KADUNUD: Naabripoisid Perry Cohen (vasakul) ja Austin Stephanos jäid kadunuks mullu 24. juulil, kui nad sõitsid Floridast Jupiteri linnast paadiga kalale. Nende kummuli paat leiti tänavu märtsis Bermuda kolmnurgast.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
19. mai 2016, 06:00

Mis juhtus mullu suvel kadunuks jäänud kahe teismelise poisiga? (26)

Nende kummuli paadi leidis Norra laev märtsis Bermuda kolmnurgast.

14aastased Perry Cohen ja Austin Stephanos sõitsid mullu juulis Floridast Jupiteri linnast paadiga kalale ja jäid kadunuks. Tänavu 18. märtsil leidis Norra uurimislaev Edda Fjord sadakond miili Bermuda rannikust kummuli paadi. Kontrollimi­sel selgus, et see on kadunud poiste oma, vahendab CNN. Poistest endist puuduvad endiselt jäljed.

Naabripoisid Perry Cohen ja Austin Stephanos olid noorusele vaatamata kogenud meresõitjad ja pereliikmed pidasid igati loomulikuks nende soovi võtta paadiga ette kalaretk. Kuhu täpselt, seda poisid ei öelnud.

Poisid asusid mullu 24. juulil kuuemeetrise paadiga teele USA Florida osariigist Jupiteri linnast. Nad olid eelnevalt ostnud 110 dollari eest bensiini. Paraku pole nad siiani koju tagasi pöördunud.

Alahindasid tormihoiatust

Tunnistajate sõnul võtsid Perry Cohen ja Austin Stephanos sadamast kursi ida suunas Bahama rannikule, kuhu on umbes 135 kilomeetrit. Olgu lisatud, et nad olid seal varemgi korduvalt kalastamas käinud. Poistel olid kaasas päästevestid ja vähemalt neli õngeritva.

Kui nad ei olnud õhtuks koju jõudnud, helistasid nende vanemad rannavalvele. Algas Florida ajaloo suurim ja kalleim otsinguaktsioon, mis kestis kaheksa päeva, kuid paraku ei andnud see tulemusi.

Asjatundjate arvates alahindasid poisid nende väljasõidupäeval antud tormihoiatust ja suure tõenäosusega uppusid.

Poiste vanemad ei soovinud alla anda. Nad algatasid interneti vahendusel korjanduse, et otsinguid jätkata. Kogunes üle 500 000 dollari, kuid ka uued otsingud lõppesid edutult.

Mis peitub Austini iPhpone’is?

Uuesti tõusis poiste kadumine avalikkuse ette eelmisel kuul, kui selgus, et Norra uurimislaeva 18. märtsil sadakonna miili kaugusel Bermuda rannikust leitud kummuli paat kuulus Perry Cohenile ja Austin Stephanosele.

Uurijad andsid ka teada, et paadis oli Austin Stephanose iPhone 6. Hoolimata soolases vees olemisest on see üsna heas seisundis. Vanemad loodavad selle abil teada saada, mis siis ikkagi kümmekond kuud tagasi juhtus.

Apple’i tehnikud ei suutnud kahjuks iPhone’i lahti muukida. Nüüd üritab sedasama häkkerite tiim.

"Minu jaoks pole see rikkis telefon, vaid viimane mälestus pojast. Võib-olla leiab sealt sõnumi või foto Austinilt," vahendab Die Welt tema kasuisa Blu Stephanose sõnu.

Seni, kuni pole leitud poiste surnukehi, püsib vanematel lootus, et nad leitakse siiski elusalt. Vanemad ei välista näiteks võimalust, et Perry ja Austin rööviti.

Pärast poiste paadi leidmist Bermuda kolmnurgast tõusis nende kohale ka teatud müstikaloor. On ju laialt levinud arvamus, et Bermuda kolmnurk on piirkond, kus on seletamatutel asjaoludel kadunuks jäänud ebanormaalselt palju laevu ja lennukeid.

Paljud usuvad, et nende kadumiste taga on müstiline jõud, näiteks ufod. Samas kinnitab statistika, et tegelikult ei ületa Bermuda kolmnurgas toimuvate õnnetuste arv keskmist õnnetuste arvu USA rannikumeredes.