Muuseumiööl saab pealinnas sõita vanade bussidega Foto: Arno Saar (Õhtuleht)
Eesti uudised
12. mai 2016, 15:01

Viis sündmust, kuhu muuseumiööl pealinnas minna (1)

Laupäeval on võimalik kaheksandat korda toimuva muuseumiöö raames üle Eesti külastada rohkem kui 185 muuseumi ja mäluasutust. Linnaleht pakub välja viis kohta, kuhu võiks sel ööl minna.

1. Vanad bussid

Eesti bussiajaloo seltsi eestvedamisel teevad kella 20-st südaööni linnapeal tiiru vanad bussid. Sõidu algus ja lõpp on Tallinna bussijaamas, tee peal peatusi ei tehta. Marsruut: Juhkentali, Estonia teater, Vabaduse väljak, Viru ring, Laikmaa, Tartu mnt, bussijaam.

2. Varakambrid

Eesti rahvusraamatukogus saab muuseumiöö ajal osaleda traditsioonilisel ekskursioonil „Tundmatud objektid” ufoloog Igor Volkega ning ringkäigul hoidlates „Maa-alused varakambrid”. Ekskursioonid on eelregistreerimisega. Muusikat teeb raamatukogus ansambel 4Stars ja kella 22.30 saavad huvilised imetleda terrassilt linna.

3. Arvutimuuseum

Kas teadsite, et Tallinnas on arvutimuuseum? Aadressil Tehnika 18 asuvas minimuuseumis saab kell 18–23 uudistada vana arvutustehnika püsiekspositsiooni ning peale selle ka kunstniku Jekaterina Dantševa-Ustrikova pilte. Arvutimuuseumis on rohkem kui 100 eksponaati aastatest 1970–2000.

4. Magus martsipan

Kalevi martsipanimuuseumis (Pikk 16) saab muuseumiööl jälgida martspanimaalimise peent kunsti: ametis on kunstnik, kes maalib põnevaid martsipanifiguure otse külaliste silme all. Suur osa martsipanimuuseumi ekspositsioonist on pühendatud 19. sajandi keskel samas paigas martsipani valmistamisele aluse pannud baltisakslasele Georg Studele.

5. Rannabaar

Rahvusarhiivi filmiarhiivis (Ristiku 84) on muuseumiööl avatud ehtsa liivaga rannabaar. Filmiarhiivile kohaselt saab terve õhtu jooksul näha mereteemalist filmiprogrammi. Esimene programm sisaldab filmilõike teise maailmasõja eelsetest kinoringvaadetest. Tervikfilmidena on näitamiseks „Tallinna sadam” (1923), „Jäälõhkujate tegevus Tallinna sadamas” (1937) ja „Merevägi harjutustegevusel” (1940).

Tutvu kogu programmiga muuseumiöö kodulehel: programm.muuseumioo.ee.