Juhan PaadamFoto: Teet Malsroos
Üritused
11. mai 2016, 16:21

Juhan Paadam: meie laulul oli glamuuri vähe! (16)

"Teeksin Eestit esindanud laulu kohta vaid ühe märkuse: ütleme nii, et meie laulul oli glamuuri vähe," lausub Eurovisioni-ekspert Juhan Paadam Jüri Pootsmanni esitatud "Play" kohta, mis Eurovisioni lauluvõistluse finaalvooru ei pääsenud.

"Ei saa kindlasti hakata võrdlema eri riikide lugusid viisil, mis oli parem ja mis halvem. Meil oli täiesti hea lugu, aga on mingi seletamatu asi, miks üks laul haarab publikut ja teine mitte. Ballaadlike lugudega, nagu Jüril oli, on Eurovisioni finaali, veel enam – võidule pääsemine, väga keeruline. See peab olema nii kõrge tasemega ballaad, et Euroopa rahvad ümberringi sulavad ja kõik hääletavad. Alati saadab Eurovisioni laval edu kiireid lugusid. See lihtsalt ongi nii," arutleb Paadam.

Jüri etteaste suhtes on Paadam heasoovlik. Ei kõla kübetki teravat kriitikanoolt. "Ma ei taha arvustada noort artisti, sest ta oli tubli ja tegi oma töö nii korralikult nagu suutis ning tal on väga sügav ja ilus hääl," tõdeb ta. "Et meil on noored artistid, pole kellelegi uudis – nii on see olnud, nii see ka jääb."

Foto: AFP / Scanpix

Täpselt samasugune muutumatuna püsiv ning ilma igasuguse uudisväärtuseta fakt on seegi, et Eesti ja Armeenia on tavaliselt kõige vaesemad riigid Eurovisioni lauluvõistlusel.

"Teiste sõnadega, me peame selgelt aduma, et sama palju raha, kui Venemaal ja Azerbaidźaanil või ka Rootsil ja Taanil, pole Eestil kunagi kasutada. See ei saa kunagi nii olema!" arutleb ta ja lisab, et eelkõige peaksid Eurovisioni Eesti delegatsiooni juhtfiguurid omavahel aru pidama. "Ütleme siis nii, et sportlik tulemus on alati tiimi analüüsi ehk ETV eneseanalüüsi koht, alates "Eesti laulu" kontseptsioonist."

Paadam viskab nalja, et "Eesti laulu" kontseptsiooniks paistab olevat hüüdlause "Sulli ja feimi!" ja just see tahaks kohaliku lauluvõistluse puhul õigeksajamist. Seda ütleb ta juba ilma igasuguse naljata.

"Neil, kes "Eesti lauluga" tegelevad, tuleks endale selgeks teha, kas tegemist on kontserdiorganisatsiooni või televisiooniga ning millise ülesande Eesti televisioon on endale seadnud, mis on neile tähtis ja sellest lähtuvalt ka tegutseda," jätkab Paadam. "Kuid seegi ei tähenda, et finaalikoht on alati ja selgelt kindel ning võit seda enam."

Et sedapuhku jäi Eesti finaalist välja, pole Paadami sõnul kuidagi rahvusliku traagika mõõtu juhtum. "Tuletan meelde, et meil on täna tegemist kolmest televisioonisaatest koosneva minisarjaga, mis kannab nime Eurovisioni lauluvõistlus," muigab Paadam.

"See on meelelahutussaade, kuhu on sisse programmeeritud võistlusmoment. Olen seda korduvalt öelnud, et pange tähele: kui Eurovision on möödas, pole midagi juhtunud, keegi pole surnud ja kõik on rõõmsad. Mingisugust rahvuslik-depressiivset traagikat ei pea üles kiskuma," tõdeb Paadam.

"On inimesi, kes ütlevad, et Eurovisionil peab osalema, on inimesi, kes väidavad, et ei pea. Kuna mina pean Eurovisioni lauluvõistlust telesaateks, mis on ehedaim televisioon oma ehedaimal kujul, siis loomulikult üks Euroopa televisiooniorganisatsioon peab sellest maailma suurimast telesaatest osa võtma. Muidugi, kui ta on endast lugu pidav teleorganisatsioon."