Nõmme roheliste väravate tänava kevadlaadal 29. mail avasid rahvale oma koduõue ka näitleja Jan Uuspõld ja tema abikaasa Gerli Tiganik. Foto: LAURA OKS
Inimesed
29. mai 2016, 20:07

Jan Uuspõld võõrustas koduaias nõmmekaid: “Meil polegi korraga nii palju külalisi olnud!” (4)

Pühapäeval Nõmmel peetud roheliste väravate tänava kevadlaadal avas koduhoovi ka näitleja Jan Uuspõld. “Paremat Napoleoni kooki ei saa kuskilt,” kuulutas Uuspõld, kelle aias sai mekkida Koogikontori kooke ja professionaalse koka Tarvo Karu suppe.

Kui jõuan kell 13 Jan Uuspõllu Nõmme maja hoovi, kinnitab näitleja abikaasa Gerli, et müügil olnud kookidest ja suppidest on suurem osa juba ära söödud. Pole ka ime, sest Uuspõllu hoovikohviku külastajad ei väsi maitsvaid roogi kiitmast. “Tänan, väga maitsev supp, peaks retsepti küsima,” seletab üks supikausiga mees Uuspõlluga tema aias kokku trehvates. “Küsige koka käest!” julgustab sõbralik näitleja. “Härra Karu ütleb teile.”

RABARBERIVESI: «Need rabarberid on lokitangidega krussi aetud ja siis siia sisse pandud,» seletas heatujuline Jan Uuspõld daamidele vett pakkudes. Foto: LAURA OKS

Uuspõllu maja on kindlasti üks kevadlaada populaarsemaid sihtmärke, sest rahvahulk maja ja aia ümber aina suureneb. Uuspõld räägib, et pole kunagi enda hoovis niimoodi kohvikut pidanud.

“Aga mõtlesime, et oleks ju tore, kui nii palju inimesi külas oleks. Meil polegi korraga nii palju inimesi külas olnud,” tõdeb näitleja, kes on kohviku tarbeks paigutanud aeda väikesed lauad ja toolid ning lubab kõigil huvilistel lahkesti ringi vaadata.

Maja ees on müügil tumeroheline Jeep. Avatud majauksest kostub klaverimuusikat.

Kuigi põnevat leidub teisteski Nõmme avatud hoovides, nendib Uuspõld, et pole jõudnud koduõuest kaugemale. “Täna on käed-jalad nii tegemist täis, et vist ei jõuagi,” räägib ta.

Küll aga on mitmed tuttavad leidnud tee näitleja hoovi. Näiteks vanad klassivennad ja praegused ametikaaslased või muidu tuntud näod. Uuspõllu hoovis võtavad istet ka Andrus Kivirähk, Egon Nuter, Liina Tennosaar ja Kaidor Kahar.

Jani hoovist astus teiste sõprade ja ­kolleegide seas läbi ka näitleja Hendrik Toompere jr pisitütar Herminega. Foto: LAURA OKS

Tunnikese pärast saavad supi soovijad Uuspõllu hoovis veel keha kinnitada, kuid magusasõbrad peavad suunduma mujale – koogid on otsas. Näitleja hoovist astub läbi ka raadiohääl Ingrid Peek, kes müüb paar tänavat eemal oma kaupa. Rege rauta suvel, vankrit talvel, ütleb ta, tutvustades võimalikele ostjatele suurt sussi, mille sees saab soojendada jalgu. Müügil on veel näiteks ohtralt riidekraami, juukselõksud, paar kassetti, vanaaegne raadio ja radiaator.

KUTSUS OSTMA: ­Ingrid Peek müüs koos ­sõbrannadega riideid, raamatuid, mänguasju, äratuskella ja palju muud kraami. Foto: LAURA OKS

Põhiline laadamelu käib aga Kalda tänaval, kus on rohkem tavapäraseid laadakaubitsejaid kui koduhoove avanud nõmmekaid.

“See on nagu laat, see pole mingi roheliste väravate tänav,” kurdab naine.

MAITSVAD KOOGID: Jan Uuspõllu hoovikohvikus müügil olnud koogid panid nii mõnegi unistaval pilgul magusaleti poole vaatama. Foto: LAURA OKS

Samas nimetataksegi ju üritust ka kevadlaadaks. Niisiis pole midagi imestada, et peale hoovikohvikute ja stangede peal riideid müüvatele nõmmekate on platsis tavapärased laadakauplejadki loendamatute ehete, õhupallide, siidsallide ja peakatetega.

VÕILEIVASTUUDIO: Evelin Ilves ja Jesper ­Parve tegid ja müüsid näljastele laadalistele maitsvaid võileibu. Foto: LAURA OKS
undefined Foto: LAURA OKS

Siiski – hoovides müügil olev on sageli palju põnevam. Kui neoontoonides jääjooke on joonud ilmselt suurem osa lapsi, siis kui paljud neist on maitsnud kuusekasvulimonaadi? Just seda viimast sai aga mekkida ühe nõmmeka hoovis. Muide, peale koduhoovis avatud kohvikute ja teiste laadakauplejate oli oma telgi üles pannud ka EKRE (Eesti Konservatiivne Rahvaerakond).