Foto: Thomas Hanses (EBU)
Üritused
18. mai 2016, 13:30

Eurovisioni tulemuste muutmiseks algatatud petitsioon on saanud üle 350 000 allkirja (89)

Laupäeval toimunud Eurovisioni lauluvõistluse finaalis üllatuslikult võitnud Ukraina võit on tagajalgele ajanud kolmandaks jäänud Venemaa. Vähe sellest, et riik ähvardab juba järgmist võistlust boikoteerida, hakati koguma ka allkirju tänavuste tulemuste muutmiseks.

Venemaa oli võistluse suurfavoriit juba algusest peale, kuid pidi Ukraina ja Austraalia järel leppima pronksmedaliga. Venelaste arvates on tegu täieliku infosõjaga, mille ohvriks Venemaa langenud on. Veebilehel change.org on loodud lausa petitsioon, mis nõuab 2016. aasta Eurovisioni lauluvõistluse tulemuste muutmist. Selle on loonud armeenlane Arthur Hovhannisyan, kes kirjutab nii: “Saame aru, et žürii ja televaatajate hääletamisprotsess on raske ja emotsionaalne, kuid kui vaatame, kui paljud inimesed on selle petitsiooni allkirjastanud, näeme, kui paljud usuvad, et tänavune võitja poleks pidanud võitma.”

14. mail loodud üleskutsele on praeguse seisuga oma allkirja andnud juba üle 350 000 inimese. Euroopa Ringhäälingute Liit EBU teatas eile õhtul, et nad on petitsioonist teadlikud ning vaatavad selle kindlasti läbi. Mõni aeg hiljem andsid nad asjale ka ametliku vastuse. “Mõistame kirgi ja emotsioone, mis Eurovisioni lauluvõistluse ümber tekkinud on. Selle valguses vaatasime teie petitsiooni üle ja kasutame võimalust vastamiseks. 2016. aasta Eurovisioni lauluvõistluse võitja valisid muusikatööstuse professionaalid ja teie, televaatajad kodudes. Mõlemal oli 50% osakaalu. Ukraina esindaja Jamala võitis mõlema poole toetusel. Ta rääkis isiklikku lugu ja tegi silmapaistva etteaste, lauldes emotsionaalset laulu,” vastas EBU.

Austraalia esindaja Dami Im võitis žürii hääletuse, Venemaa esindaja Sergei Lazarev aga telehääletuse. “Nad mõlemad väärivad tunnustust maailmaklassi esituste ja suurepäraste laulude eest. Nad küll ei võitnud kumbki võistlust, kuid väljusid sellest siiski võitjatena. Me austame neid selle eest. Eurovisioni lauluvõistlus on võistlus, olla saab vaid üks võitja. Me mõistame, et mitte igaüks ei nõustu tänavuste tulemustega, kuid need on tihti saadud personaalsete arvamuste tulemusel ning alati leidub inimesi, kes ei nõustu,” kirjutas EBU oma pöördumises. “Sellest hoolimata jäävad tulemused kehtima, sest need on kooskõlas võistluse reeglitega, mida teab iga osalev ringhääling, iga artist ja iga pühendunud fänn,” kinnitas EBU, et tulemusi ei muudeta.

“Ukraina on ja jääb tänavuse Eurovisioni võitjaks. Kutsume seda petitsiooni allkirjastanuid üles andma konstruktiivset kriitikat, kuidas edaspidi Eurovisioni lauluvõistlust parandada ja täiustada.”

Tänavusel Eurovisionil esikoha pälvinud Ukraina esindaja Jamala looga “1944” sai erinevatelt žüriidelt 211 punkti, telefonihääletusest 323 ning võitis 534 punktiga võistluse. Teiseks jäänud Austraalia lugu “Sound Of Silence” sai žüriidelt lausa 320 punkti, olles nende lemmik, telefonihääletusest lisandus punkte 191 ning lõpptulemuseks sai 511. Venemaa laul “You’re The Only One” pälvis žüriidelt vaid 130 punkti, kuid võitis telefonihääletuse 361 punktiga, saades lõpptulemuseks 491.

Vaata petitsiooni SIIT