TEGUS ABITURIENT: gümnaasiumi lõpetamise kõrvalt tegeleb Brigita muusikaga ning on iga nädal ka raadioeetris.Foto: ALDO LUUD
Inimesed
19. mai 2016, 17:29

Brigita Murutar võttis matemaatika riigieksami eel koduõpetaja (7)

“Kui sa pole matemaatikasse varem üldse energiat ja tähelepanu panustanud, siis polegi võimalik nädala ajaga endale kõike pähe ajada. Mina püüdsin gümnaasiumi ajal korralikult õppida ja viimastel nädalatel võtsin endale toeks ka koduõpetaja, et hägused kohad selgeks saada,” kirjeldab täna matemaatika riigieksamit teinud lauljatar ja raadiohääl Brigita Murutar.

Tartu Tamme gümnaasiumit lõpetav Brigita suhtub eksamitesse tõsiselt. Kuigi noor neiu teeb kooli kõrvalt bändi ja töötab raadio Elmaris saatejuhina, pole ta õppimist unarusse jätnud. Brigita tõdeb, et eksamitele ta mütsiga lööma küll ei lähe. “Kui ma matemaatikas piisavalt head tulemust ei saa, ega ma siis kõrgkooli ka ei saa. Sellest sõltub ju nii palju,” on terve tulevik Brigita sõnul on ju sisuliselt eksamite taga kinni.  

Eilse eksami kohta räägib Brigita, et sai kõik ülesanded lahendatud. “Aga ma olen täiesti veendunud, et nad ei ole kõik õigesti lahendatud,” muigab piiga. “Eksami teises pooles tekkis väsimus ka, ma ei suutnud enam nii loogiliselt mõelda. See pikale veniv eksami aeg on minu jaoks kurnav ja võib osutuda natuke saatuslikus,” kardab Brigita.

Matemaatika riigieksam muutus taas kohustuslikuks 2014. aastal, kuid iga gümnaasiumilõpetaja saab valida, kas sooritada kitsas või lai eksam. Ehk teisisõnu – kui põhjalikult oma teadmisi kontrollida lasta. Brigita otsustas laia eksami kasuks. Kuigi see on tema sõnul oluliselt raskem, võib nähtud vaev ülikooli astudes ära tasuda. Nimelt saab selle eest lisapunkte.

Neiu räägib, et kohustuslik matemaatika riigieksam on hea võimalus kontrollida inimeste loogilist mõtlemist. “Selle kohta ütles meie direktor päris hästi, et matemaatika on äärmiselt aus. Kui eesti keeles võid sa ka bluffida ja oma väheseid teadmisi kuidagi varjata, siis matemaatikas ei õnnestu see mitte mingil juhul.” Brigita tõdeb, et matemaatika meeldib talle osaliselt. “Näiteks trigonomeetria ei ole minu sõber, aga algebra ja ruumiline mõtlemine on.”

Kõik riigieksamid on Brigital nüüd selja taga, aga ees ootab veel bioloogia koolieksam. “Nädal aega tuleb endast veel maksimum anda. Siis võib alles puhata. Natukene puhata, sest siis tuleb juba ülikooli kandideerida.”