MURETSEB PRAEGUSTE LAPSNÄITLEJATE PÄRAST: PÄRAST: Wood on veendunud, et Hollywood varjab mõjukaid pedofiile endistviisi. Foto: AFP / Scanpix
Inimesed
24. mai 2016, 06:00

"Sõrmuste isanda" täht: Hollywood varjab pedofiile! (5)

Kääbikufilmide täht Elijah Wood lõhkas pommi: tema veendumust mööda tegutsevad Hollywoodi tipus pedofiilid, kes näitlejahakatisi karistamatult kuritarvitavad. Ka tema on rästikutega, nagu ta neid inimesi nimetab, poisipõlves kokku puutunud. "Olen sattunud pimedatele teeradadele ja olen mõistnud, et ilmselt toimub see kõik endistviisi," ütleb 35aastane näitleja.

Poisikesena reklaamides ja muusikavideotes alustanud ning paari aastaga tunnustatud lapsnäitlejaks tõusnud Elijah Wood kinnitas Sunday Timesi intervjuus, et lapsepõlves kaitses ema Debra teda Hollywoodi pedofiilide eest.

Erinevalt mitme lapstähe vanematest seadis Debra esikohale poja kasvatamise korralikuks inimeseks, mitte tema karjääri.

"Ma ei käinud kunagi pidudel, kus seda sorti asju juhtus," viitab Wood Hollywoodi tuusade pattudele. Elijah sõnul on filmimekas aastakümneid käinud hämarad lood.

"Lugemine ja uurimistöö on mind juhtinud pimedatele teeradadele ja ma olen mõistnud, et ilmselt toimub see kõik endistviisi."

Aastaid on sahistatud, et tähtsad filmitööstuse ninad varjavad lastepilastajaid, kellel lastakse Hollywoodis karistamatult oma jõledusi toime panna. Viimasel aastakümnel on filmitegelasi pedofiilias süüdi mõistetud, kirjutab The Australian.

TALENDIAGENT: Hollywoodi noorte talentide agent Marty Weiss mõisteti 2012. aastal süüdi kahes pedofiilses episoodis alla 14aastase lapse kallal. Weissi endine klient ja ohver rääkis politseile, et mees kuritarvitas teda 30–40 korda, kui ta oli 11-12aastane. Foto: dailymail.co.uk

Näiteks 2005. aastal pandi kaheksaks aastaks vangi agent Bob Villard, kes oli tegutsenud noore Leonardo DiCaprio esindajana. Villard müüs lastepornopilte ning tabati 13aastase poisi pilastamiselt.

Kuid pärast vanglakaristust on mitu Hollywoodi pedofiili taas lastega töötama hakanud. Paljusid filmituusasid, nagu näiteks "X-meeste" režissööri Bryan Singerit, on aastakümneid pedofiilias süüdistatud, kuid süüdi pole neid mõistetud.

«X-MEESTE» NÄITLEJA: «X-meeste» näitleja Brian Peck on kinni istunud poiste pilastamise eest, kuid jätkab Hollywoodis koostööd alaealistega, sest seadus ei keela talle kõiki kontakte lastega. Foto: Vida Press

Wood: "See oli organiseeritud kuritegevus."

Elijah võrdleb staarpedofiilide varjamist Briti meelelahutaja Jimmy Savile’i juhtumiga. Naljanina renomeega raadio- ja telesaatejuht Savile tegutses Briti lastehaiglates patroonina ja pilastas aastakümnete jooksul kümneid lapsi, nii poisse kui ka tüdrukuid, nende seas voodihaigeid. 

BRITI MONSTRUM: Pärast briti meelelahutusstaari Jimmy Savile’i (1926–2011) surma väitis sadu inimesi, et tele- ja raadiosaatejuht kuritarvitas neid lapsepõlves seksuaalselt. Isegi Savile’i telesaate produtsent möönis, et teda manitseti Savile’i lastega mitte üksi jätma. Foto: PA Wire / Scanpix

Paljud teadsid Savile’i pattudest, kuid need vaikiti maha. "Te õik kasvasite Savile’i seltsis üles – issand, see võis hirmus olla," ütles Wood alles pärast Savile’i surma ilmsiks tulnud pedofiiliaskandaali kohta.

"Hollywoodis toimus ilmselgelt midagi mastaapset," nentis endine lapstäht oma karjääri algusaastate kohta.

"See oli organiseeritud. Sellel alal on palju rästikuid, inimesi, kes mõtlevad ainult enda huvidele. Fassaadi varjus käivad sünged teod. Kõik, mis teile aga pähe võib tulla, on seal ilmselt juba toimunud."

Wood on veendunud, et ka praeguse aja lapsnäitlejad on suures ohus. "Väikese ja pahaaimamatuna ei tea sa maailmast suurt midagi ja tahad edukaks saada. Parasiit­like huvidega inimesed võtavad sind saakloomana," rääkis filmitäht.

"Nende olukordade juures ajab mind kõige rohkem marru see, et ohvrid ei saa nii valju häälega kõnelda kui võimulolijad."

Wood pääses pedofiilide küüsist, kuid paljudel lapstähtedel see ei õnnestunud. 1980. aastate kuulsamaid lapsnäitlejaid Corey Feldman ("The Gremlins", "Stand by Me", "The Lost Boys") otsustas 2011. aastal suu puhtaks rääkida.

"Hollywoodi kõige suurem probleem oli ja on – ning jääb alatiseks – pedofiilia," ütles Feldman ning rääkis, et 14aastasena oli ta pedofiilidest ümbritsetud.

Ühes intervjuus kirjeldas Feldman, kuidas tal oli kombeks magamist teeselda, kui täismehed tema kallal oma ilgusi toime panid.

Mogul põhjustas lapstähe surma?

Feldmanist sai alkohoolik ja narkomaan, nagu ka tema südamesõbrast, teisest 1980. aastate lapstähest Corey Haimist. Haim ei suutnudki uimastitest jagu saada ja suri 2010. aastal 38aastasena kopsupõletikku.

Feldmani kinnitust mööda oli Haim samasugune pedofiilide ohver nagu tema. Ta meenutas memuaarides nende esimest kohtumist.

"Üks täiskasvanud mees oli Coreyt veennud, et sel alal on vanemate meeste ja noorte poiste seksuaalsuhted täiesti normaalne asi. Nii et nad läksid kahekesi kahe vagun­elamu vahele vaiksesse kohta […] ja Haim lasi sel mehel endale taha keerata."

Hiljem küsinud Haim uuelt sõbralt Feldmanilt: "Me peaksime siis kah niimoodi seda pulli tegema?" Too vastas: "Ei, lapsed ei tee ju niimoodi."

Feldmani sõnul tuleb Haimi surmas süüdistada üht Hollywoodi mogulit. "Need inimesed, kes minuga niimoodi tegid, on endiselt olemas ja töötavad edasi – mõni filmitööstuse kõige rikkam ja võimsam inimene."

Spetsialist: Hollywood varjab sadat pedofiili

"Inimesed vaatavad Corey Feldmanit ja mõtlevad: ta on ju narkar, miks tema juttu kuulata?" ütleb lapsnäitlejate kaitsmiseks loodud organisatsiooni BizParentz Foundation kaasasutaja Anne Henry.

PEDOFIILIDE OHVRID: 1980. aastate lapstäht Corey Feldman (paremal) väidab, et Hollywoodi pedofiilid kuritarvitasid teda ja ta südamesõpra Corey Haimi (vasakul) pikki aastaid. Foto: Vida Press

"Aga see on vesi pedofiilide veskile. Nad ei taha, et nende ohvreid usutakse." Henry sõnul võib halvale teele läinud lapsnäitlejatest 75% olla kannatanud seksuaalse kuritarvitamise all.

"Narkomaania, alkoholism, enesetapukatsed, sihitult mööda elu uitamine – need kõik võivad sümptomid olla." Ta on kuulnud viimase kümne aasta jooksul sadadest Hollywoodi pedofiiliajuhtumitest.

"Usume, et Hollywood varjab praegu sadakonda aktiivset pedofiili," ütleb ta.

"Süüdistuste tsunami on valla pääsenud. See probleem on Hollywoodis pikka aega lokanud ning tuleb viimaks päevavalgele."

Üheksa-aastaselt tunnustatud näitleja

Elijah Wood Foto: Vida Press

35aastasel Elijah Woodil on seljataga pikk näitlejakarjäär. Suurte siniste silmadega poisike osales esmalt reklaamides. 1988. aastal, kui poiss oli seitsmene, kolis pere Elijah’ karjääri nimel Los Angelesse.

Läbimurdeks kujunes osalemine poptäht Paula Abduli videos "Forever Your Girl", mille lavastas hilisem tipprežissöör David Fincher. Järgnes kaalukas roll telefilmis "Child in the Night" ("Laps öös"), peatselt draama "Avalon" (1990).

Üheksaselt oli Elijah juba tunnustatud lapsnäitleja, kes mängis edasistes filmides selliste staaride kõrval nagu Melanie Griffith, Don Johnson, Mel Gibson, Jamie Lee Curtis ja Kevin Costner.

Elijah’ osatäitmine suurekssaamise draamas "Sõda" oli nii võimas, et üks USA nimekamaid kriitikuid Roger Ebert nimetas teda tema vanuserühma kõige andekamaks näitlejaks – lausa kogu Hollywoodi ajaloo arvestuses.

Poisikeseliku välimusega Woodi tähelend jätkus ka pärast seda, kui ta oli lapsekingadest välja kasvanud. Elijah’ rollidest kuulsaimaks on jäänud Frodo Baggins Peter Jacksoni "Sõrmuste isanda" saagas.