SALENEMISE NIMEL KÕIGEKS VALMIS: USA kaalusaate teise hooaja võistlejad võistluse algul. Foto: Vida Press
Inimesed
26. mai 2016, 06:00

USA kaalusaate osalejail kästi tablette süüa ja oksendada (4)

Saate jooksul viidi viis inimest kiirabiga haiglasse.

Ameerika salenemissaadet "Biggest Loser" ehk "Kaalust alla" on tabanud rängad süüdistused. "Treener käskis mul oksendada. Oksendasin iga päev," väidab üks võistleja, kelle sõnul telesalenejad oksendasid ja võtsid amfetamiini iga päev.

Reality-sarjas võistlevad ülekaalulised selle nimel, kes suudab kõige kiiremini kaalust alla võtta. Võitja saab auhinnaks veerand miljonit dollarit. USAs on seriaal jooksnud juba 17 hooaega.

Hiljuti väitis šokeeriv raport, et peaaegu kõigil saates osalenutel on karmi dieedi ja trenniga kaotatud kilod tagasi tulnud. Ilmnes, et nende ainevahetuses tekkis piitsutamisega pöördumatu nihe.

Selleks, et kaalus püsida, peavad nad sööma sadu kaloreid vähem kui sama kehakaaluga inimesed, kes pole dieeti pidanud. Need, kes end näljutada ei suuda, võtavad aga normaaltoidulgi juurde.

Nüüd aga on saate tegijaid tabanud uued süüdistused. 2008. aastal saates võistelnud Joelle Gwynn kinnitas New York Postile, et tema personaaltreeneriks määratud Bob Harper utsitas teda sööma dieeditablette, mille Ameerika võimud olid juba 2004. aastal ära keelanud.

Joelle toob võrdluseks tippkoomik Bill Cosby, kes kümnetele pahaaimamatutele naistele uinuteid sisse söötis ja neid seejärel vägistas.

"Mul on tunne, et ka meid vägistati." Veel väidab naine, et Harper käskis tal valetada: öelda, et ta sööb päevas 1500 kalori jagu, kuid süüa tegelikult vaid 800.

KASUTAS KEELATUD VÕTTEID? USA kaalusaate treener Bob Harper. Foto: Vida Press

Saatesse saamiseks tuli juurde võtta

Saate teisel hooajal võistelnud Suzanne Mendonca väitis New York Postile, et Harper käskis võistlejatel oksendada. "Tubli, nii kulutad rohkem kaloreid," olnud treeneri sõnad.

OKSENDAS IGA PÄEV: Suzanne Mendoncast sai USA kaalusaates sire kaunitar, kuid nüüdseks on kõik kilod tagasi ja naine politseiniku ametist ilma jäänud. Foto: Vida Press

"Võeti amfetamiini, diureetikume ja oksendati WCs. Nad viisid velotrenažöörid sauna, et end higistama ajada," kirjeldab Mendonca jõhkraid salenemismeetodeid.

"Ma oksendasin iga päev. Suzanne süüdistab saate residentarsti Rob Huizengat ehk dr H-d hoolimatuses. "Minu hooajal viidi viis inimest kiirabiautoga haiglasse. Dr H teadis täpselt, mis toimub, aga ei püüdnudki sellele lõppu teha."

Tagatipuks väidab Mendonca, et tal kästi saatesse pääsemiseks 18 kilo juurde võtta. Taotlust esitades oli ta 103kilone, saatesse pääsedes kaalus aga juba 115 kilo. Televõistlusel saledaks iluduseks saanud Suzanne on jälle ülekaaluline ja kaotas töö politseinikuna.

Tohter Huizenga väitis New York Postile, et süüdistused on alusetud ja ta manitseb võistlejaid korralikult sööma. "Võistlejatele öeldakse saate algul, et dieeditablettide suhtes on meil nulltolerants." Treener Harper lehe kommentaaripalvele ei vastanud.