KÜSIS NÕU: Eesti eurolaulik Jüri Pootsmann (paremal) uuris ansambli ABBA liikmelt Björn ­Ulvaeuselt (vasakult), kuidas maailmas muusikuna läbi lüüa. Björn soovitas kirjutada ise muusikat ja jääda iseendaks. Foto: ERR
Inimesed
14. mai 2016, 06:00

JÜRI POOTSMANN: ma olin väga ärevil, kui ABBA liikmega kohtusin! (3)

"Ma olin Björn Ulvaeusest tõesti pimestatud. Mul käed värisesid ja ma ei osanud kuidagi olla, midagi öelda, astuda ega mõelda. Tundus, et vahepeal läks natuke piinlikuks ja siis ma olingi vait," õhkab Eesti eurolaulik Jüri Pootsmann, kes kohtus kolmapäeval Rootsis popansambli ABBA liikme Björn Ulvaeusega.

Jüri tunnistab, et oli kohtuma minnes närvis, kuid tegelikult polnud selleks põhjust. "Ta oli lihtsalt nii lahe vend! Täiesti normaalne inimene, väga maa peal. Ma ei uskunud seda."

Kohtumine läks laulja sõnul suurepäraselt ning Björn on Jüri sõnul väga sümpaatne ja täiesti tavaline inimene. "Vaatamata sellele, kui kuulus ja arvatavasti ka rikas ta on, käib ta ikka samamoodi poes toiduaineid ostmas ning teatris, kinos ja kontserte kuulamas nagu noorena."

Maailmakuulsal muusikul oli kahjuks väga vähe aega, et Jüriga vestelda, sest tal oli terve päev plaanitud intervjuudeks. "Kohtusime ja rääkisime umbes viis-kümme minutit. Mul olid kaasas ka vinüülid, millele ta autogramme andis."

Jüri küsis legendilt ka natuke nõu. "Ma mõtlesin tükk aega, mida temalt küsida, ei oska ju eriti midagi uurida. Aga lõpuks küsisin, et millist nõu ta mulle annaks, et ka mina jõuaksin välismaa muusikamaastikule," sõnab Jüri.

"Ta ütles, et kõige tähtsam on, et kirjutaksid oma muusikat ja jääksid iseendaks."

Jüri tõdeb, et see kõlab küll klišeena, kuid on täiesti tõsi. "Sa ei saa lasta kellelgi teisel endale kõike dikteerida. Ma arvan, et see on täiesti tõsi ja võtan seda kindlasti arvesse."

Björn polnud küll Jüri Eurovisioni võistluslugu kuulnud, kuid noor laulja andis Ulvaeusele oma plaadi. "Loodetavasti ta kuulab seda."

Jüri on varem Õhtulehele rääkinud, et kui ta kuulis Björni soovist kohtuda, ei suutnud ta oma õnne uskuda. "ABBA on mul ikka väga väikesest saati suur lemmik olnud. Mängisin lapsena nende saatel tennisereketiga kitarri."

Eurovisioni Eesti delegatsiooni liige, režissöör René ­Vilbre paljastas aga teisegi ägeda detaili. ""Ringvaate" toimetaja Karmel Eikner tahtis saada Björni käest intervjuud, aga tema ütles, et annab intervjuu vaid sel juhul, kui ta saab kohtuda Jüriga. See oli meile suur üllatus. Mis saab meil selle vastu olla. Siis küsisime Jürilt, et kas ta on nõus ja tema pidi kõigepealt maha istuma ja end natuke koguma. Muidugi oli ta nõus."

Jüri ei tea siiani, miks Björn just tema välja valis. "Äkki ma tundusin pildi pealt nii tore?" muigab ta.

Jüri kohtumist Björniga võib näha esmaspäeval "Ringvaates".

Ema on Jüri üle väga õnnelik

Poolfinaalist on nüüd juba mitu päeva möödas ja Jüri ütleb, et nad on jõudnud tiimiga pisut analüüsida, mis võis tema etteastest puudu jääda ja ta finaali ukse taha jättis. Samas leiab ta, et enesekriitikaga ei maksa liiale minna. "Kõik läks nii, nagu me plaanisime ja väga hästi. Loomulikult tuleb närv sisse igaühel, kes seal laval on. See on ka loomulik, sest Eurovisioni lava on ju üks maailma suuremaid."

Seda arvesse võttes usub Jüri, et sai siiski hästi hakkama. "Ma olen väga rahul ja ei muudaks midagi."

Rootsi tänavatel on inimesed paaril korral talle isegi ligi astunud ja öelnud, et neil kahju, et ta edasi ei pääsenud. "Paaril korral on juhtunud, et tuntakse ära. See on natuke uskumatu. Ja kui keegi ütleb, et tal on väga kahju, siis ütlen mina vastu, et kõik on korras, sest tegelikult ongi."

Rootsis on praegu ka Jüri pere, kellega ta sai neljapäeval lõpuks aega veeta. "Me käisime koos lõunal ja vaatasime teist poolfinaali."

Mida tundis Jüri ema, kui ta poega eurolaval vaatas? "Ta oli kindlasti väga närvis enne seda. Ma usun, et ta ei suutnud liigutada ja hoidis hinge kinni, kui mind laval vaatas. Aga ta on mu üle ikka väga õnnelik, sest ta saab aru, kui kaugele ma olen jõudnud. Kõik on positiivsed."

Pärast poolfinaali ütles Jüri ajakirjanikele, et ei võta lohutusi vastu. "Ega ma inimesi sellepärast ära ka ei aja," möönab Jüri nüüd.

"Inimesed tulevad ikka lohutama. see on meeldiv, aga ma eelistan, kui öeldakse: "See oli vinge ja pane edasi!"."

Muide, pühapäeval astub Jüri lavale Stockholmi–Tallinna laeval. "Laulan seal koos teistega paar laulu."

Ta tunnistab, et pärast väsitavat reisi on väga tore koju minna, kuigi Rootsi on olnud suurepärane. "Natuke tahaks siia jääda, natuke tahaks koju minna. Mul on Eestis palju teha ja tuleb palju kontserte, nii et lähengi ette valmistuma."