Jüri PootsmannVideo: Merili Luuk
Üritused
12. mai 2016, 23:29

ÕHTULEHE VIDEO | Jüri Pootsmann: kui Björn Ulvaeusega kohtusin, siis mul käed värisesid! (20)

"Ma olin Björn Ulvaeusest pimestatud. Mul käed värisesid ja ma ei osanud kuidagi olla, midagi öelda, astuda ega mõelda. Tundus, et vahepeal läks natuke piinlikuks ja siis ma olingi vahepeal vait," õhkab Eesti eurolaulik Jüri Pootsmann, kes kolmapäeval kohtus ABBA asutajaliikme Björn Ulvaeusega. 

Jüri tunnistab, et oli kohtuma minnes tõesti närvis, kuid tegelikult polnud selleks üldse põhjust. "Ta oli lihtsalt nii lahe vend! Täiesti normaalne inimene, väga maa peal. Ma ei uskunud seda," tunnistab Pootsmann. Kohtumine läks laulja sõnul suurepäraselt ja Björn on Jüri sõnul väga lõbus, sümpaatne ja täiesti tavaline inimene. 

"Võttes arvesse seda, kui kuulus – ja arvatavasti ka rikas, ega keegi ei tea ju – ta on, rääkis ta et käib ikka samamoodi poes toiduaineid ostmas, teatris, kinos ja kontserte kuulamas, nagu noorena. Jüril oli legendiga kohtumiseks kahjuks üsna vähe aega, sest Björnil oli terve päev planeeritud ära intervjuudeks. "Kohtusime ja rääkisime umbes viis-kümme minutit. Mul olid kaasas ka vinüülid, millele ta autogramme pani."

Jüri Pootsmann ja Björn Ulvaeus Foto: ERR

Jüri küsis muidugi legendilt ka natuke nõu. "Ma mõtlesin tükk aega, mida temalt küsida, ei oska ju eriti midagi uurida. Aga lõpuks ma küsisin, et millist nõu ta mulle annaks, et ka mina jõuaksin välismaa muusikamaastikule," paljastab Jüri. "Ta ütles, et kõige tähtsam on, et kirjutaksid oma muusikat ja jääksid iseendaks." 

Pootsmann tõdeb, et see kõlab küll jube klišeena, kuid on täiesti tõsi. "Sa ei saa lasta kellelgi teisel enda üle dikteerida. Ma arvan, et see on täiesti tõsi ja võtan seda kindlasti arvesse." Björn küll Jüri Eurovisioni võistluslugu kuulnud polnud, kuid Pootsmann andis Ulvaeusele oma plaadi. "Loodetavasti ta kuulab seda."

Jüri on varem Õhtulehele rääkinud, et kui kuulis, et Björn tahab temaga kohtuda, ei suutnud ta oma õnne uskuda. "ABBA on mul ikka väga väikesest saati suur lemmik olnud. Mängisin lapsena nende saatel tennisereketiga kitarri ja olen väga rõõmus, et saan Björniga kohtuda."

René Vilbre paljastas aga teisegi ägeda detaili. ""Ringvaate" toimetaja Karmel Eikner tahtis saada Björni käet intervjuud, aga tema ütles, et annab intervjuu vaid sel juhul, kui ta saab kohtuda Jüriga. See oli meile suur üllatus. Mis saab meil selle vastu olla. Siis küsisime Jürilt, et kas ta on nõus ja tema pidi kõigepealt maha istuma ja end natuke koguma. Muidugi oli ta nõus." Jüri ei tea siiani, miks Björn just tema välja valis. "Äkki ma tundusin pildi pealt nii tore?" muigab ta.

Pooldfinaalist on nüüd juba paar päeva möödas ja Jüri ütleb, et pisut on nad tiimiga ka analüüsinud, mis siis võis puudu jääda, et Eesti finaali ei pääsenud, kuid ütleb et tegelikult ei tohikski analüüsida. "Kõik läks nii, nagu me plaanisime ja väga hästi. Loomulikult tuleb närv sisse igaühel, kes seal laval on. See on ka loomulik, sest Eurovisioni lava on ju üks maailma suurimaid."

Seda arvesse võttes usub Jüri, et sai siiski hästi hakkama. "Ma olen väga rahul ja ei muudaks midagi." Rootsi tänavatel on inimesed paaril korral isegi talle ligi astunud ja öelnud, et neil on kahju, et Jüri edasi ei pääsenud. "Paaril korral on juhtunud, et tuntakse ära. See on natuke uskumatu. Ja kui keegi ütleb, et tal on väga kahju, siis ütlen mina vastu, et kõik on korras, sest tegelikult ongi."

Rootsis on kohal ka Jüri perekond, kellega mees täna lõpuks ka aega sai veeta. "Me käisime koos lõunal ja vaatame teist poolfinaali." Mis tunnetega Jüri ema aga poega eurolaval vaatas? "Ta oli kindlasti väga närvis enne seda. Ma usun, et ta ei suutnud liigutada ka, kui mind laval vaatas ning hoidis hinge kinni. Aga ta on mu üle ikka väga õnnelik, sest ta saab aru, kui kaugele ma olen jõudnud. Kõik on postiivsed."

Pärast poolfinaali intervjuusid andes ütles Jüri, et lohutusi ta vastu ei võta. "Ega ma inimesi ära ei aja, ikka võtan," ütleb Jüri. "Inimesed tulevad ikka lohutama ja see on meeldiv, aga pigem ma eelistaks, et öeldakse: "See oli vinge ja pane edasi!"."

Muide, pühapäeval astub Jüri lavale Stockholmi-Tallinna laeval. "Laulan seal koos teistega paar laulu." Pootsmann tunnistab, et pärast väsitavat reisi on väga tore koju minna, kuigi Rootsi on olnud ülimalt suurepärane kogemus. "Natuke tahaks siia jääda, natuke tahaks koju minna. Mul on Eestis nii palju teha ja palju kontserte tuleb, et lähengi ette valmistuma."

Pikemat lugu, kuidas Pootsmann Ulvausega kohtus, näeb juba esmaspäeval ETV telesaates "Ringvaade"!