Dmitri DmitrijevFoto: Alar Truu
Eesti uudised
27. mai 2016, 06:00

Joobespäi sõitnud saadik pääses kriminaaluurimisest

Jaanuaris Keskerakonna fraktsiooni tööseminari õhtusel peol Siret Kotka tülitamise pärast Martin Repinskilt hoobi näkku saamise järel joobnuna autorooli istunud ja teelt välja sõitnud riigikogu liige Dmitri Dmitrijev pääseb kriminaalvastutusest, sest väidab, et saavutas üle 1,5promillise joobe alles pärast avariid.

Põhja ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Rainer Amu tõdeb, et kriminaalasja algatamiseks polnud piisavaid tõendeid. Toksikoloogilise ekspertiisiga tuvastati, et avarii hetkel oli Dmitrijev alkoholi tarvitanud, kuid ei saa kindlalt väita, et ta oli avarii hetkel kriminaalses joobes.

"Kõik kõrvaldamata kahtlused tuleb tõlgendada kahtlustatava kasuks. See tähendab, et olukorras, kus kogutud tõendite valguses jääb võimalus, et kahtlustatav tõesti ei olnud avarii hetkel kriminaalses joobes, kuulub kriminaalmenetlus lõpetamisele," selgitab prokurör Amu.

Edasi menetleb politsei juhtunut väärteomenetluse korras.

Vältimaks olukorda, kus purjuspäi avarii põhjustanud juht püüab karistusest pääseda väitega, et jõi alles pärast avariid, käsitleb liiklusseadus võrdväärselt karistatavana nii joobes juhtimist kui ka alkoholi tarvitamist enne avarii asjaolude väljaselgitamist. Mõlema karistuseks on väärteo korras kuni 300 trahviühikut (1200 eurot) või arest ja juhtimisõiguse äravõtmine kuni aastaks.

Erinevus tekib, kui joove on üle 1,5 promilli, sest sellises joobes sõitmine on kriminaalkuritegu, mille rahaline karistus on kuni 500 päevamäära (5000 eurot) või kuni kolm aastat vangistust ja juhtimisõiguse äravõtmine kuni kolmeks aastaks. Pärast avariid saavutatud samaväärset joovet seadus kriminaalseks ei pea.

Dmitrijevi puhul tähendanuks kriminaalkaristus ka sunnitud lahkumist riigikogust, väärteokaristus seda kaasa ei too.