KARLOVA KOHVIKUTEPÄEV: Liikuv jalgrattakohvik tähendab seda, et Helgur sõidab järelkäruga rattaga ning Roland ja Sigrit on rattaga taga turvamas. Miina lippab lapsevankriga kõrval, pildile ta sestap ei mahtunud.Foto: Silja Paavle
Eesti uudised
12. mai 2016, 21:19

GALERII: Kuidas Karlova kohvikutepäeval kohvikut pidades teisi kohvikuid külastada? Tuleb ehitada liikuv kohvik! (1)

"See on väga äge päev, sest nii saab piiluda teiste koduhoovidesse ning oma kogukonnas elavate inimestega rohkem tuttavaks," kiidab Sigrit Rosental täna Tartu Karlova linnaosas peetud kohvikutepäeva. Kokku avas Karlova päevade raames korraldatud päeva jooksul selles linnajaos uudistajatele uksed 26 erinevat kohvikut.

Kohvikute arv on päris suur ning kuigi eile saja aasta sünnipäeva tähistanud Karlova kohati kitsad tänavad olid rahvast tulvil, saab üsna ruttu selgeks, et kõiki neid läbi käia ei jõua. Õhtulehel õnnestub kolme ja poole tunniga läbi astuda kuraditosinast vaid mõneks tunniks avatud õdusast kodukohvikust.

Tähe tänaval elavad Sigrit ja Helgur Rosental ning Miina ja Roland Seer mõtlesid, et tahaksid ka oma kohvikut teha. Seal oli aga kaks takistust – nende naabrid jõudsid oma plaani koduaias kohviku avada kirja panna esimesena ning tegelikult oli noortel soov näha ka teisi kohvikuid. Sellest olukorrast aitas välja geniaalne idee – tuleb ehitada liikuv jalgrattakohvik.

Mehed lasid kätel käia ning kahe päevaga oli järelkäru-kohvik rattale valmis. Naised alustasid täna hommikul kümnepaiku küpsetamist ning jõudsid kella neljaks omadega valmis. Siis asutigi Karlova tänavatele teele.

Liikuv jalgrattakohvik tähendab seda, et Helgur sõidab järelkäruga rattaga ning Roland ja Sigrit on rattaga taga turvamas. Miina lippab lapsevankriga kõrval. Ning kui keegi tunneb kohviku menüü vastu huvi, hüppavad naised kohe neile ligi.

Veidi pärast kella viit on liikuv jalgrattakohvik jõudnud teise kohviku juurde. "Meil on väga hästi läinud, mitmetes kohvikutes on soolane söök juba otsas ja nii lähevad meie võikud päris hästi," on Sigrit esimese tunniga rahul. Magusasõpradele on pakkuda karamelli-soolapähkli-šokolaaditükiküpsisekooku ning keelekasteks saab rabarbrijooki ning tšaid.

Noored loodavad nii oma osa anda ka jalgrattakultuuriarendamisse, sest Tartu suguses linnas pole mõtet autoga liigelda. "Kui ilm vähegi lubab, sõidame ise ainult rattaga," räägib Sigrit.

Karlova üks kaugemaid kohvikuid asub Kuru tänaval, Tartu rahvaülikooli floristikaõpetaja Leili Alaoja-Reinu aias. Naine räägib, et käimasoleval lilleseadekursusel on nii aktiivsed osalejad, et ta otsustas nad endale külla kutsuda. "Ma armastan ise oma aeda väga, mõtlesin proovida, mis saab, kui teised ka siia tulevad," räägib ta lisades, et keskpäevast alates avatud kodukohvikupäev on väga tore olnud. "Võõraid on vähe käinud, kuid meid endid on siin nii palju, et tunne on, nagu kogu aeg on ohtralt inimesi," muheleb ta enne koduaias algavat kontserti.

Karlova kohvikutepäev jätkub, kuniks kohvikupidajail rammu ja kõhutäidet jagub. Hiliste õhtutundideni on avatud ka kõik püsivalt tegutsevad Karlova kohvikud. Villa Margaretha ja Anna Edasi kohvikutele ning Barlovale avati täna lisa - Tähe ja Lootuse tänava nurgal alustas tegevust Karlova kokteilikas ning Tähe ja Kuu nurgal Karlova kohv. 

Tänavail liikudes näeb kõige selle üle vaid rõõmustavaid inimesi, muuhulgas jääb kõrvu ka lause: "Hakkasin endale Karlovasse korterit vaatama.".

Ning neid Koidu tänaval söödud karulaugubruscettasid võiks süüa iga kell!