«Ma mõtlesin, et natuke töökam on. Ma ei ole väsinud. Esimene küsimus on alati, et mis tunne on ja kuidas proovid on läinud,» ütles Jüri, kui oli jõudnud punase vaiba lõppu. Ta kandis Montoni ülikonda ja šikki Baltmani kikilipsu.Foto: Stanislav Moškov
Inimesed
9. mai 2016, 06:00

Jüri Pootsmann: mul on hea närv sees ja küll tuleb ka adrenaliin

"Mu emotsioonid on väga positiivsed. Täna (esmaspäeval– toim) on juba žürii poolfinaal, mis on homsest ehk isegi tähtsam. Tegelikult on see poolfinaaliga võrdselt tähtis. Ma olen valmis ja ootan seda õhtut väga," ütleb Jüri Pootsmann.

Jüri ütleb, et halvavat närvi tal poolfinaali eel, mis juba homme õhtul Globe Arenal toimub, ei ole. "Mul on pigem hea närv. Ja kui sa sellest räägid, tuleb adrenaliin – jalg hakkab liikuma ja väga mõnus tunne on."

Lava on Jüri sõnul suur, ilus ja tõeliselt vinge. Kuigi ta seisab sadade prožektorite valgusvihus, näeb ta siiski ka seda, mis saalis toimub. "Ma tahaksin juba seda hetke, kui rahvas ka sees on. Ma usun, et siis läheb veelgi vingemaks!"

Külas Stockholmi Eesti koolis

Eesti delegatsioon on Stockholmis olnud juba peaaegu nädala ning selle ajaga on nähtud ja käidud on palju. "Oleme külastanud mitmesuguseid üritusi. Näiteks laupäeval avas Hollandi esindaja oma baari ja seal toimus kontsert. Kohal olid ka Hispaania, Venemaa, Bulgaaria, Itaalia ja Austria esindajad.

Saime jälle omavahel kokku, mis on ju väga tore," rõõmustab Jüri. Tegelikult lahkus ta peolt üsna varakult, sest ees ootas tähtis päev – eile oli Eurovisioni lauluvõistluse ametlik avamine ja sellele eelnes punavaibaüritus kõigile osalejatele ja delegatsioonidele.

Üsna oma reisi algul käis delegatsioon ka Stockholmi Eesti koolis külas, kus anti kaks kontserti. "Saime esineda väikestele Rootsi eestlastele." Jüri ütleb, et neid võeti seal väga hästi vastu.

"Ma natuke kartsin, et nad ei tea, kes me oleme, aga ju neile siis öeldi. Vastuvõtt oli väga soe." Jüri sõnul väga paljud oskasid tema lugu, kuid kindlasti leidus ka neid, kes seda ei teadnud. "Ja nagu noored ikka, tahtsid nad pilti teha, palju sai autogramme jagada ja tõesti oli väga mõnus."

Reede õhtul toimus aga Nordic Night, kus Põhjamaad – Rootsi, Norra, Taani, Eesti, Island ja Soome – lavale astusid ja end esitlesid. "See läks ka väga hästi. Tegime seal kaks lugu, "Play" ja "I Remember You"." Esinemine oli tema sõnul väga meeleolukas.

Jürile meeldis seal osaleda eriti seetõttu, et nüüd sai ta tutvuda ka teiste Põhjamaade esindajatega. "Nendega ma ei olnudki enne eriti kokku puutunud. Mulle väga meeldib siinsete ürituste juures just see osa, et saad teiste riikide esindajatega kohtuda."

Delegatsioon sai kokku ka Malta esindaja Ira Loscoga. "See oli eriti tore, kuna Iral on Eestiga lahe side – ta jäi ju Tallinnas korraldatud Eurovisionil teiseks. Dagmar ja Kaire laulsid talle siis tausta ja seega oli see veel eriti armas kohtumine."

Eestlastel on jäänud aega ka pisut Stockholmi avastada. "Meil on olnud paar head rahulikku päeva. Käisime kõik koos ka paadireisil ja niisama linna peal. Kuna õues on nii hea ilm, siis ei taha ju toas passida."

Meeldib Ukraina laul

Kindlasti ei tohiks euromöllus üle harjutada, soovitas Jürile Eesti eurolaulu valimiste kauaaegne peaprodutsent Juhan Paadam. Aga kui palju Jüri üldse oma lugu Rootsis lavaproovide välisel ajal laulab?

"Üle harjutanud ma ei ole. Ma polegi selline tüüp, kes midagi üle teeb," ütleb ta. "Ma võin küll vahel üle mõelda, aga see ei lähe sinna alla," naerab Pootsmann. Samas on ta enda sõnul harjutanud täiesti piisavalt, sest ta usub, et harjutamine on vajalik. "Aga üle harjutada ei tohi," teab

Pootsmann. Noormees teeb enne esinemisi ka hääleharjutusi. "Õnneks on mul hääleseadja, kes küll jäi Eestisse, kuid andis mulle väga palju nippe kaasa. Hääleseadet peab tegema, et hääl vormis oleks."

Kas Jüri enda võistluslugu "Play" teda ka kummitab? "Ei. Mind kummitavad kõik teised laulud, mida viimasel ajal eelüritustel kuuldud on." Muusiku sõnul on tänavu võistlustules väga palju ägedaid lugusid ning ta viis juba aegsasti end nendega ka kurssi.

"Et kui keegi mõne loo kohta midagi küsib, saaksin midagi lahedat öelda. Ja muidugi huvitab ka mind ennast, kes mu kaaslauljad on." Jürile isiklikult meeldib väga Ukraina laul. "Prantsusmaa, Bulgaaria ja Holland on ka päris toredad."

Stockholmis kutsutakse James Bondiks

"Eesti laulu" finaalis ja varemgi, kui Õhtuleht palus välismaalastest koosneval žüriil meie finaalilugusid hinnata, öeldi Jüri kohta väga tihti, et tema lugu kõlab nagu James Bondi tunnuslaul. Teisedki võistlejad on Jürile juba hüüdnimeks pannud Mr. Bond.

"Las nad võrdlevad, väga tore ju," ei ole Jüril sellise võrdluse vastu midagi. "Mina küll kindlasti James Bond ei ole, ma olen ikka see, kes Bondi laulu laulab," ütleb Pootsmann ja arvab, et temast ei saaks kunagi Bondi. "Aga eks lool on tõesti natuke bondilik olek. Seega – las nad võrdlevad mind Bondiga, midagi halba seal ju pole."

Mida tahaks Jüri aga öelda neile eestlastele, kes kodus talle pöialt hoiavad ning tema peale loodavad?

"Ma tahaks kõiki tänada – seda toetust on tõesti tunda ja mul on väga hea meel. Loodan, et kõik hoiavad mulle siis pöialt, kui laval olen ja mul läheb hästi." Jüri usub, et tal lähebki hästi. "Ma olen rahulik, võtan kõike positiivselt ja väga hea energia on praegu üleval."

Eurovisionil tohib siiski Walesi lippu lehvitada

Eurovisioni korraldajad otsustasid taanduda paksu pahandust tekitanud reeglist, mille järgi ei tohi lauluvõistlusel lehvitada Walesi rahvuslipuga. Kuna Ühendkuningriigi võistluslaulu "You’re Not Alone" esitab koos inglise nooruki Jake Shakeshaftiga Walesist pärit

Joe Woolford, ärritas britte, et Walesi lippu ei tohi publiku seas lehvitada, sest see on keelatud koos teiste rahvuslippude ja ISISe omaga. Varem lubati Eurovisioni saali vaid võistlevate riikide ja ÜRO riikide lippe.

Nüüd aga teatasid korraldajad, et konstruktiivsete läbirääkimiste tulemusel on lubatud osalejate regionaalsed ja kohalikud lipudki.