Video: Mari Luud
Üritused
10. mai 2016, 06:00

Eesti eurolauljad Jürile: jää endaks, naudi kogemust ja ära üle pinguta (10)

"Kindlasti söögu ja magagu piisavalt ja korralikult. Ärgu kuulaku liiga palju teiste arvamusi," soovitab Robin Juhkental täna õhtul Eurovisioni esimeses poolfinaalis esinevale Jüri Pootsmannile. "Üle harjutada ei maksa," manitseb Juhan Paadam. "Ma olen kuulnud hotellides neid noori naisi ja mehi, kes lõputult oma häält väsitavad, ja laval ongi lõpuks õnnetu hääleke, mis on üle treenitud."

Jüri Pootsmann, kes esindab Stockholmis Globe Arenal Eestit Stig Rästa, Fred Kriegeri ja Vallo Kikase looga "Play", on Eesti muusikalavadel ilma teinud napilt aastakese. Möödunud aastal võitis Jüri konkursi "Eesti otsib superstaari", aasta algul pärjati ta aasta meesartistina ning märtsis pudenes talle taskusse "Eesti laulu" võit.

Õhtuleht palus varasematel Eesti eurolauljatel ja delegatsiooni liikmetel anda Jürile eurolavale kaasa häid soove ja nippe, kuidas Eurovisioni melus ellu jääda.

Tanel Padar, esindas Eestit aastal 2001 Kopenhaagenis: "Kõigepealt tasuks Eestil hakata mõtlema, kus Eurovision korraldada. Mulle Jüri laul väga meeldib. Ta on artistina veel noor, aga mõjub laval küpsena ja teeb oma asjad väga hästi ära. Eestil on väga head šansid.

Tanel Padar ja Kristel Mardisoo Foto: Tiina Kõrtsini

Soovin edu ja seda, et edaspidi ei räägitaks vaid Tanel Padarist, Dave Bentonist, Ivar Mustast ja Maian Kärmasest, vaid ka Stig Rästast, Jüri Pootsmannist ja Fred Kriegerist. Oleks ju vahva, kui võite oleks natuke rohkem."

Dave Benton, esindas Eestit aastal 2001 Kopenhaagenis: "Jüri, mul on ainult üks nõuanne – kõik keerleb sinu ümber. Ükskõik, kas võidad, oled lihtsalt edukas või kaotad – vähemalt sa usud endasse."

Dave Benton Foto: Laura Oks

Tanja Mihhailova, esindas Eestit aastal 2014 Kopenhaagenis: "Soovitan seda kogemust lihtsalt nautida ja mitte lasta närvidel ennast kuidagi häirida. See on kindlasti väga vastutusrikas ülesanne. Kogemus, mis eelneb kolmele minutile laval, on väga põnev."

Birgit Sarrap, esindas Eestit aastal 2013 Malmös: "On uskumatu, et Jüri pole aastatki areenil olnud. Meil pole vist ühtegi teist artisti, kel oleks kõik nii kiiresti käinud. Ma soovin Jürile tugevat närvi ja et ta vastu peaks – see on kõige tähtsam. Loodan, et ta naudib seda üritust, unustab kõik muu ja esindab meid nii hästi, kui oskab."

Ott Lepland, Liis Lemsalu ja Birgit Sarrap Foto: Arno Saar

Ott Lepland, esindas Eestit aastal 2012 ­Bakuus: "Kui Eesti artist teeb hea esituse, jään mina rahule. Põhirõhk tuleks ikkagi panna esitusele – see kolm minutit, mis sulle on antud, on vapustavad. Tuleb lihtsalt vooluga kaasa minna."

Getter Jaani, esindas Eestit Düsseldorfis aastal 2011: "Soovitan Jürile, et ta oleks tema ise ja naudiks kõike, mida ta teeb. On näha, et inimene teeb seda, mida armastab."

Robin Juhkental, esindas Eestit ansambliga Malcolm Lincoln aastal 2010 Oslos: "Kindlasti söögu ja magagu piisavalt ja korralikult. Ärgu kuulaku liiga palju teiste arvamusi. Muidugi tasub heade ja lähedaste sõna arvesse võtta. Ma mäletan, et mulle tuli esimese kuu jooksul pärast Eurovisionile pääsemist täiesti suvalistelt inimestelt kirju, kus öeldi isegi, mis riietega ma laval olema peaks. Seal oli vastakaid arvamusi – ühele ei meeldinud püksid ja teisele ei tea mis. Nagu see klišee on: tuleks jääda iseendaks. Ma loodan, et Jüril läheb hästi ja ta ei lase end sellest üritusest liialt raputada."

Sandra Nurmsalu, esindas Eestit ansambliga Urban Symphony aastal 2009 Moskvas: "Ma soovin Jürile eelkõige, et ta kogu selles melus ja möllus, mis Eurovisioniga kaasneb, iseendaks jääks. Et ta oskaks leida tasakaalu ja mõelda ainult oma loole. Kui öeldakse, et nüüd on see hetk, siis ta suudaks end neil kolmel minutil kokku võtta ja maksimumi anda."

Juhan Paadam, Eesti eurolaulu valimiste kauaaegne peaprodutsent: "Mulle meeldib väga see laul ja Jüri viis seda esitada. Ma ennustan, et Jüri pääseb finaali, kuid see ei saa olema kerge. Jüri on väga omapärase hääle ja teistsuguse olekuga.

Juhan Paadam Foto: Arno Saar

Ta peaks jääma piisavalt iseendaks, pole vaja midagi juurde mõelda, mis pole temalik. Ta on nagu noor härrasmees ja kui ta sellises stiilis oma numbri ära teeb, ongi kõik hästi.

Peamine, et vokaalselt kõik paigas on. Üle harjutada ei maksa. Ma olen kuulnud hotellides neid noori naisi ja mehi, kes lõputult oma häält väsitavad ja laval ongi lõpuks õnnetu hääleke, mis on üle treenitud."

Piret Järvis ja Lenna Kuurmaa, esindasid Šveitsi ansambliga Vanilla Ninja aastal 2005 Kiievis: "Tundub, et ta on kahe jalaga maa peal ja hästi kindel endas – see on väga hea. Kui ta teeb sellise etteaste nagu "Eesti laulu" finaalis, on kõik super hästi. Ta ei tohiks üle mõelda ega peennüanssidesse minna. Lugu on äge, ta esitab seda väga hästi!"

Piret Järvis ja Egert Milder Foto: Mati Hiis

Anu Taul, Diana Pōld, Kadri Tiisel ja Astrid Nōlvak, esindasid Eestit ansambliga Neiokõsõ aastal 2004 Istanbulis: "Ta juba teab kõike. Kõige olulisem on teha oma asja, mida oskad ja suudad. See on väga tore elamus, kohapeal ei tohiks ära unustada, kus sa oled. Soovitus on maksimaalselt nautida."

Pearu Paulus, Inese taustalaulja aastal 2000 Stockholmis: "Jüri tundub peaga poiss olevat. Põhiline on rahulik meel ja kuna see on üsna pikk nädal, siis tuleks osata ennast jagada – pole vaja end läbimängus ära kulutada. Tuleb finaaliks särtsu hoida!"

Koit Toome, esindas Eestit aastal 1998 Birminghamis: "Okas kurku ikka, mis seal muud. Ma loodan, et me eestlased saame ikka finaali ja läheb kenasti sellel lool."

Janika Sillamaa, esindas Eestit aastal 1993 Sloveenias eelvoorus: "Ma ei oska soovitada midagi, iga artist on täiesti individuaalne. Jürit ma olen tegelikult elusast peast laval näinud ainult ühe korra, Salmes lasteetendust tehes. Käisin kontrolletendusel vaatamas, kuidas ta mängis kangelast Vana Toomast.

Janika Sillamaa Foto: Tairo Lutter

Tal on kõik olemas, mida paljudele õpetatakse – ta on väga orgaaniline, loomulik, vahetu ja aus. Need on asjad, mida ma tahaks soovitada noortele artistidele, Jüril on aga kõik olemas."