AAFRIKLANE, EESTLANE JA INDIAANLANE: Mihkel Smeljanski (vasakul) müütas turuvideos ananasse, Jüri Vlassov (keskel) kurke ja tomateid ning Vello Toomemets banaane – muidugi mitteehtsaid. Meeste selja taga valitses täielik tühjus. Foto: Kuvatõmmis
Saund
14. mai 2016, 06:00

Kuldse Trio "Kurgid sulle, raha mulle" püstitas kiirusrekordi (3)

"Esiteks – video kestab veidi üle kolme minuti ja täpselt sama ajaga tehti ära ka selle võte. Teiseks oli võtte ajal Tallinna kesklinnas külma 28 kraadi või rohkemgi veel. Selle temperatuuriga ei oleks tolleaegne võtteaparatuur tohtinud üldse töötada, vaid pidanuks olema juba külmasurma surnud," meenutab Mihkel Smeljanski Kuldse Trio klassikaks saanud videoga seotud põnevamaid seiku.

80ndatel oli iga muusikavideo ilmumine Eesti teleekraanile omaette töövõit, kuid Kuldse Trio surematu simman müügile paisatud kurkidest ja sellele ekvivalentsest rahast lõi 1986. aastal kiiruse tippmargi, mida pole ilmselt suudetud ületada tänaseni. Külma kiuste saadi video purki ühe duubliga: kaamera pandi käima ja natuke rohkem kui kolme minuti pärast oligi klipp valmis. "See oli tolleaegne kiirusrekord, millegi sarnasega polnud hakkama saanud veel ainuski Eesti võttebrigaad. Vähemalt polnud keegi julgenud sedasama kõva häälega välja hüüda," muheleb Smeljanski.

AAFRIKLANE, EESTLANE JA INDIAANLANE: Mihkel Smeljanski (vasakul) müütas turuvideos ananasse, Jüri Vlassov (keskel) kurke ja tomateid ning Vello Toomemets banaane – muidugi mitteehtsaid. Meeste selja taga valitses täielik tühjus. Foto: Kuvatõmmis

Videoideega tulid aasta kõige käredamal ajal lagedale "Kitsa kinga" autorid eesotsas režissöör Toivo Kõsteriga. "Kurgid sulle, raha mulle" võtted käisid Tallinna keskturul. "Jõudsime turule ja kõik uksed olid kinni mis kinni. Ent teleteadus poleks ilma mustkunstita midagi. Veerandtunniga oli peavärav valla, meie täiesti inimtühjal platsil ilmtühjade ja meeletutes lumehangedes müügilaudade taga," pajatab kaameramees Robert Vood.

"Olime kolme rahvuse esindajaks maskeeritud. Mina olin tumedanahaline, nägu oli maalitud mustaks," räägib Smeljanski.

"Keskel seisnud ja ka põhimõtteliselt ainsana lauluhäält teinud Jüri Vlassov oli eestlane – vähemalt pidid ümber pea seotud koekirjas mustriga pael ja hirmsalt suured rahvuslikud labakindad vaatajat selles veenma.

Letti kaunistas plasttoit

Kolmandana oli tol korral pundis Vello Toomemets. Tema roll oli kõige lihtsam, talle polnud üldse mingit tegevust ette nähtud. Vello oli indiaanlane. Nii pidigi ta seisma, kõrge sulgedest kukehari peas, ja ei ainsatki lihast liigutama. Isegi mitte siis, kui ülejäänud grupp hakkas video lõppu monteeritud tibutantsu vihtuma. Muuseas, Vello peas olnud indiaani sulestik oli Hardi Volmeri isa Omari käest saadud. Omar oli sulemäe indiaanimaalt toonud," teab Kuldse Trio liige.

"Asja tegid eriti koduseks enamasti kodust kaasa võetud rekvisiidid, millele lisaks surusime kotti telemajast kaasa võetud esemed. Tomateid oli, loomulikult kurke, isegi banaane leidsime. Kõik oli muidugi jõhker plast, aga päris hästi järele tehtud," märgib Smeljanski.

IMESTAB SIIANI: Kuldse Trio liige Mihkel Smeljanski on siiani hämmingus, et omaaegne videoaparatuur ligi 30kraadisele talvekülmale vastu pidas ja muuvi filmitud sai. Foto: Alar Truu

"Külma pärast turule täiesti üksinda kõõluma jäänud vanaeit ei uskunud kuni lõpuni, et need mängukannid pole päris, ja räuskas valju häälega, et rahvas on priiskama hakanud ja puhtalt ülekäte läinud. Loomulikult ei uskunud temagi oma silmi, et selliste asjade müük üldse võimalik on."

Smeljanski imestab 30 aasta tagustele võtetele tagasi mõeldes enim selle üle, et tehnika käreda pakasega kinni ei külmunud. "Olime kõik tulemusega vägagi rahul."

Ka operaator Robert Voodi sõnul sujus kõik nagu õlitatult. "Käisime selle klipi jaoks prillipoes passitamas Eestis kuni selle ajani väga vähe kasutatud optikat ja nikerdasime selle abiga videokaamerale lainurga. Igavene uhke kaadervärk tuli, tegi oma tööd rõõmuga. Saime just selle objektiiviga korraga peale kõik kolm tegelast, mis polnud üldse vähetähtis," kiidab Vood.

"Olin asjas nii kindel, et ütlesin režissöör Kõsterile enne võttele sõitu, et ärgu ta pabistagu ja et tal pole vaja võttele tulla. Kõster oli üldse hea režissöör – ta ei sekkunud tootmisprotsessi sekundikski. Teatasin enesekindlalt, et mul on see lugu selge ja ma suudan selle ka üksi ära lavastada," ütleb kaameramees, kes on nooruspõlves kitarri tinistanud, kümmekonnas bändis mänginud ja seetõttu muusikameeste hingeeluga hästi kursis.

"Kuldne Trio koosnes vanadest sägadest, keda ei pidanud instrueerima kauem kui kaks sekundit," ütleb Vood.

"Nad oskasid ja aimasid kaamera teed silmanurgast ette. Nende näos ei liikunud ainuski lihas. Ka siis, kui olukord õige koomiliseks kiskus. Ma tean, et poisid polnud klippi sekunditki harjutanud. Kõik sündis kohapeal ja esimese korraga."