MA OLEN ÕNNELIK: Lasterikkas peres kasvanud Enya peab üksindust ja vaikust luksuseks, millest ta ei kavatse eales loobuda.Foto: Vida Press
Saund
21. mai 2016, 06:00

Erak Enya: "Tahan ja vajan üksiolekut. Milline mees suudaks sellega kohaneda?" (11)

Inglihäälega Enya on Briti ja Iiri muusikaajaloo rikkaim naisartist, kuid hiigelvarandus ei tähenda hiiglaslikku õnne. Täna 55. sünnipäeva tähistav lauljanna elab oma sünges lossis kasside seltsis ning teda võib haruharva avalikkuse ees näha. "Ega ta mingi rõõmurull ole jah," tunnistavad sõbradki.

Hiljuti sai teatavaks, et Enya varandust hinnatakse 91 miljonile naelsterlingile ehk 115 miljonile eurole. Eraklik lauljanna ületab jõukuselt isegi viimaste aastate superstaari Adele’i.

Ta on müünud rohkem plaate kui One Direction ning tema naabrimeheks on U2 solist Bono. Kuid Enya päevad mööduvad Dublini krahvkonnas Killineys Victoria-aegse hiigellossi hallide müüride vahel. Teda juba ööklubist välja tuigerdamas ei näe, kirjutab The Sun.

KINDEL KANTS: Loss Killineys Dublini lähedal, kus Enya oma üksikuid päevi veedab. Foto: Vida Press

Kuid kaunis iirlanna pole ka ühegi kolleegiga kurameerinud ning sotsiaalmeedias ta oma saavutustega ei tuututa. Ta on otsekui nähtamatu vaim. "Ega ta mingi rõõmurull ole jah," tunnistas sõber Briti kõmulehele. "Enyaga sa juba paari õlut jooma ei lähe."

Ehkki Enya on karjääri jooksul müünud üle 75 miljoni albumi, pole ta sooloartistina iial ringi tuuritanud. Pereansamblist Clannad tuule tiibadesse saanud iirlanna elab täieliku erakuna.

Viimase kümne aasta jooksul on teda ilmarahva ees tabatud vaid kaks korda. Teda ei näe isegi lähisugulased, väidab The Sun. Lauljanna kaaslaseks on kassid. Vahepeal oli tal neid isegi tosina jagu.

Haldjakeelsed laulud sünnivad vanema abielupaari seltsis

Et oma loomingut võimalikult ehedana hoida, ei kuula Enya teiste artistide muusikat. Ta on koguni väitnud, et pole elu sees ühtki plaati ostnud. Tema koostööpartneriteks on vanem abielupaar, kelle seltsis on Enya oma muusikat loonud juba 30 aastat. Nicky Ryan (69) oli lauljanna omaaegse pereansambli Clannad produtsent.

Kui Clannadis süntesaatorit mänginud ja tausta laulnud Enya 1981. aastal ansamblist tüliga lahkus, kolis ta elama Ryani ja tolle abikaasa Roma (61) koju. Nad hakkasid kolmekesi muusikat kirjutama. Nii sündiski 1987. aastal Enya debüütalbum.

Järgmisel aastal avaldatud "Watermark" tegi iirlannast maailmakuulsuse tänu singlile "Orinoco Flow (Sail Away)".

Nüüdseks on Enya võitnud neli Grammy auhinda ning tõusnud oma panusega "Sõrmuste isanda" soundtrack’ile Oscari kandidaadiks. Ryanitest elab ta paari minuti kaugusel.

Ebamaiselt sillerdavaid laule lindistatakse ülima täpsusega kihthaaval. Vahel on vokaal koguni 500 korda ülesalvestatud. Kunagi laulis Enya inglise ja gaeli keele segus.

Nüüd kõlavad tema lauludes sindarin ja quenya, keeled, mille lõi "Sõrmuste isanda" kirjanik J.R.R. Tolkien – ning Enya ja tema loomepartnerite leiutatud loxian.

Enya lossi tunginud maniakk sidus tema teenija kinni

Enya on öelnud, et meestele tundub ta sünge ja keerulise iseloomuga. "Pärast rasket päeva stuudios olen morn ja minuga on raske olla. Tahan ja vajan üksiolekut. Milline mees suudaks sellega kohaneda?"

Nii polegi ta armastust leidnud. Miks see aga nii peab olema? Ehk tasub Enya üksikluse juuri otsida lapsepõlvest. Üheksalapselises peres kasvanud tüdruk oli uje ning armastas klaverit mängida ja laulda.

Enya on rääkinud, et nende kodus valitses alati tohutu lärm. Seetõttu armastabki ta üksi olla. Vaikust on ta nimetanud luksuseks.

Enya on öelnud, et ta ei anna kontserte, kuna stuudiosalvestisi on võimatu laval korrata. Kuid muusikainsaiderid kahtlustavad, et iirlanna lihtsalt ei taha endavalitud elusse sekeldusi.

Tema kõrgelt turvatud kodu on kants, mille värava vahelt võõras silm sisse piiluda ei saa. Ometi õnnestus ühel hullul sinna 2005. aastal sisse tungida ning Enya teenijanna kinni siduda. Staar ise värises tollal paanikatoas.

Paparatsokaamera ette on Enya jäänud viimastel aastatel vaid paar korda. Siis soetas lauljanna jõulukingitusi. Ikka üksinda. "Me näeme Enyat haruharva," ütleb lauljanna onu Noel Duggan.

"Ta elab nagu kuninganna. Ta on erak." Oma esimeseks ja praeguseks armastuseks nimetab Enya muusikat. "Minu armusuhted on meloodia ja sõnade ja kaunite helidega." Enya sõnul on tal kavalere olnud küll.

"Aga pikad suhted tunduvad mulle … kuidas seda öelda, ilma et ma endast imelikku muljet jätaksin? Olen liiga palju muusikale pühendunud. Mõne inimese meelest võib see nukralt kõlada, aga uskuge mind, ma olen õnnelik. Ma olengi minu muusika."

Üheksa stuudioalbumit ja kolm kogumikku

Enya (õige nimi Eithne Ní Bhraonáin) ) isa Leo Brennan oli populaarse Iiri tantsu­orkestri Slieve Foy Band juht, ema oli amatöörmuusik.

1970 moodustasid tema vanem õde Moya ja vennad Ciaran ja Pol koos oma kaksik­onudega ansambli Clannad.

Enya liitus ansambliga 1970. aastate lõpul klahvpillimängijana ning lõi kaasa mitmel Clannadi populaarsel telesarja-soundtrackil. Selleks ajaks, kui Clannad 1984. aastal seriaali "Robin of Sherwood" muusikaga üle maailma tuntuks sai, oli Enya juba bändist läinud.

Debüütplaat "Enya" (1986) ei pälvinud erilist tähelepanu, küll aga sai superhitt 1988. aasta albumil "Watermark" ilmunud laulust "Orinoco Flow". Järgmist albumit "Shepherd Moons" (1991) müüdi maailmas juba üle kümne miljoni.

Enya on välja andnud üheksa stuudioalbumit ja kolm kogumikku.

Koostöös Roma Ryaniga kirjutas Enya režissöör Peter Jacksoni palvel laulu "May It Be" filmile "Sõrmuste isand: Sõrmuste vennaskond" (2001). Fantaasiafilmi soundtrackil kõlab ka tandemi laul "Aníron".