Foto: AFP / Scanpix
Blogid
14. mai 2016, 11:55

Põhja-Korea lood 21. osa: kas nad usuvad ise seda jama, mida räägitakse? (19)

Põhja-Korea propaganda on ilmatu suur. Elanikele räägitakse, et nad peavad valitsejatele kõige hea eest tänulikud olema, nemad on maailma parim riik ja kõik ameeriklased on halvad. Lisaks mäletame Kim Jong-Ili surmale järgnevat paanikat – nägime teleekraanil, kuidas tuhanded põhjakorealased lahistasid nutta, sest nende juht on surnud. Seda oli lausa naljakas vaadata. Kas nad päriselt ka usuvad kogu seda jama?

Sajaprotsendiliselt ei saa öelda, aga ega vist enam eriti ei usu küll.

Põhja-Korea režiim on niivõrd tugev, et vastuastumine ei ole mõeldav. Seega tulebki vanast harjumusest (ja hirmust) nõustuda kõigega, mida räägitakse. Ja nutta avalikult, kui kästakse.

Aga kuidas põhjakorealased üldse oskavad kahelda? Tänapäeva nutiajastul on üha keerulisem tõkestada info levikut – seda enam, et Põhja-Korea laseb igal aastal riiki umbes 5000 turisti.

Tõsi küll, turistide asjad kontrollitakse piiri peal üsna korralikult üle, kuid ega täielikult ei saa kindel olla, et välismaalasel pole kaasas midagi, mida ta kavatseb jätta kohapeale. Mälupulgad on ju tänapäeval nii väikesed ning neid on riiki märksa kergem smugeldada kui DVD-sid või VHS-kassette.

Kuna info levikut Põhja-Koreasse kardetakse, siis tuntakse piiri peal huvi selle vastu, mis arvutis on. Näiteks minuga samas grupis olnud prantslanna pidi ära kustutama Lõuna-Korea päritolu filmi. Selles filmis ei pruukinud isegi midagi Põhja-Korea jaoks provotseerivat olla, aga riiki lihtsalt ei tohi tuua midagi, mis on tehtud suure vaenlase Lõuna-Korea poolt.

Niisiis, kõik turistid kontrollitud, lubatakse nad riiki. Aga kindlasti mõni nende 5000 turisti hulgast toob midagi sellist, mida tegelikult ei tohiks… Rääkimata sellest, et vähemalt turistidega tegelevad põhjakorealased näevad igasuguseid välismaalaste nutividinaid ja saavad tänu sellele aimdust, mida põnevat on välismaailmas.

Kõigele eelnevale lisaks on varasemalt näiteks Lõuna-Korea piirilt Põhja-Koreasse lennutatud õhupalle, millele on kinnitatud raha või mälupulgad infoga välismaailma kohta.

Kuigi see on rangelt keelatud, tunnevad põhjakorealased kõige uue ja põneva vastu üha enam huvi.