DRAMAATILISED SEIKLUSED: Alice (Mia Wasikowska) peab rändama läbi aja, et päästa Kübarsepp ja Allmaa saatus koletu Punase Kuninganna (Helena Bonham Carter) ja despootliku Aja (Sacha Baron Cohen) küüsist. Foto: Outnow.ch
Inimesed
28. mai 2016, 06:00

Alice peab uues filmis võitlust Aja enesega

Kui Hollywoodi film teenib maailmas üle miljardi dollari, on oodata ka järge. 2010. aasta kassatüki "Alice Imede­maal" puhul oli järje materjal täiesti olemas – Lewis Carrolli 1871. aastal ilmunud raamat "Alice peeglitagusel maal ja mida ta seal nägi".

"Aga häda oli selles," ütleb uudisteose "Alice peeglitagusel maal" režissöör James Bobin, "et Carrollit ei huvitanud põneva loo jutustamine."

Carrolli varjunime taha peitunud Oxfordi haridusega matemaatik Charles Dodgson konstrueeris lugu nagu malepartiid.

Teda erutasid matemaatilised paradoksid, ta armastas satiiri. New York Timesi intervjuus seletas eelmise filmi režissöörilt Tim Burtonilt teatepulga üle võtnud Bobin, et Carrollit ei huvitanud põneva loo jutustamine.

ESILINASTUSEL: Sacha Baron Cohen (Aeg), Mia Wasikowska (Alice), Anne Hathaway (Valge Kuninganna) ja Johnny Depp (Kübarsepp) filmi Hollywoodi esi­linastusel. Foto: Reuters / Scanpix

"See raamat on sürr, absurdne, sõnamänguline, satiiriline, ta analüüsib ennast, ta on naljakas, see on lahtipuremiseks tohutult suur pähkel."

Lewis Carrolli raamatu põhjal tegi ekraniseeringu Linda Woolverton, kes oli juba eelmise filmi stsenarist. Muuseas, kõigi aegade esimene ning seni ka ainus naisstsenarist, kelle kaasautoriteta stsenaarium tõi kinokassades sisse üle miljardi dollari.

"Kaunitari ja koletise", "Lõvikuninga" ja "Maleficenti" stsenaristina tuntud Woolverton tegi Alice’ist juba esimeses filmis lapse asemel noore täiskasvanu ning süstis tegevusse tubli annuse girl-power’it.

Nüüd on Alice (Mia Wasikowska) küpsem ja tugevam. Mitu aastat oma kadunud isa laevaga ringi seilanud, naaseb ta Allmaale, et päästa oma sõber Kübarsepp (Johnny Depp), kes on vajunud musta masendusse. Ainus võimalus on ajas tagasi kulgeda, et teada saada, mis on selle hingevalu põhjus.

Aega kehastab Sacha Baron Cohen

Paljud algupärandi osad on välja jäetud, sest need lihtsalt ei sobinud uue looga. Küll aga on Woolverton andnud vastused mitmele küsimusele. Näiteks sellele, miks on Punasel Kuningannal (Helena Bonham Carter) nii suur pea.

New York Times vihjab, et seletus peitub lapsepõlveaegses kukkumises. See stseen on pärit stsenaristi enese plikapõlvest. "Libisesin kurgimarinaadil ja lõin pea ära," rääkis ta ajalehele. Kuid režissöör Bobin toonitab, et repliikides on tegelikult rohkem otsetsitaate kui esimeses filmis.

Ettepanek teha ajast omaette tegelaskuju, poolinimene-poolkell, tuli režissöör Bobinilt. Oli ju Kübarsepp "Imedemaa" teepeol kurtnud, et ei pääse sealt kuhugi, sest on Ajaga raksu läinud. Aeg on tihti meie vaenlane, nentis Bobin Daily Newsi intervjuus.

"Aga me ei tahtnud, et ta oleks täielik kurjam, sest Punase Kuninganna kujul oli meil kurjam juba olemas."

Aeg sai ootamatu osatäitja – või mitte nii ootamatu, arvestades, et Bobin oli omaaegse komöödiasarja "Da Ali G Show" stsenarist ja režissöör. Aega kehastab koomilise briti räppari kehastamisega kuulsaks saanud ning hiljem Borati ja Brünona rahvamasse naerutanud Sacha Baron Cohen.

"Tahtsin, et meil oleks kutt, kes oleks kõikvõimas, aga ühtlasi napakas olend, ja eneskindla idioodi rolli ei sobi keegi paremini kui Sacha Baron Cohen," seletab Bobin.

Lavastaja märgib, et Cohen oskab kehastada vastikut tegelast, kes ometi mõjub sümpaatselt. "Mulle meeldib mõte, et see despoot on üdini üksi. Ja Sacha oskab sellist haavatavust väga hästi välja tuua."

Ajal on kummalised mehaanilised abilised Sekundid, kes oskavad endast trobikonniti Minuteid moodustada ning need omakorda tekitavad hirmsaid Tunde.

Film jäi Rickmani luigelauluks

"Alice Imedemaal" oli tänu visuaalefektivõlurile Ken Ralstonile tõeline värvide ja tempude pillerkaar. Oma töö eest esitati viie Oscari laureaat Ralston taas kuldmehikese nominendiks.

Nüüd on tema käsi jälle mängus. Produtsent Suzanne Toddi sõnul oligi 170 miljoni dollarilise filmi kõige kallim osa visuaalefektid. "Eriti lõpustseen," rääkis ta ühes intervjuus. "Nimetame seda ajaookeaniks ja seal käib eepiline tagaajamine/lahing/võidujooks maailma, Allmaa päästmise nimel."

Kui esimene "Alice" filmiti rohelise ekraani taustal, et sinna hiljem arvutiga efektid lisada, siis nüüd oli taust sinine, sest see on näitlejate silmadele leebem värv. Tõelisi võtteplatse oli nüüd palju rohkem.

Need kujundas Dan Hennah, kelle saavutuste hulgas on "King Kong" ja "Sõrmuste isand: Kuninga tagasitulek".

"Alice peeglitaguses maailmas" on pühendatud inglise näitlejale Alan Rickmanile, kes suri tänavu jaanuaris 69aastasena vähki. Filmifännidele oli see šokk, sest ta varjas oma ränka võitlust.

Esimeses Alice’i filmis tõuk Absolemile hääle andnud Rickman kehastas Absolemi ka nüüd. See jäi tema viimseks rolliks.