Video: Mari Luud
Üritused
10. mai 2016, 15:01

EESTI EUROVISIONI LAULUVÕISTLUSEL | Priit Pajusaar: pole siin kellelgi kobiseda, et Leto Svet oli maailma nõmedaim lugu. Muidugi oli, sest tegimegi nõmedat lugu! (2)

Helilooja Priit Pajusaar räägib pikas ja põnevas intervjuus oma kogemustest ja mälestustest Eurovisioni lauluvõistlusel ja eriti vahvalt läbi aegade kõige jubedama euroloo tegemisest.

"Mulle tundub, et lugude tase, mida Eurovisionile paisati, langes, otsides Euroopa keskmist taset. Tegimegi meelega nii nõmeda loo, kui tuleb," meenutas ta "Leto Sveti" sündi. "Näitamaks, mis juhtub, kui rahvas saab valida. Kuid selles loos on palju enamat sees, isegi muusikalises mõttes, kui me oleksime tahtnud. Võitsime meeletu ülekaaluga, pole siin kellelgi kobiseda pärast, et maailma nõmedaim lugu. Muidugi oli, sest tegimegi nõmedat lugu!"

"Leto svet" Eesti eelvooru finaalis Foto: LIIS TREIMANN

Samas näiteks nii "Kaelakee hääle" kui ka "Diamond of the Nightist" mäletab ta ainult head, kuigi siis olid panused hoopis kõrgemad.

"See oli ikka väga eriline," meenutab ta esimest võistlust ja "Kaelakee häält". "Meil õnnestus viies koht saada, see oli veel eriti vahva boonus. Mingil ajal siin tegijatega heitsime nalja, et Eurovisioni võitmine on imelihtne, kuid saa siit Eestist välja (võistlema – toim). Peaminister Tiit Vähi korraldas selle (viies koht – toim) puhul vastuvõtu."

Pajusaar räägib ka loo tegemise protsessist.

"Selge on see, et mul pole nii, et olen õues ja tunnen, milline inspiratsioon tuli peale ja torman lugu tegema. Ma olen nii palju muusikat teinud, et (pole) lihtsalt niimoodi, et lambist tuleb tahtmine. Mul on aega, pole muid tegemisi ja kui tuleb, siis tuleb. Kuid selleks lähen ma spetsiaalselt ilmselt pillide taha ja hakkan seda tegema. Täna leian, et tuleb muusikast vahepeal puhata," sõnas Pajusaar.

Jüri Pootsmannil soovitab euroveteran lihtsalt hetke nautida ja mitte üle mõelda. "See puudutab kõiki eestlasi, kes selle hullusega kaasa lähevad," sõnas Pajusaar.