Foto: Heiko Kruusi
Üritused
11. mai 2016, 12:25

Olavi Pihlamägi: „Miks seda kaarditrikki üldse tehti? See oli täielik rumalus!“ (171)

"Me ei olnud eelhääletustes väga suured soosikud, pigem olime latist madalamal," mõtiskleb muusikaekspert Olavi Pihlamägi, miks Jüri Pootsmanni esitatud "Play" Eurovisioni lauluvõistluse finaali ukse taha pidama jäi.

"Ma ei tea, palju see tavalist hääletajat mõjutab, aga Eesti järel tulid lavale väga tugevad Azerbaidźaan ja Austria – nii et me ei olnud kõige paremas positsioonis. Me ei saanudki väga palju meelde jääda, kuigi Jüri oli esines kahe naisartisti loo vahel. Tõsi, võiks ju meelde jääda, aga kui sa ikka ei ole nagu James Bond, ehkki pidid seda olema, siis on naiste vahel suhteliselt raske silma paista."

Laulul "Play“, millega Eesti tänavu finaalilavale püüdles, oli Pihlamägi sõnul vaid üks, aga väga oluline viga: "See laul algab liiga hilja! 53 sekundit on sissejuhatust, aga laul peab algama kiiremini!"

Pihlamägi hinnangul uinutas liiga pikk ooteaeg publiku lihtsalt ära, sest refrääni alguseni ei toimunud mitte midagi. "Kui refrään algab, on juba hilja, sest selle 53 sekundiga olen ma juba laulu jaoks läinud."

Pihlamägi meelest ei olnud ka rootslaste lavastus Jürile toeks, vaid pigem tappis kogu etteaste. "Jüri ise oli väga närvis - sellest kindlusest, nagu oli tal Tallinnas, polnud Stockholmis mitte midagi järgi," hindab ta Jüri lavalist olekut leebelt öeldes pisut paaniliseks.

Üksi žestidest paistis see selgelt silma. "Kui artistile antakse ülesanne, siis ta peab selle täitma, kuid Jüri žestides oli suhteliselt palju kaootilisust. Ma ei ütle, et teised olnuksid peajagu üle, kõik olid  paanikas, nii Soome kui ka Kreeka."

Lisaks kaootilistele žestidele nimetab Pihlamägi Jüri etteaste nõrkuseks ka paljupromotud kaarditrikki. "See oli mulle täiesti-täiesti-täiesti vastuvõetamatu," ütleb ta resoluutselt. "Kaarditrikk, millest keegi kurat ei saanud aru, mis see pidi olema! Miks seda kaarditrikki üldse tehti? See oli täielik rumalus!"

Foto: Andres Putting

Finaalipääsenute nimekiri oli Pihlamägi jaoks aga igati loogiline, ehkki see, et Island oma väga tugeva looga välja jäi, oli talle väga suur pettumus. "Arvan, et väljajäänute seas oli Island ilmselt esimene ja meie olime siis vast teine väljajääja."