sellele järgnes uuenduslik ja ülimenukas "Rongisõit" (1957).

Ellen Niidu sulest sündisid klassikaks saanud lasteraamatud ("Pille-Riini lood", "Krõlli-raamat", "Lahtiste uste päev", "Triinu ja Taavi jutud", "Suur maalritöö" ja nii edasi), kokku üle 40 luule-, proosa- ja näidendiraamatu, peale selle arvukad kordustrükid.

Ellen Niit oli abielus kirjanik Jaan Krossiga ning nende lapsed on Maarja Undusk, Eerik-Niiles Kross ja Märten Kross.