Gabriel Garcia Marquez 2014. aasta märtsis. Foto: Reuters / Scanpix
Inimesed
23. mai 2016, 12:10

Kirjanik Garcia Marqueze põrm maeti viimaks maha

Nobeli kirjanduspreemia laureaat Gabriel Garcia Marguez sai lõpuks ometi viimse rahupaiga.

Yahoo! Newsi teatel maeti kaks aastat tagasi surnud menukirjaniku tuhk Colombia rannikulinna Cartagena ülikooli endise kloostri siseõuele, kust tema omaaegse kodumajani on sadakond meetrit. Maagilise realismi tähtteose „Sada aastat üksildust“ autori põrm toimetati Cartagenasse Mehhikost, kus ta oli aastakümneid oma abikaasa Mercedes Barchaga elanud ning kus ta 17. aprillil 2014. aastal 87 aasta vanuses suri.

Garcia Marquezel olid kunagise kodulinna Cartagenaga vastakad suhted: ta kujutas linna mitmes romaanis dekadentliku paigana tulvil klassikonflikte ja rassismi. Omaste otsusel pidi kirjaniku viimseks puhkepaigaks saama siiski Cartagena, sest sinna on maetud ka mitmed tema suguvõsa liikmed.

„Rõõm seguneb täna kurbusega,“ ütles autori 85aastane õde Rosa AFP-le. Kokku oli Garcia Marquezel kümme õde-venda. Kirjaniku pojad, Pariisis elav disainer Gonzalo Garcia Barcha ja USAs režissöörina tegutsev Rodrigo Garcia Barcha avasid kloostri õues oma isa pronksskulptuuri. Omaksed asetasid kirjaniku tuha varem peetud eratseremoonial mälestusmärgi kivijalamisse. Osa tuhast jäi siiski Mehhikosse, märgib Yahoo! News.