Foto: EBU
Inimesed
14. mai 2016, 06:00

FINAALI KÕIGE-KÕIGEMAD: tuled ja kristallid Eurovisioni laval (1)

Täna õhtul saab Stockholmis Globen Arenal avapaugu 61. Eurovisioni lauluvõistluse finaal. Kahest poolfinaalist on sinna oma tee leidnud 20 paremat artisti, keda ootasid ees juba viie suurriigi ja möödunud aasta võitja Rootsi esindajad. Euroopa suurimal lauluvõistlusel püütakse üksteist ikka üle trumbata, nii kostüümide kui ka lavašõudega. Õhtuleht toob teieni mõned nopped finaali esitustest – kelle kostüüm on vingeim ning kes viis oma riigi esimest korda finaali.

Suurim muutus laval

Režissöör René Vilbre paljastas, et Malta delegatsioon läks korraldajatega tülli, sest pärast esimest proovi selgus, et viimased tahavad kõik ümber teha – valguse, graafika ja isegi laulja kostüümi! Malta investeeris lavašõusse ligi 200 000 eurot ja nad tahtsid kasutada väga uuenduslikku tehnoloogiat: Ira Losco pidi kandma mantlit, mille sisse olid peidetud väikesed andurid, et mantlile saaks projitseerida pilti. Seda on küll varem tehtud, kuid laulja on selleks pidanud paigal seisma. Nüüd kannab Losco aga laval sädelevat ja üsna avara dekolteega kleiti, mis ei näe samuti halb välja. Esialgne plaan ei hakanud lihtsalt eurolaval tööle. Muide, Ira teeb tänavu natuke ka Birgit Sarrapit aastal 2013 – nimelt ootab Malta esindaja last.

Foto: EBU

Kõige raskem kostüüm

Horvaatia lauljataril Nina Kraljici kleit on kindlasti finaali kõige vingem. Kõigepealt seisab lauljatar laval kostüümis, milles ei saaks end mingit pidi liigutada. Ühel hetkel ilmub aga neli mustades keepides taustalauljat, kes tõmbavad pealmise osa pealt ära, paljastades väga sädeleva ja rohkete sulgedega kaetud kleidi. Nina kleit kaalub 18 kilogrammi ja ta ei saa end selles eriti liigutada. Kuna kleit on nii raske ja suur, ei saanud seda Stockholmi lennukiga tuua, vaid see tuli laevaga. Kleidiga ­töötas viis inimest ja seda kolm nädalat.

Esimene kord finaalis

Gabriela Guncikova on esimene laulja, kes Tšehhi Eurovisioni finaali viib. Tšehhi on võistlusel osalenud viiel korral – 2007, 2008, 2009, 2015 ja 2016. Esimesel kolmel korral jäi Tšehhi eelviimaseks, 2009. aastal saadi null punkti ning seejärel jäi osalemisse vahe sisse. Viis aastat hiljem anti teada, et võistlusesse naastakse aastal 2015. Tänavu jõuti lõpuks looga "I Stand" finaali.

Foto: EBU

Kõige sädelevam kostüüm

Iisraeli laulja Hovi Star on tõeline diiva. Tema lavakostüüm, mis esmapilgul ei tundugi väga eriline, maksab lausa 25 000 eurot! See on lihtne must kostüüm, mida katab 150 000 musta Swarovski kristalli. Samuti oli kivikestega kaetud Hovi mikrofonijalg. Muide, laulja on tekitanud juba skandaali – mees on avalikult gei ja väidab, et kui ta läks Eurovisioni eel Venemaale, rebiti tema pass lennujaamas katki ning ametnikud naersid tema üle.

"Ma ei tea, miks Moskvas minuga nii käituti – võib-olla seepärast, et olen gei, käin teistmoodi riides või kannan meiki? Ma ei tea," ütles ta.

Foto: EBU

Esimene korealane

Austraalia lauljatar Dami Im on aegade esimene korealane, kes osaleb Eurovisioni lauluvõislusel. "Ma olen väga elevil, et saan käia Guy Sebastiani (esindas Austraaliat möödunud aastal) ja Jessica Mauboy (esines Eurovisioni lauluvõistlusel aastal 2014) jälgedes, kes on enne mind seal laval käinud. Guy räägib sellest kogu aeg ja ütleb, et Eurovision on nagu muusikamaailma "Näljamängud". Selles on oma tõetera sees.

"Näljamängudes" küll tapetakse inimesi, kuid Eurovisionil on oluline sära, hea väljanägemine ja lõbutsemine," ütles Dami Õhtulehel antud intervjuus.

Muide, Dami lavakleit astub Hovi Stari omale pisut kandadele, sest ka see sädeleb meeletult.

Foto: EBU

Kõige vingem lavaesitus

Vaieldamatult on finaali tähelepanuväärseim šõu Venemaa esindajal Sergei Lazarevil. Sergei alustab laulmist pimendatud laval, taustaks vaid must ekraan, mis muutub peagi valgeks ja sinna tekivad ülisuured tiivad, mis "kasvavad" laulja käte külge. Et ta kasutab laulus sõna "välk", näeme laval välgunooligi. Lõpuks muutub Sergei seljatagune sein aga justkui plokkidest koosnevaks seinaks, kus osa plokke ulatub välja ja Sergei hakkab nende peal kõndides mööda seina üles ronima. Lõpuks viskab ta end ekraanil lausa selili ja keerutab ringi. Sergei esitus toob lavale justkui teise dimensiooni. Siiski on juba räägitud, et laulja on saanud kõvasti inspiratsiooni möödunud aasta võitjast Måns Zelmerlövist, kel oli laval samuti ekraan, millele projitseeriti kriipsumehikesi.

Foto: EBU

Kõige lillelapselikum laulja

18aastase Saksamaad esindava Jamie-Lee stiil võib mõnele tunduda üsnagi veider. Jamie-Lee on oma riietuses inspiratsiooni saanud Jaapani tänavamoest. Jamie-Lee lemmikbänd on Korea poistebänd Block B. Et lauljatar on Korea kultuuri väga kiindunud, on ta omandanud kõrghariduse Korea kultuuris. Jamie-Lee ei jää oma stiilile truuks mitte ainult laval, vaid ka tavaelus – nii sammus ta Jaapani stiilis kostüümis Eurovisioni avatseremooniale eelnenud punasel vaibalgi.

Foto: EBU