TAGASITEEL: Stockholmist Tallinna suunduva laeva Victoria pardal kontserdilaval. Foto: Kathatina Toomemets
Inimesed
17. mai 2016, 06:00

Jüri Pootsmann: Arvasin, et olen kurb, et viimaseks jäin. Aga ma ei ole! (11)

"Ma ei ole kurb, et poolfinaalis viimaseks jäin. Ma arvasin, et olen kurb, kuid ei ole," ütleb tänavu Eestit

Eurovisionil esindanud Jüri Pootsmann. "Meie andsime endast reaalselt parima ja kõik läks nii, nagu tahtsime."

Jüri kinnitab, et ei põe absoluutselt. “Kui finaali ei saa, pole tegelikult vahet, mitmendaks jääd," ütleb Jüri ja kinnitab, et Eesti tiim tegi endast parima ja kõik läks nii, nagu nad soovisid.

"Muidugi oli mul eetrinärv, aga see on ka loomulik, kuna olen nii noor."

«Võib-olla ongi see märgilise tähendusega, et jäin just parimal šõul viimaseks. Ma usun saatusesse, ju see pidi nii minema.» Jüri Pootsmann Eurovisionil saadud kohast Foto: Kathatina Toomemets

Pootsmann usub, et sellel peab mingi tähendus olema, et koht just kõige parem ei tulnud. "See annab mulle lisamotivatsiooni end veel rohkem edasi lükata."

Pühapäeva õhtul sõitis delegatsioon koju. Kui Stockholmi mindi lennukiga, siis tagasi tuldi Tallinki laevaga ja Jüri andis Victoria peal ka väikese kontserdi.

Korra ka varem laeval esinenud

"Ma olen ühe korra ka varem laeval esinenud," tõdes Jüri hiljem Õhtulehe ajakirjanikele. Kuigi meri oli üsna tormine ja laev kõikus, siis lauljat see väga ei häirinud.

"Kõigutama hakkas umbes poole kava pealt, alguses ei tundnudki eriti. Aga me liikusime laval nii palju, et väga aru ei saanudki."

Eestlased võtsid kohe lava ette ritta tantsu lööma. ja Pootsmannil on selle üle ainult hea meel. "Väga mõnus publik oli. Tõesti tore oli näha eestlaste toetust," tõdes ta pärast põhjalikku autogrammirallit.

Laulja käis vaatamas ka laupäevaõhtust finaalkontserti ja kinnitab, et see oli vägev.

"Ka Mart Normet ütles, et see oli üks Eurovisioni ajaloo paremaid šõusid. Võib-olla ongi see märgilise tähendusega, et jäin just parimal šõul viimaseks," ei ole Jüri hääles kübetki pettumust. "Ma usun saatusesse, ju see pidi nii minema."

Tahaks euromelu uuesti kogeda

Ta ei salga, et tahaks euromelu kindlasti tulevikuski kogeda. "Rääkisin ühe delegatsiooniliikmega, kes on väga palju Eurovisionil käinud ja ta ütles, et erinevalt tavalisest said tänavu kõik osalejad omavahel väga hästi läbi." Seda head läbisaamist ongi ta vast kõige meeldejäävamaks nimetanud.

Sellega, et Ukraina võitis, jäi Jüri väga rahule. "Jamala oli algusest peale minu lemmik. See on väga märgilise tähendusega lugu – mitte tavaline poplaul, vaid väga poliitiline. Ma mõtlesin, et sellel võib minna väga hästi või väga halvasti, kuid ma poleks arvanud, et ta võiks võita. Aga mul on väga hea meel, jess!" on Jüri õnnelik.

Stockholmis tutvus Jüri ka "Melodifestivaleni" juhi ja Eurovisioni lauluvõistluse produtsendi Christer Björkmaniga. Seda – nagu ka tutvumist paljude teiste tähtsate inimestega – peab Jüri mitte vähem oluliseks kui kolme minutit eurolaval.

Jüri pikalt puhkama ei jää. 29. mail esineb ta Kultuurikatlas koos Mick Pedajaga. "Kavatseme laval lahedad olla ja kontserti sajaga nautida." Ta loodab, et ka rahvast tuleb palju.

Mick ja Jüri on pärit Raplast. "Oleme sõbrad ja meil on suhteliselt sarnane mõtlemine," räägib mees, kuidas kahel muusikul ühiskontserdi mõte tuli. Sügisel on aga oodata uut plaati, mis valminud koostöös Sten Sheripoviga.

"Ta on täielik geenius ja võtsimegi koos vastu otsuse teha täispikk plaat. Tegemist on eestikeelse plaadiga, sest mulle meeldib eesti keeles laulda," ütleb Jüri ja lisab, et kõigepealt püüab ta kanda kinnitada kodumaal ja siis sihib Soome ja Skandinaaviasse.