Valdur Mikita Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
19. mai 2016, 16:05

Mikitast saab Tartu ülikooli vabade kunstide professor (2)

Tuleval õppeaastal on Tartu ülikooli vabade kunstide professori ametis kirjanik ja semiootik Valdur Mikita.

Tartu ülikooli humanitaarteaduste ja kunstide valdkonna dekaan professor Margit Sutrop kirjeldas Valdur Mikitat kui loovat mõtlejat, kes oskab populariseerida nii loodus- kui ka humanitaarteadusi, kuid teisalt ületab ta erialade piire, loob mõttemängulisi seoseid kaugete kultuurinähtuste vahel, ning esitab üllatavaid seisukohti, kutsudes lugejat ja kuulajat kaasa mõtlema ja tundma.

Sutrop on kindel, et Mikita ideed ja tähelepanekud lubavad temalt loota uuel õppeaastal säravat loengukursust „Mõtterännak eestlaste elutundest”, mis inspireerib mitte ainult Tartu ülikooli humanitaare, vaid kõigi valdkondade üliõpilasi ja ülikooli töötajaid. „Lisaks vaimsuse ja loovuse mitmekülgsele arendamisele võiks Valdur Mikita loengud panna kuulajaid mõtlema ka vabade kunstide ning teadusliku diskursuse suhete ning väljendusvahendite võimaluste üle,” tõdes Sutrop.

Praegune vabade kunstide professor Kristiina Ehin annab Valdur Mikitale ameti üle kolmapäeval kell 19 Tartu ülikooli vanas anatoomikumis aruteluõhtul „Lugu linnuks muutunud linnast. Muusad, fööniks ja teised tiivulised”, kus Ehin ja Mikita mõtisklevad Tartu vaimu teemadel.