Janika SillamaaFoto: Meelis Tomson
Üritused
16. mai 2016, 06:00

Janika Sillamaa: 17aastase laulutudengina oli Eurovisioni pakkumisest raske keelduda (1)

Eesti esimene püüd Eurovisioni lauluvõistlusele pääseda oli 1993. aastal, kui Janika Sillamaa osales Ljubljana eelvoorus lauluga "Muretut meelt ja südametuld". Tema ja Jaak Joala ühine pingutus ei toonud aga edu ja Eesti osales lauluvõistlusel alles aasta hiljem.

Janika meenutab, et sai Eurovisionile tänu rollile muusikalis "Jesus Christ Superstar". Kuna lavastuse produtsent oli Jüri Makarov, kes oli ühtlasi Eurovisioni nn maaletooja, soovitas ta Janikat Eurovisionile laulma.

"Aega oli kohutavalt vähe ja ta teadis, et kõige lihtsam on võtta kindlate parameetritega laulja, kellele kirjutatakse hunnik laule," selgitab Janika.

Lauljanna sõnul tuli tema lauluõpetaja ja mänedžer Jaak Joala viimase etenduse ajal garderoobi ja teatas, et Janika sõidab "Kaks takti ette" saates osalemise asemel hoopis Eurovisionile.

Toona vaid 17aastane Janika tunnistab, et tegelikult polnud aeg Eurovisionil esinemiseks veel küps. "Mulle on seda väga palju ette heidetud," tunnistab lauljanna, et nii noorelt on sellisest pakkumisest raske keelduda.

"Ja ega tegelikult mulle ei pakutudki ? Jaak lihtsalt ütles, et sa lähed!"

Laulu valiku ümber käis suur vaidlus. Jaak Joala, kes oli Janika mänedžer ja õpetaja, tahtis, et Eurovisioni eelvoorus kõlaks "Lootus", mis oli ühtlasi ka rahva lemmik. Rahvusvaheline žürii otsustas valida võitjaks aga hoopis Janika lemmiklaulu.

"Jaak viskas mind sellepärast kahvliga," meenutab Janika naerdes. "Ta ütles, et ma kindlasti laulsin seda "Muretut meelt..." sellepärast spetsiaalselt halvemini ja "Lootust" paremini, et see saaks Eurovisionile. Tegelikult polnud see nii."

Janika sõnul hoidis Joala ettevalmistusperioodil pidevalt silma peal. "Ega teistel väga sõnaõigust ei olnud. Jaak oli väga tugeva kontrollielemendiga."

Joala oli Janikal nõu ja jõuga abiks kõiges, alates sellest, mida ta tohib selga panna kuni selleni, kellega ja kui palju ta võib suhelda. "Lihtsalt igaks juhuks, et ma mingit jama ei korraldaks, aga vahel mul ikka õnnestus," muigab ta.

Samas oli Joala tänu oma tohutule lavakogemusele asendamatu nõuandja. "Ta kasutas ära kõik selle, mida teadis ja oskas, et pöörata see minu plussiks, ka minu miinuste puhul," on Janika tänulik.

Ljubljanasse sõit oli tema esimene lennureis ja mälestused kohapealt on kustumatud. "No oli ikka postsotsialistlik totaalne kaos!" Lauljanna sõnul andsid Balkanimaad, sovetlik maailmavaade ja kuulsa Jaak Joala saabumine kokku kombinatsiooni olukorrast, mida ei saa sõnadesse panna.

"Meie jaoks oli see välismaa, aga kui sul on ikkagi tovariš ja punased nelgid, siis kokku on see grotesk."

Janika tunnistab, et palju kõneainet pakkunud "Eesti laulu" formaat talle meeldib, sest see on ainus koht, kus muusikud saavad oma loomingut tutvustada.

"Mingil hetkel läks see eurotrall natukene käest ära, siis, kui tuli palju välismaa artiste, ei olnud see enam meie üritus." Sellest hoolimata ei välista ta tulevikus "Eesti laulul" osalemist.

"Kui mul tekib mingi hetk ja tuleb äge lugu, siis loomulikult, aga minna Eestit esindama... seda las teevad nooremad."