Foto: Thomas Hanses (EBU)
Üritused
19. mai 2016, 12:34

Täiendatud kell 13:10, lisatud EBU kommentaar

UKRAINA VÕIT OHUS? Väidetavalt esitas Jamala oma lugu avalikult juba aasta tagasi (41)

Kired tänavuse Eurovisioni võitja Jamala loo "1944" ümber ei kavatsegi vaibuda. Kui Venemaa on juba öelnud, et nemad tuleva aasta Eurovisioni boikoteerivad, sest Jamala sai võidu poliitlauluga, siis nüüd on YouTube'i ilmunud video, kus Jamala oma laulu väidetavalt juba aasta tagasi avalikult esitas.

Väidetavalt esitas Jamala võidulugu möödunud aastal 18. mail Kiievis, kui toimus krimmitatarlaste küüditamise mälestuskontsert. Eurovisioni lauluvõistluse reeglite kohaselt ei tohtinud 2016. aasta võistluspalasid avalikustada ja reklaamida enne 1. septembrit 2015.

Seda, kas video pärineb tõesti möödunud aasta maikuust, teavad vaid asjaosalised ise.

Euroopa Ringhäälingute Liit EBU on avaldanud oma Facebooki lehel sellega seoses ka ametliku avalduse: “Eurovisioni lauluvõistluse reegel, mis ütleb, et lood ei tohi olla avalikult reklaamitud enne 1. septembrit on tehtud selleks, et olla kindel, et võistlus tervitab igal aastal uusi heliteoseid.” EBU teatel on reegel tehtud selleks, et ära hoida lugude laia levikut, mis võiks neile võistlusel anda ebaõiglase eelise. Varasemalt on lood, mis on avalikult olnud kättesaadavad, kuid mis pole jõudnud laia avalikkuseni, saanud loa võistlusel osaleda.

“Jamala loo “1944” varasemale esitamisele on EBU tähelepanu juhitud. Video väikesest kontserdist, mida vaatas vaid paarsada inimest, on viimastel päevadel avalikkuse ette jõudnud. EBU on otsustanud, et avaldatud video ei andnud Jamala loole mingit ebaõiglast eelist 2016. aasta võistlusel ja laulul lubati võistlusel osaleda.”

EBU otsus on inimesed lausa marru ajanud - postituse all kommenteeritakse, et tegu ei olnud kindlasti mitte väikese kontserdiga, sest seda kanti üle rahvustelevisioonis ja isegi Ukraina president kommenteerinud siis, et tegu on suurepärase looga, mil suurepärane poliitiline sõnum.