Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
18. mai 2016, 10:15

Tohohh! Beebi kinnimähkimine suurendab hällisurma riski (3)

Ajast aega on usutud, et kui beebi mähitakse tihedalt lina või kerge teki sisse nii, et välja jääb ainult pea, on laps rahulikum, nutab vähem ja magab paremini. Teadlased leidsid aga, et sel viisil mähkimine võib aga suurendada imiku äkksurma sündroomi ehk hällisurma riski.


Teadlased analüüsisid 2519 lapsega tehtud nelja uuringu andmeid, kus 760 imiku surma seostati hällisurmaga, vahendab meditsiiniportaal Med24 The Washington Posti. Kinnimähkimise võtet oli kasutatud 323 lapse, sealhulgas hällisurma surnud 133 lapse puhul.

Kinnimähitud ja küljele või kõhuli asetatud laste seas oli hällisurma tõenäosus kaks korda suurem kui samas magamisasendis mähkimata laste seas. Kuuekuuste ja vanemate laste puhul oli risk suurem – teadlased märkisid, et selles eas keeravad lapsed end suurema tõenäosusega riskantsesse kõhuli asendisse. Leiti, et selili magavate laste hällisurma risk on mõnevõrra väiksem, kuid kinnimähitute puhul on risk võrreldes kinnimähkimata lastega siiski suurem.

Tihtipeale näidatakse vastsetele emadele juba haiglas, kuidas last kinni mähkida. Selle meetodi kasutamisel on lapsel soe ja mugav, mis jäljendab seda, kuidas laps end emaüsas tundis. Siiski tuleb kasutada ettevaatusabinõusid, et ennetada selliseid probleeme nagu ülekuumenemine ja hingamisraskused, mis võivad tekkida siis, kui laps keerab end kõhuli.

USAs on imiku äkksurma sündroom ühekuuste kuni aastaste laste peamine surmapõhjustaja ja kõige sagedasem on see kahe- kuni neljakuuste laste seas. Imiku äkksurma sündroomist tingitud surmasid saab kõige paremini ennetada, kui asetada laps magama selili asendisse.

Meditsiiniasjatundjad ei tea, mis sündroomi põhjustab. Ühe levinud teooria kohaselt suurendavad sündroomi tõenäosust kolm tegurit: tuvastamata geneetiline hälve, lapse arenguetapp ja keskkondlikud stressitekitajad, nagu kõhuli magamine, kokkupuude sigaretisuitsuga ja ülekuumenemine.