PUNANE PLANEET: NASA teleskoobi Hubble’i jäädvustus Marsist, kui see oli 80,5 miljoni kilomeetri kaugusel Maast. Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
31. mai 2016, 06:00

Marss jõudis Maale harukordselt lähedale (3)

Eile õhtul kella kümneks jõudis Marss Maast 75,3 miljoni kilomeetri kaugusele. Viimati oli punaseks planeediks kutsutu meile nii lähedal üksteist aastat tagasi, 2005. aasta novembris.

Päikesesüsteemi planeetide seas väiksuselt teine on lähenenud Maale jaanuarist saadik. "Kui Maal ja Marsil oleksid täiesti ringikujulised orbiidid, oleks nende vähim kaugus alati üks ja sama," seletab NASA The Telegraphi teatel. "Ent nende kurss on elliptiline."

Lisaks muutub Maa ja Marsi orbiidi kuju pidevalt teiste planeetide tõttu, mis neid oma külgetõmbejõuga lähemale sikutavad.

"Iseäranis mõjutab Marsi orbiiti hiiglaslik Jupiter. Ka on Marsi ja Maa orbiit teineteise suhtes veidi kaldu. Kõik need faktorid tähendavad, et mitte kõik vastasseisud pole võrdsed," seletab Põhja-Ameerika kosmoseagentuur.

Eile öösel paistis Marss suurema ja heledamana kui tavaliselt. "Nii on seda ka teleskoobi või palja silmaga kergem näha," lisas NASA. Veebikülje inverse.com teatel säras Marss kümme korda eredamalt kui aasta algul.

Nii selget vaatepilti pakub punane planeet vaid korra või kaks 15–17 aasta jooksul. Juuni keskel muutub Marss jälle kahvatumaks, sest planeedid kulgevad teineteisest taas kaugemale.

Kuid kahe aasta pärast, 31. juulil 2018 on oodata jälle astronoomiahuviliste rõõmupidu: siis jääb Marsi ja Maa vahet üksnes 58 miljonit kilomeetrit.

Kõige lähemale jõudis Marss Maale 2003. aastal – siis jäi ta meie koduplaneedist 56 miljoni kilomeetri kaugusele.

Midagi sellist polnud juhtunud peaaegu 60 000 aasta jooksul. NASA teatel tuleb samaväärset vastasseisu veel kaua oodata. Uuesti jõuab Marss Maale nii lähedale alles aastal 2287.