VALEARVESTUS: Briti peaminister David Cameron soovis rahvahääletusega konservatiivide parteid ühendada, kuid selle asemel on vastuolud partei ridades hoopis teravnenud.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
20. mai 2016, 06:00

Rahvahääletuse eel: Briti noored tahavad jääda Euroopa Liitu (4)

Suurbritannias 23. juunil peetaval rahvahääletusel peavad valijad otsustama, kas Ühendkuningriik jääb Euroopa Liitu või astub sealt välja.

Referendumi eel muutuvad Euroopa Liidu toetajate ja vastaste teineteise süüdistused järjest teravamaks.

Kuluaarides räägitakse, et peaminister David Cameroni leer lausa ässitavat Euroopa Liidust lahkuda tahtjate vastu. On ju valitsus Euroopa Liidu teemal lõhenenud. Cameron on kindel, et Suurbritannial on helgem tulevik Euroopa Liidu liikmena.

Lahkumise korral algaks majanduslangus ja kasvaks tööpuudus. Riigi julgeoleku kõrval on ta isegi nimetanud sõjaohtu, rääkinud sellest, et lahkulöömine meeldiks Venemaa presidendile Putinile ja Islamiriigi juhile al-Baghdadile.

Justiitsminister Michael Gove, üks lahkujate liidreid, räägib samas riigi iseseisvusest ja iseotsustamisest. Ometi on ta tööülesannete kaudu Cameroniga lähedalt seotud.

Majanduslanguse asjus on tehtud kõikvõimalikke ennustusi. Mõlemad kampaaniad on välja käinud arve, mille õigsust ei saa kontrollida, sest jutt käib ennustuste tasandil.

Pole siis ime, et Cameroni peetakse hirmutajaks. Tal on riigihuvide kaitsmise kõrval ka veel isiklikke, sest referendumi kaotuse korral võib järgmiseks peaministriks saada kas praegune rahandusminister George Osborne, Euroopa Liitu jäämise toetaja, või endine Londoni linnapea Boris Johnson, kes on lahkumise poolt.

Ajakirjandus on meenutanud, miks Cameron referendumi üldse korraldas. See pidi konservatiivide parteid ühendama ning jagu saama Iseseisvusparteist (UKIP), kes sündis just Euroopa Liidust lahkumist ärgitama.

Praeguseks on aga selge, et referendum on pigem teravdanud vastuolusid konservatiivide ridades; samas näitasid äsjased kohalikud valimised, et UKIP on poliitiliselt tugevnenud. Opositsioonis olevad leiboristid muide on enamasti liitu jäämise poolt.

Arvamusküsitlusi, mis referendumi tulemusi ennustavad, on tohutult, ent need erinevad suuresti.

Üks teisipäeval avaldatud küsitlus (ajalehes Guardian) seadis esikohale liitu jäämise pooldajad (47%), samas kui lahkuda soovis 39%. See, nagu selgus, oli aga telefoniküsitlus. Kohe sealsamas avaldatud internetiküsitlus andis lahkujatele 47%, jääjatele 43%.

Samal päeval ühes teises ajalehes (Daily Telegraph) avaldatud küsitlus andis selge eelistuse (55%) jääjatele. Lahkulööjaid oli 40%.

Selge näib olevat see, et alla 25aastased tahaksid Euroopa Liitu edasi jääda ja nii kutsutakse neid üles valimisteks registreeruma ja siis ka hääletama. Ka teise nahavärviga kodanike seas tunduvad olevat ülekaalus jäämise pooldajad.

Üllatavalt tahaks aga enamik maaelanikke (ühe küsitluse andmeil 44%, teises koguni 58%) lahkuda, ehkki just põllumajandus saab Brüsselist kopsakat toetust.