Põhja-Korea rahatäht.Foto: Reuters / Scanpix
Blogid
26. mai 2016, 18:33

Põhja-Korea lood 22. osa: võtame kokku - kui palju see kõik maksma läks? (3)

Üks sagedasemaid küsimusi, mida mulle seoses Põhja-Korea reisiga esitatakse, on see, kui palju kõik maksma läks. Ma arvan, et selle teemaga oleks tore minu Põhja-Korea blogisari lõpetada.

Reis Põhja-Koreasse on klassiekskursiooni tüüpi ettevõtmine, seega müüakse reise, milles on kõik hinna sees: rongisõit Pekingist Pyongyangi ja tagasi, majutus, kõik toidud ja giiditeenus. Mina maksin viiepäevase reisi eest (sõit nii sinna kui tagasi kestis 24 tundi) 795 eurot, mis oli soodushind. Kuna jaanuaris on seal üsnagi külm, on ilmselt kõige soodsam just sel ajal minna. Tean, et olemas on ka kolmepäevased reisid (seega kohapeal saab olla vaid päeva) ning nende hinnaks on 495 eurot.

Sellele summale lisaks tuleb maksta ka viisa eest, mis on 50 eurot.

Nüüd tuleb aga kuidagi Pekingisse saada – see on siis järjekordne kulutus. Mina maksin Tallinn-Istanbul-Peking-Istanbul-Tallinn lendude eest 500 eurot. Kindlasti on võimalik saada ka odavamalt, aga valisin kõigepealt odavama Põhja-Korea reisi ja alles siis tegelesin lennupiletitega.

Põhja-Koreasse minnes soovitasid meie lääne giidid võtta kaasa suurema summa sularaha kui arvame vaja minevat. Nagu üks giididest ütles – kui ta esimest korda Põhja-Koreasse läks, arvas temagi, et ega eriti midagi ei kulu, pole eriline suveniiritüüp, aga kohapeal läksid silmad vaimustustest punni. Läksid ka minul ja ma aimasin seda. Ostsin igasuguseid suveniire, mis ei olnud liiga odavad, kuid samas liialt rahakotti ka ei koormanud. Näiteks paksu raamatu ostsin 20 euro eest, ajalehe eest maksin umbes kaks eurot, postkaardid maksid umbes 50 senti tükk. Meid viidi ka kaubanduskeskusesse (millest räägin SIIN) ja sealgi kulus mingi hulk raha.

Raha kulus ka giididele kingituste toomisele. Heaks tavaks on oma kodumaalt tuua Põhja-Korea giididele kreeme, maiustusi, sigarette, alkoholi ja muud põnevat. Soovitatakse tuua umbes 10 euro eest. Keegi ei sunni seda tegema, kuid nii on tavaks. Mina viisin Eesti šokolaadi, komme, teed, kätekreemi ja maitseaineid.

Seega – Põhja-Korea külastamine on küll kulukas, kuid mitte ebareaalselt kallis (kunagi maksid reisid umbes 3000 eurot!). Mina soovitan igatahes minna ja asi üle vaadata.

Ela minu tegemistele kaasa ka Facebookis!