Taustalauljad Dagmar Oja ja Kaire Vilgats pole Eurovisioni poolfinaalist iial edasi pääsenud: ei õnnestunud see Dagmaril 2006. aastal Sandra Oxenrydiga, ei saanud Kairegi finaali 2014. aastal Tanjaga. Nüüd on lisandunud nende ebaõnnejadasse tänavune Eurovision, kus nad Jüri Pootsmannile tausta laulsid. Foto: Katharina Toomemets
Üritused
13. mai 2016, 06:00

NAGU NEEDUS! Vilgats ja Oja pole kunagi Eurovisioni finaali pääsenud (9)

"Mis siin ikka kurvastada," ütleb taustalaulja Dagmar Oja (34) pärast seda, kui Eesti eurolauliku Jüri Pootsmanni lootus finaali pääseda on kustunud. "Tõesti pole midagi kurvastada, suur töö on tehtud," nõustub Kaire Vilgats (40), kes samuti laulis Jürile tausta.

Dagmar on Eurovisionil kolmandat korda, neist viimasel kahel võistlusel on kasutatud poolfinaalide süsteemi. Täpselt sama palju kordi on poolfinaalis esinenud ka Kaire, ehkki Eurovisionil on ta käinud rohkem – tänavune konkurss on tema jaoks neljas.

Poolfinaalist pole kumbki iial edasi pääsenud: ei õnnestunud see Dagmaril 2006. aastal Sandra Oxenrydiga, ei saanud Kairegi finaali 2014. aastal Tanjaga. Nüüd on lisandunud nende ebaõnnejadasse tänavune Eurovision.

Kas see on ehk pannud neid tundma, et ei tasugi enam tausta laulda, kui edasi ei saa? "Ei, seda tunnet küll ei ole," kinnitavad nad.

Kaire ja Dagmar ütlevad kui ühest suust, et Jüri on olnud äärmiselt tubli. "Kui kellelgi on talle etteheiteid teha, siis mina selle inimesega ei räägi," põrutab Vilgats.

"Jürile lähevad ainult kiidusõnad, ta saab ka kaotusvaluga väga vapralt hakkama. Selles mõttes on kõik mõnus. Me küll kurvad ei ole," kinnitab ta.

Silver Laas, Kaire Vilgats, Jüri Pootsmann ja Dagmar Oja Eesti Laulu finaalis Foto: Teet Malsroos

lsid pilkases pimeduses

Jüri oli pärast tulemuste väljakuulutamist heas tujus ja kinnitas ajakirjanikele, et on väga õnnelik. "Kas kurbus peab olema välja näha?" küsib Dagmar vastuseks küsimusele, kas kogenud taustalauljaid üllatas see, et Jüri grammigi kurb ei paistnud.

"Ma tean, et sisemiselt on ta ikka kurb, aga Jüri on väga nutikas ja pöörab sellised asjad oma peas enda kasuks. Järelikult on see millekski hea ja peab lihtsalt edasi minema. Jüri on väga tark poiss," kiidab Kaire.

Dagmar ütleb, et ta oli lavale minnes küll närvis, kuid tundis end mõnusasti: "Närvis polegi tegelikult õige öelda – minul oli pigem selline pisike ärevus." Kaire enesetunne oli poolfinaali õhtul oluliselt parem kui esmaspäevases proovis, mille põhjal eri maade žüriid punkte panid.

"Siis tõesti süda peksis. Aga Eurovisioni juures ongi kõige parem see, et sa saad nii palju proove teha ja oma esituse mitu korda läbi mängida – ka rahva ja publikuga. Siis saad ikka maha rahuneda."

Enne poolfinaali etteastet tegid lauljad lava taga energiaringi ning Kaire ja Dagmar andsid Jürile kaasa head sõnad. "Mina isiklikult ütlesin talle, et sa tead, mida tegema pead," ütleb Kaire.

"Mina ütlesin, et pane vingelt," paljastab Dagmar. Lisades, et ega rohkemaks enne lavale minekut aega polnudki. "Siis oled ikka oma mõtetes, kas silmad kinni või katsud kuidagi end sellesse hetke foku-seerida."

Laval ei näinud taustalauljad peaaegu midagi, kõik prožektorid olid suunatud vaid solistile. "Meil oli kottpime. Hea, et üldse nägime, kuhu astuda," muigab Kaire.

Dagmar kuulis pärast esitust kedagi oma nime hüüdmas ja nägi, et inimesed lehvitavad talle. "Ma lehvitasin vastu, aga ei näinud, kes see oli."

Mis võis Euroopa jaoks nende etteastest puudu jääda, ei oska lauljad esimese hooga vastata. "Äkki polnud meil välku-pauku, tulesid-vilesid nii palju," pakub Kaire.

"Eks me oleme jõudnud ka Eesti pressi tagasisidet ja pealkirju vaadata. Tõesti on tore näha tagantjärele halvustajaid, isegi kui nad seda endale lubada võivad. Aga nemad pole selles olukorras olnud. Vett peale tõmmata ja negatiivseid asju öelda on hästi lihtne."

Tagantjärele tarkadele on Kairel anda vastu üks nõuanne: "Las need inimesed leiavad mingi ala, milles nad tugevad on ja arendavad seda."

Kuigi Eesti jäi tänavu finaalist välja, oli Kairel ja Dagmaril põhjust rõõmustada hea kolleegi üle. Nimelt kuulutati teisipäeva õhtul viimase finalistina välja Malta lauljatar Ira Losco, kellele nad laulsid tausta aastal 2002 Tallinnas toimunud Eurovisionil.

"Ma nägin juba enne, et kaamera on Malta peal ja see ütles põhimõtteliselt kõik ära," sõnab Dagmar. "See oli ilmselge, seda kaamerat polnud seal isegi vaja. Oli teada, et Maltal on väga tugev number ja see oleks pidanud olema ime, kui nad poleks finaali läinud," lisab Kaire.

 

Järgmine taaskohtumine 😍😍🇸🇪🇸🇪🇸🇪 @maiagan @kaire_vilgats

A photo posted by Dagmar Oja (@dagmaroja) on

Dagmari sõnul oli tal Malta edasipääsu üle äärmiselt hea meel. "Me elasime talle väga kaasa, ta on ju natuke ka nii-öelda meie inimene."

Tahavad näha taustalauljate iidoli kontserti

Lauljad on Stockholmis pühapäevani – "Vaatame ikka viimase šõu ka ära."

Ent Eurovision ei pruugi jääda nende ainsaks muusikaelamuseks. "Me juba esimesel päeval vaatasime, et hotelli kõrval on üks kontserdipaik, kus esineb meie jaoks väga tähtis nimi, Lisa Fischer. Ta on taustalauljate iidol," räägib Kaire.

"Me pole küll veel pileteid vaadanud, et kui palju need maksavad ja kas neid veel on, aga huvi selle vastu meil on," sõnab Dagmar.