RIIKLIK AUTASU: Ukraina president Petro Porošenko andis Jamalale valitsuse auhinna, mis mõeldud mõjukatele artistidele eri kultuurivaldkondadest. President tänas Jamalat, et ta krimmitatarlaste kurva saatuse miljonite inimeste ette tõi ning lisas, et tema perekond oli Jamala esinemise ajal teleri ette naelutatud. Foto: AP / Scanpix
Inimesed
20. mai 2016, 06:00

MÖLL EI VAIBU: Ukraina on rikkunud Eurovisioni reegleid – eurolugu esitati avalikult aasta tagasi (5)

Kired tänavuse Eurovisioni võitja Jamala laulu "1944" ümberei kavatsegi vaibuda. Nüüd on YouTube’i ilmunud video, kus Jamala oma laulu väidetavalt juba aasta tagasi avalikult esitab.

Väidetavalt esitas Jamala võidulugu möödunud aastal 18. mail Kiievis krimmitatarlaste küüditamise mälestuskontserdil. Eurovisioni lauluvõistluse reeglite kohaselt ei tohtinud aga 2016. aasta võistluspalasid avalikustada ja reklaamida enne 1. septembrit 2015.

Euroopa Ringhäälingute Liit (EBU) avaldas oma Facebooki lehel selle kohta ka ametliku teadaande.

"Eurovisioni lauluvõistluse reegel, mis ütleb, et lood ei tohi olla avalikult reklaamitud enne 1. septembrit on tehtud selleks, et olla kindel, et võistlus tervitab igal aastal uusi heliteoseid."

Võit tuleks Jamalalt ära võtta

EBU teatel on reegel tehtud selleks, et ära hoida lugude laia levikut, mis võiks neile võistlusel anda konkurentidest parema stardipositsiooni.

"Jamala loo "1944" varasemale esitamisele on EBU tähelepanu juhitud. Video väikesest kontserdist, mida vaatas vaid paarsada inimest, on viimastel päevadel avalikkuse ette jõudnud.

EBU on otsustanud, et avaldatud video ei andnud Jamala loole mingit ebaõiglast eelist 2016. aasta võistlusel ja laulul lubati võistlusel osaleda."

EBU postitus on aga inimesed veelgi rohkem marru ajanud.

"See polnud väike kontsert, seda näidati rahvustelevisioonis! Isegi Ukraina president kommenteeris laulu kui suurepärase poliitilise sõnumiga suurepärast lugu. Ma olen Eurovisioni lauluvõistlust vaadanud 37 aastat, kuid tänavune fiasko on uskumatu! Te tapate selle võistluse!" kommenteerib üks pahane inimene. Teine aga kaitseb Ukraina lauljatari.

"Ainus poliitiline osa sellest laululust on pealkiri. Seal ei ole mainitud natse, tatarlasi ega Nõukogude Liitu. Laul räägib sõjast ja mis võib juhtuda. Sama hästi võib see rääkida ka tänapäevast."

Suurem osa arvab siiski, et reeglid on reeglid ja võit tuleks Jamalalt ära võtta.

Möll Ukraina euroloo ümber lahvatas juba enne, kui tänavune Eurovision alatagi jõudis. Laul, mis räägib krimmitatarlaste küüditamisest, pahandas Venemaa võime, sest see mustavat Venemaad. Eurovisioni korraldajad leidsid siiski, et laul ei lähe vastuollu võistluse reeglitega, mis keelavad palade poliitilise sisu.

Kui Jamala möödunud nädalavahetusel Stockholmis peetud lauluvõistluse võitis, ei läinud kaua, kui hakati allkirju koguma, et võistluse tulemused ümber vaadataks.

Veebilehel change.org loodi petitsioon, mis nõuab Ukraina diskvalifitseerimist võistlusreeglite rikkumise tõttu, žürii hääletustulemuste üle vaatamist ja uue võitja valimist.

Lisaks nõutakse järgmise aasta lauluvõistluse reeglite muutmist nii, et publik otsustaks suuremalt jaolt, kes võistluse võidab (praegu on žürii ja publiku häältel võrdne kaal – K. T).

Ukraina korraldab askeetliku Eurovisioni?

Lähinädalatel peaksid EBU ja Ukraina Rahvusringhäälingu NTU esindajad kohtuma, et arutada 2017. aasta Eurovisioniga seonduvat.

Kolmapäeva hommikul paljastas Ukraina valitsuse nõunik Jaanika Merilo ETV+ saates "Kofe+", et Ukraina loodab tuleval aastal Eurovisioni korraldamisel abi sponsoritelt ja teistelt lauluvõistlusel osalevatelt riikidelt.

Huvist Eurovisioni korraldada on teatanud Lviv, Dnepropetrovsk ja Odessa, kus Merilo sõnul võivad toimuda poolfinaalid, kuid lõppvõistlus toimub kindlasti Kiievis, vahendab Menu.

"Majandusraskustes Ukrainal oleks mõistlik nappe ressursse arvestades korraldada askeetlik lauluvõistlus. Väärikalt, umbes 10 miljoni euroga ning saada hakkama juba olemasoleva infrastruktuuriga," arvas Merilo.