Dagmar Oja ja Kaire VilgatsVideo: Merili Luuk
Üritused
12. mai 2016, 13:42

ÕHTULEHE VIDEO | Dagmar Oja ja Kaire Vilgats: mis siin ikka finaali mitte pääsemise üle kurvastada (54)

„Mis siin ikka kurvastada,“ ütleb meie eurolaulikule Jüri Pootsmannile tausta laulnud Dagmar Oja, kui pärime, mis tunded teda valdavad, et Eesti finaali ei pääsenud. „Tõesti pole midagi kurvastada, suur töö on tehtud,“ nõustub Kaire Vilgats.

Dagmari jaoks oli tegu kolmanda Eurovisioniga, millest kahe ajal on kasutatud poolfinaalide süsteemi. Kairel oli tänavune neljas võistlus, millest kahe ajal on poolfinaalid kasutuses olnud. Siiani on aga läinud mõlema jaoks nii, et kummalgi korral pole poolfinaalist edasi pääsenud. Kas see võtab naistel ka natuke motivatsiooni maha ja paneb tundma, et ehk ei peaks enam tausta laulma, kui edasi ei saa? „Ei, seda tunnet küll ei ole,“ kinnitavad nad.

Kaire ja Dagmar ütlevad kui ühest suust, et Jüri on olnud äärmiselt tubli. „Kui kellelgi on talle etteheiteid teha, siis mina temaga ei räägi,“ põrutab Vilgats. „Jürile lähevad ainult kiidusõnad, ta saab kaotusvaluga ka väga vapralt hakkama. Selles mõttes on kõik mõnus. Me küll niimoodi kurvad ei ole,“ kinnitab ta. Jüri oli pärast tulemuste välja kuulutamist äärmiselt heas tujus ja kinnitas ajakirjanikele, eton väga õnnelik. „Kas peab olema kurbus välja näha?“ küsib Dagmar vastuseks küsimusele, kas kogenud taustalauljatele tuleb üllatusena see, et Jüri, kui ta ka tegelikult oli kurb, seda välja ei näidanud. „Ma tean, et sisemiselt on ta ikka kurb, aga Jüri on väga nutikas ja pöörab sellised asjad oma peas enda kasuks. Järelikult on see millekski hea ja peab lihtsalt edasi minema. Jüri on väga tark poiss,“ kiidab Vilgats.

Oja ütleb, et temal oli lavale minnes mõnus ja närvis tunne. „Närvis polegi tegelikult õige öelda – minul oli pigem selline pisike ärevus.“ Kaire ütleb, et tema tundis end poolfinaali õhtul oluliselt paremini, kui esmaspäeval tehtud žürii poolfinaalis. „Siis tõesti süda peksis. Aga Eurovisioni juurs ongi kõige parem see, et sa saad nii palju proove teha ja oma esituse mitu korsa läbi mängida – ka rahva ja publikuga. Siis saad ikka maha rahuneda.“ Enne lavaleminekut tegid lauljad lava taga energiaringi ja Kaire ja Dagmar andsid Jürile kaasa head sõnad. „Mina isiklikult ütlesin talle, et sa tead, mida tegema pead,“ ütleb Kaire. „Mina ütlesin, et pane vingelt,“ paljastab Dagmar. Oja ütleb, et suurt midagi mõelda tal enne lavale minekut aega ei olnud. „Siis oled ikka oma mõtetes, kas silmad kinni või katsud kuidagi end sellesse hetke fokusseerida.“ Laval taustalauljad suurt midagi, erinevalt solistist, kellele vast kõik prožektorid silma paistsid, ei näinud. „Meile ei paistnud midagi näkku, meil oli kottpime. Hea, et üldse nägime, kuhu astuda,“  muigab Kaire. Dagmar ütleb, et pärast esitust kuulis ta kedagi oma nime hüüdmas ja nägi, et inimesed lehvitavad talle. „Ma lehvitasin vastu, aga ei näinud, kes see oli.“

Mis Euroopale siis ei meeldinud? „Ei oska öelda. Äkki polnud meil välku-pauku, tulesid-vilesid nii palju,“ ütleb Kaire ja lisab kohe, et see on ainus asi, mis ta suudab oma peas välja pakkuda. „Eks me oleme ka jõudnud Eesti pressi tagasisidet ja pealkirju vaadata. Tõesti tore on näha tagantjärele halvustajaid, isegi kui nad seda endale lubada võivad. Aga nemad pole selles olukorras olnud. Vett peale tõmmata ja negatiivseid asju öelda on hästi lihtne.“ Mida Dagmar ja Kaire neile ütleks, kes nüüd justkui teavad paremini, kuidas kõik olema oleks pidanud ja finaalipääs kindel oleks olnud? „Las need inimesed leiavad mingi ala, milles nad tugevad on ja arendavad seda,“ ütleb Kaire.

Viimasena kuulutati finaalipääsejana välja Malta lauljatar Ira Losco, kellele Kaire ja Dagmar on aastal 2002 Tallinnas toimunud Eurovisionil ka tausta laulnud. Kui viimane edasipääseja veel kuulutamata oli, siis kas pigem loodeti Eesti või Malta edasipääsule? „Ma nägin juba, et kaamera on Malta peal ja see ütles põhimõtteliselt kõik ära,“ sõnab Dagmar. „See oli ilmselge, seda kaamerat polnud seal isegi vaja. Oli teada, et Maltal on väga tugev number ja see oleks pidanud olema ime, kui nad poleks finaali läinud,“ lisab Kaire. Dagmar ütleb, et tal oli Malta edasipääsu üle äärmiselt hea meel „Me elasime talle väga kaasa, ta on ju natuke ka nii-öelda meie inimene.“

Vilgats ja Oja on Stockholmis pühapäevani. „Vaatame ikka viimase show ka ära.“ Lisaks minnakse kindlasti linna peale. „Me juba esimesel päeval vaatasime, et hotelli kõrval on üks kontserdipaik, kus esineb meie jaoks väga tähtis nimi, Lisa Fischer. Ta on taustalauljate iidol,“ ütleb Kaire, mida nad veel kindlasti teha tahavad. „Me pole küll veel pileteid vaadanud, et kui palju need maksavad ja kas neid veel on, aga huvi selle vastu meil on,“ sõnab Dagmar.